Indonesië. Een land met COVID-19-virus op zijn Italiaans?


Indonesië, COVID-19-virus, Erik Kuijpers

Van de 237 miljoen inwoners van Indonesië zijn, naar de berichten op donderdag, 893 mensen besmet met het COVID-19-virus, 87 mensen overleden en een onbekend aantal genezen verklaard.

Dat is laag voor dit grote land waarvan de bewoners verspreid zijn over 6.000 vaak afgelegen eilanden. Een immens land met een oost-west afstand van 5.000 km, zo ver als de route Madrid-Teheran. Maar de prognose voor de verspreiding van het virus is somber.

Indonesië, COVID-19-virus, Erik Kuijpers
Kosong! Leegverkocht!

Het land is niet klaar voor het COVID-19-virus

Op is op! En niet alleen op deze markt, in heel het land zijn de middelen snel uitgeput geraakt en dat heeft al geleid tot doden onder artsen en verplegend personeel. Een keel-neus-oorarts, een neuroloog en een chirurg zijn aan de ziekte bezweken, allen op Java. De grote ziekenhuizen kunnen de toeloop nu al niet aan en het verplegend personeel realiseert zich dat de gezondheid gevaar loopt voor de goede zaak.

Dan zijn er nog de talloze kleine ziekenhuizen verspreid over het land en de klinieken op de bewoonde eilanden waar de hulpmiddelen al zijn uitgeput. Geen medische overalls, geen brillen, handschoenen en zeepdispensers meer terwijl de behoefte in een klein ziekenhuis al snel 100 sets is. Per dag, wel te verstaan. Er zijn al ziekenhuizen waar het personeel een plastic regenjas aan moet doen voor hun veiligheid tegen het COVID-19-virus…..

Er heerst een enorm tekort aan longartsen. Voor de 237 miljoen inwoners zijn er slechts 1.200 longartsen met specifieke kennis beschikbaar; als voorbeeld, in Nederland zijn 550 longartsen ingeschreven in de ziekenhuizen.

Indonesië, COVID-19-virus, Erik Kuijpers

Ramadan nadert……

Ramadan jaagt het COVID-19-virus nog eens verder het land door. De vastenviering loopt van 23 april tot 23 mei waarna de feesten losbarsten. Ramadan en Idul Fitri, het suikerfeest, zullen naar de mening van het Eijkman-Oxford Clinical Research Instituut circa 20 miljoen mensen van de grote steden naar de eilanden nodigen en verwacht wordt dat al tegen eind april het land 71.000 besmettingen zal hebben.

President Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft maatregelen afgekondigd. Het atletendorp in Jakarta, gebruikt voor de Asean Games in 2018, wordt nu omgebouwd tot een ziekenhuis voor 22.000 zieken door het COVID-19-virus. De president is na bestudering van de maatregelen in andere landen van mening dat zijn land niet moet overgaan tot een ‘lockdown’ maar tot ‘physical distancing’ met veel testen op het virus door middel van de snelle methode met zogenaamde ‘antibody testkits’.

Andere maatregelen zijn in overweging en plaatselijk al genomen. Het hoge woord is al gevallen: de viering van Idul Fitri mogelijk verbieden? Het eiland Bali adviseert de inwoners tot 30 maart in huis te blijven. De stad Jakarta daarentegen heeft wel een ‘lockdown’ ingesteld nu gebleken is dat veel besmette mensen op eilanden zoals de Nusa Tenggara (oostelijk van Bali) besmet zijn geraakt na contacten in Jakarta.

Een ramp dreigt

Steun van China is onderweg. Vooral testkits en beschermende kleding zijn door China toegezegd om te voorkomen dat het COVID-19-virus het scenario veroorzaakt dat inmiddels is voorspeld door de University of Essex en door de Khalifa University van de Emiraten: 50% van de stad Jakarta met 10 miljoen inwoners zou besmet kunnen raken. Een ramp van ongekende omvang voor de hele archipel.

Bron:

The Jakarta Post en andere bronnen.

Meer lezen?

Het land volgens Wikipedia.

Foto’s en prenten

Coronavirus; wikimedia, 86444014.
Uitverkocht! Pramuka markt, Oost-Jakarta. Photo courtesy of Jakarta Post.
Selamat Idul Fitri; freepik.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*