Indonesië. Het succes van de halal cosmetica

Indonesië, halal cosmetica, Erik Kuijpers

Halal; meer dan eten alleen

Halal staat niet alleen voor ‘geen varkensvlees’ maar ook voor gezond en veilig voedsel met weinig calorieën, cholesterol, vet en zout, en zonder synthetische chemicaliën.

Indonesië, halal cosmetica, Erik Kuijpers

Dieren die halal geslacht zijn hebben nimmer veevoer gegeten met dierlijke afvalproducten en dat is ook een uitdaging voor de leveranciers van melk en eieren.

Om die reden wordt halal voedsel meer en meer gekocht door niet-moslims.

Meer vrijheden na Soeharto

Met de val van Soeharto in 1998 komt een einde aan het ‘new order regime‘ waarin fundamentele rechten worden beknot. Soeharto komt aan de macht na de anticommunistische zuivering van 1965/66. In 1998 wordt hij afgezet.

Moslims kunnen nu gemakkelijker voor hun normen en waarden uitkomen in dat immense land waarin meer dan 85 procent van de bevolking moslim is. Er is nu vrijheid om religie, cultuur en eigen identiteit te uiten en dat blijkt uit islamgerelateerde films, TV, muziek en mode.

Een marketingdeskundige: ‘Moslims kijken nu beter naar wat ze dragen, hoe ze zich kleden, wat ze eten, hoe ze hun geldzaken beheren en dat alles op basis van de sharia.’ De sharia is de verzameling wetten over het leven in een islamitische maatschappij en gaat over meer dan handen afhakken en stenigen wat wel eens wordt gedacht.

Indonesië, halal cosmetica, Erik Kuijpers

2009. De doorbraak van de hijab in Indonesië

Weer tien jaar later beginnen de ‘celebrities’ van het land een hijab te dragen; een kleurrijke, modieuze hijab. Niet als symbool van hun geloof maar als modeartikel en deel van hun levensstijl. Er ontstaat ook in Indonesië een mode-industrie voor de vrouw die recht doet aan haar afkomst, nationaliteit en schoonheid.

En gelijk daarmee komt de vraag naar halal cosmetica.

Indonesië, halal cosmetica, Erik Kuijpers

De invoer van cosmetica maakt in 2018 een enorme sprong voorwaarts met 34 procent tot 850 miljoen USD. En toch is dit maar 15 procent van het binnenlands gebruik in Indonesië. Uit onderzoek blijkt dat van de inwoners 85 procent een nationaal product kiest voor huidverzorging en 53 procent voor zaken als make-up, lippenstift en poedertjes.

En van die binnenlandse productie is de merknaam Wardàh meest favoriet. Wardàh maakt halal cosmetica! In de laatste 5 jaar heeft het zijn marktaandeel verdubbeld.

Onderzoek geeft aan dat 58 procent van de vrouwen in dat land de voorkeur geeft aan halal cosmetica boven prijs, verpakking, natuurlijke ingrediënten en andere trends. ‘Halal in cosmetica is belangrijk want wat wij op onze huid smeren komt in het lichaam. Ik voel dat halal producten veiliger zijn voor mij.’

Voorzichtig wordt wel eens geopperd dat de halal voedingsindustrie iets kan betekenen voor de ecologische voetafdruk van de mens. Uiteraard is beter en verstandiger omgaan met dieren goed voor mens en dier maar halal productie hoeft nog niet een afname van de uitstoot te betekenen.

Aan onze overconsumptie zullen we echt op andere wijze iets moeten doen.

Bron:

Jakarta Post; https://tinyurl.com/y3h28jnh

Meer lezen?

Over het einde van de slacht (niet halal…) van honden in Indonesië; https://www.trefpuntazie.com/indonesie-hond-in-de-pot-dmfi/

Foto’s en prenten

Cosmetica; wikimedia, 500950.

Halal, beeltenis; wikipedia

Wardah poeder; thanks to wardahbeauty.com

Soorten hijab; wikimedia, 22696314.

 

Meer weten over islam en halal?

– Trefpunt over islam in Indonesië en Maleisië
– Ik eet Halal:  Met rechterhand gezonder
– Reportage Trouw over effect radicale islam in Indonesië
– De Volkskrant: Onverdoofd vlees smaakt beter

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 789 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*