Indonesië. Een nieuwe hoofdstad in aanbouw


Indonesië, hoofdstad, Erik Kuijpers

Een hoofdstad verplaatsen komt meer voor dan je denkt. Uit de geschiedenis:

In 1960 bouwt Brazilië de nieuwe hoofdstad Brasilia om Rio de Janeiro te ontlasten. Daarna, in 1970, krijgt het Midden-Amerikaanse land Belize een nieuwe hoofdstad in Belmopan omdat de oude stad Belize te vaak wordt beschadigd door orkanen.

Dan, in 1991, Nigeria: Lagos wordt een gewone stad, Abuja de nieuwe hoofdstad. Kazachstan kiest in 1997 als nieuwe hoofdstad Astana in plaats van Alma Ata en in 1999 wordt Berlijn de nieuwe hoofdstad van Duitsland in plaats van Bonn en dat vanwege de eenwording.

In 2005 tenslotte kiest Myanmar in plaats van Yangon de noordelijker gelegen stad Nyapyidaw als hoofdstad.

Indonesië, hoofdstad, Erik Kuijpers

Het presidentieel besluit over de hoofdstad

President Joko Widodo maakt een einde aan de geruchtenstroom die op gang is gekomen na eerdere uitspraken: omdat Jakarta wegzakt in de bodem is besloten de hoofdstad te verplaatsen naar het eiland Borneo.

Het overgrote deel van Borneo is Indonesisch bezit en er wonen 16 miljoen mensen. Indonesië is immens groot: de 260 tot 265 miljoen mensen wonen in een land dat van oost naar west hemelsbreed 5.000 km lang is en dat is de afstand van Madrid naar Teheran…..

De president heeft het parlement en alle inwoners om medewerking gevraagd om dit project te realiseren en kent het prijskaartje al: 466 biljoen roepia, dus 466 met 12 nullen. Dat komt overeen met circa 30 miljard euro, dus 30 met 9 nullen.

Een boel te doen……

Dat wordt een enorme bouwklus. Regeringsgebouwen, woningen, scholen van kleuterschool tot universiteit, militaire installaties en huisvesting, wegen, elektriciteit en water, internet en telefonie, afvalbeheer en sport & ontspanning. Een internationale luchthaven is onontbeerlijk.

President Widodo heeft zich niet laten ontvallen hoe lang de bouw gaat duren…..

Geen milieuschade!

Dat is de opzet van het plan en het resultaat van studies. Geen schade aan de bossen en aan het veenlandschap dat Borneo kenmerkt. De in te nemen ruimte wordt thans niet gebruikt voor het tropisch woud.

Indonesië, hoofdstad, Erik Kuijpers

Het milieu ontzien is een belangrijke stap; Borneo huist, samen met Sumatra, alle nog in het wild levende oerang-oetans op de wereld en dat zijn er nog maar 115.000……….

Bron:

Antara; https://tinyurl.com/y3la45ex

Meer lezen?

‘Help, mijn hoofdstad zinkt….’; https://www.trefpuntazie.com/indonesie-jakarta-zeedijk/

Foto’s en prenten

Het eiland Borneo; wikimedia, 8751853.

President Joko Widodo (1961); wikimedia, 43886314 (foto bewerkt).

Orang Oetan (‘bosmens’) op Kalimantan; wikimedia, 666196.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Leuk plan. Leuk maar allesbehalve realistisch. Allesbehalve realistisch, al was het alleen maar vanwege de ingeschatte kosten van 30 miljard euro?
    30 Miljard euro voor het bouwen van een stad ‘met alles erop en eraan’ inclusief een internationaal vliegveld.
    Dat getuigt van een grenzeloos gebrek aan realiteitszin.

    • J. van Daalen, het Indonesische deel van Borneo heeft een internationale luchthaven in Balikpapan, Oost-Kalimantan, met een runway van 2.500 m. Dat is voor de grootste passagierstoestellen krap-aan. En voor vrachtvluchten… ?

      Wat het budget betreft, ik volg Indonesisch nieuws en zal er hier van berichten als er groot nieuws is.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.