Indonesië. Het einde van hond in de pot?

Indonesië, hond in de pot, Erik Kuijpers

Maar één zwaluw maakt nog geen zomer….

‘Broodje hond’ is Aziatisch; China, Vietnam, Thailand in mindere mate. Er zullen best meer landen in de regio zijn waar men hond eet. En kat nota bene!

De hond in de pot

Indonesië, hond in de pot, Erik Kuijpers

In de westerse wereld kijken wij met afschuw naar dit gebruik maar je dient voor ons vreemde gewoontes te aanvaarden mits de dieren op een humane wijze worden gedood. Wij westerlingen eten ook veel dieren en verder, tja, wees eerlijk, wat is er humaan aan doden?

Indonesië: ook hond in de pot

Het grootste moslimland ter wereld. Van de ongeveer 275 miljoen inwoners zegt 86 procent moslim te zijn en eten moslims hond? Nee!

Voor een moslim is hondenvlees haram! Halal betekent rein, haram onrein. Voor een Indonesische moslim is hond net als varken niet senang. Dat er zoveel honden worden gegeten is een gewoonte van vóór de islam in Indonesië. Men schat dat slechts 7 procent van de bevolking thans nog kandidaat is voor hondenvlees. Maar dat zijn altijd nog 20 miljoen mensen…..

En nu, op Midden Java, is een beweging op gang gekomen om honden- en kattenvlees in de ban te doen. De regio Karanganyar nabij Surakarta heeft de kat de bel aangebonden en een eind gemaakt aan die gewoonte. Redenen te over: in lokale slachterijen worden honden letterlijk doodgeknuppeld want ‘dan smaakt het vlees beter‘….. Er zijn gezondheidsrisico’s aan het eten van hondenvlees; denk aan rabiës en voedselhygiëne, en men probeert nu de laatste 21 hondenslagers in die regio te bewegen ander vlees te verkopen.

In strijd met de wetgeving

Indonesië, hond in de pot, Erik Kuijpers

In het land is de consumptie van hondenvlees verboden in de ‘Law on Food 2012’. Honden doodslaan of verzuipen mag niet van de ‘Law on Animal Welfare’. Men wil een einde aan hond in de pot.

Wat natuurlijk ook niet mag is diefstal van honden; DMFI (Dog Meat Free Indonesia) schat dat alleen al op Java maandelijks 13.700 honden, waarvan niemand de ziektegeschiedenis kent en of ze zijn ingeënt, worden gejat voor de slacht.

Internationale actiegroepen hebben de Indonesische president Joko Widodo gevraagd de handel helemaal te verbieden.

Indonesië, hond in de pot, Erik Kuijpers

Hoe lang nog hond in de pot?

Wanneer mogen Loebas, Fikkie en Minou over straat lopen zonder gevaar te lopen in gehaktmolen of stoofpot te verdwijnen?

Voor wat Indonesië betreft is nu een stapje gezet. In Thailand wordt ook jacht gemaakt op honden maar de overheid neemt regelmatig transporten van honden in beslag in de noordoosthoek van Thailand. Maar hoeveel transporten schieten er doorheen?

En dan de grootste hondeneters: China en Vietnam. Daar lijkt het wel in de genen te zitten dat honden, katten en ook beschermde diersoorten goed zijn voor alle kwalen en voor betere prestaties in bed……. Hond in de pot is daar nog lang niet verboden of taboe.

Bron:

Jakartaglobe; https://tinyurl.com/y6dkhxv2

Meer lezen?

Pas op: schokkende beelden! https://www.dogmeatfreeindonesia.org/

Foto’s en prenten

Thailand, hond in waterbak; facebook, rechten onbekend. (foto bewerkt)

China, hond in de pot; wikimedia, 10185537.

Hanoi, hondenvlees; wikimedia, 2821755.

Logo actiegroep; thanks to https://www.dogmeatfreeindonesia.org/

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland