Indonesië. Ramadan tijdens de corona-pandemie

Indonesië, ramadan, Erik Kuijpers

Ramadan, in het Arabisch رمضان . Het land: 270 miljoen mensen van wie 235 miljoen moslim. COVID-19 heeft daar nu 8.600 mensen ziek gemaakt,  waarvan 720 mensen zijn overleden. Deskundigen verwachten dat de piek nog lang niet is bereikt en met de mudik op komst waarin hele volksstammen wegens ramadan op reis gaan naar hun ouders heeft de regering onder leiding van president Joko Widodo een reisverbod uitgevaardigd.

Indonesië, ramadan, Erik Kuijpers

De ramadan-reislust wordt bemoeilijkt

Vanaf vrijdag 24 april is vrijwel alle reizigersvervoer verboden, vliegverkeer tot 1 juni, per boot tot 8 juni en trein tot 15 juni. Vrachtverkeer, militair- en politietransport en noodzakelijke hulp- en medische diensten blijven mogelijk.

Dit kan niet zonder advies van de grote moslimorganisaties in Indonesië. De Muhammadiyah en de Nahdlatul Ulama hebben een fatwa, decreet, uitgevaardigd en moslims opgedragen tijdens ramadan geen massale bijeenkomsten te houden in de moskee en geen bukber, avondmaaltijd, te houden met de hele familie of met collega’s. Zij steunen de acties van de regering om een deel van Jakarta onder lockdown te plaatsen en de mensen te verbieden het suikerfeest, Idul Fitri, op 23 en 24 mei te gaan vieren bij hun ouders. Immers, men verwacht dat corona zijn piek nog niet heeft bereikt.

Indonesië, ramadan, Erik Kuijpers
Massaal gebed aan het eind van de ramadan

Een strijd met argumenten rond ramadan

Atjeh is een gebied in het noordwesten van Sumatra waar de sharia van kracht is. De Aceh Ulema Council laat wél toe dat massa-bijeenkomsten worden gehouden ondanks corona. In hun visie kan dat, want lang niet heel het land bestaat uit ‘red zones‘ waar mensen gevaar lopen het virus op te lopen. Men vindt dit elders een ondeugdelijk argument want je kunt moeilijk per stad of dorp aangeven waar risico wordt gelopen. Het virus verspreidt zich razendsnel.

De organisaties zijn het niet met elkaar eens hoe te handelen rond ramadan. Het door de sharia geregeerde Atjeh houdt zich aan de verplichtingen die de koran oplegt; de beide andere organisaties zoeken en vinden argumenten in de leer om mensen te dwingen de nationale noodregels na te leven.

Indonesië, ramadan, Erik Kuijpers
Gebedskleed

Zo zou de profeet hebben gezegd ‘Als je hoort dat ergens de pest heerst, dan ga je er niet naar toe, en als in jouw woonplaats de pest heerst dan verlaat je die stad niet.’ Een andere uitspraak van de profeet zou zijn ‘Zet geen zieke naast een gezonde persoon.’ Erkend wordt dat mensen troost zoeken in hun geloof en steun vinden in moskee of kerk. ‘Maar we kunnen geen massale besmetting riskeren door grote gebedsbijeenkomsten.’

De schriftgeleerden zijn het niet met elkaar eens of de maatregelen van de overheid pro- of anti-ramadan zijn. Maar ook hier biedt de koran voor de zuiveren in de leer een oplossing. ‘Allah roept op tot de ramadan maar wenst voor jou welbehagen en zielenrust. Hij wil jou geen lijden toebrengen.’

Het is maar de vraag of de overheid 235 miljoen moslims kan bewegen -in hun eigen belang- de ramadan anders te beleven dan ze gewend zijn en het suikerfeest op 23/24 mei te vieren zonder hun familie.

Bron

The Jakarta Post, Coconuts.

Meer lezen?

Wat is de ramadan?

Indonesië en COVID-19 een maand terug.

Toelichting

Mudik: met dit woord worden volksverhuizingen aangeduid waarin de bevolking voor ramadan of voor grote feesten teruggaat naar de geboorteregio. Vergelijkbaar met de songkran-reizen in Thailand. Lebaran: ander woord voor Idul Fitri en Eid al-Fitr, het einde van de ramadan gevolgd door het suikerfeest. Bukber: afkorting van Buka Bersama, in het Arabisch Iftar, de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan.

Foto’s en prenten

Ramadan bij de armen; Azim Azimzade, 1938. Wikimedia, 9772556.
President Joko Widodo, 1961, gekozen in 2014. Wikimedia, 43886314.
Het massaal gebed aan het einde van de ramadan; Jakarta, Istiqlal moskee. Wikimedia, 18711490.
Antiek gebedskleed, 19e eeuw; wikimedia, 28861727.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 832 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*