Indonesië. Help, mijn hoofdstad zinkt…..

Indonesië, Jakarta, zeedijk, Erik Kuijpers

Een zeedijk is nodig wegens bodemdaling en stijgend zeeniveau

President Joko Widodo heeft het onlangs nog eens aangestreept: als zijn land niets doet staat een derde deel van Jakarta in 2050 onder water. De stad zinkt en snel ook: 10 cm per jaar als gemiddelde.

Jakarta is gebouwd op moerassig gebied en wordt al tientallen jaren slecht bestuurd in die zin dat er maar raak wordt gebouwd en veel te veel water wordt onttrokken aan de waterhoudende lagen onder de stad.

De stad kent geen waterleidingnetwerk en veel industrie heeft zijn eigen putten maar geboord….. Dan klinkt de grond in, mede door de hoogbouw die daar ruim aanwezig is.

Indonesië, Jakarta, zeedijk, Erik Kuijpers

Het plan voor een zeedijk en herwinning van grond

Wie anders dan Nederlandse ingenieurs hebben al een tiental jaren geleden geadviseerd een dijk te bouwen en er is ooit mee begonnen maar daar zitten nu al barsten in. Het nieuwste plan is opgesteld door Nederlandse en Zuid-Koreaanse bedrijven en gaat een slordige 42 miljard USD kosten maar dan heb je ook wat……

Widodo ondervindt veel weerstand tegen het plan voor een zeedijk; de hoge kosten worden onaanvaardbaar genoemd en de lokale vissers vrezen dat ze moeten verkassen naar elders. Maar hij zet door; naast alle andere argumenten geldt dat hij in zijn laatste ambtstermijn zit en geen ‘lieverkoekjes’ hoeft te bakken voor zijn politieke toekomst. Want het zeewater lekt al door de eerste muur heen en de Javazee is gevoelig voor aardbevingen.

De nu geplande zeedijk is 20 kilometer lang en schermt de baai af van de Javazee. Het plan voorziet voorts in herwinning van land en het opschonen van de vele rivieren die de stad doorkruisen.

Maar een dijk kan niet verhinderen dat de stad blijft zinken; het is duur lapwerk.

Een andere stad bouwen?

Myanmar heeft dat gedaan; Naypyidaw is de nieuwe administratieve hoofdstad op 370 km landinwaarts van Yangon, mede om het land minder kwetsbaar te maken als vijanden (lees: de USA) het land zouden willen aanvallen…..

Brazilië legde in 1960 al een nieuwe hoofdstad aan, Brasilia, op de savanne. Bangkok zinkt ook en er zijn wel eens alternatieven genoemd zoals de provincie Chaiyaphum om een nieuwe hoofdstad van Thailand te bouwen.

In Indonesië is de afgelopen jaren het idee gelanceerd een nieuwe hoofdstad te bouwen op het Indonesische deel van het eiland Borneo, in een van de vier provincies met de naam Kalimantan.

Vooralsnog is Jakarta voorzien van een zeedijk het huidige plan en dat tot vrees van de vele vissers die met de vangst van mossels hun rijst verdienen. Zij voelen schraalhans naderen……

Bron:

Khaosodenglish; https://tinyurl.com/y265xgfd

Filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=GP6JlmI4eik&feature=youtu.be

Foto’s en prenten

Jakarta, stadswapen; wikimedia, 11380265.

Het plan; ‘a screen capture of the new concept of Jakarta’s giant sea wall, now called outer sea dike, from a government document dated May 2019′. Copyright unknown.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 789 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*