Tweeduizend bosbranden door El Niño

Indonesië, bosbranden, Erik Kuijpers

Mensen in de regio herinneren zich de zware luchtvervuiling in 2015 door bosbranden in Indonesië; in Singapore en in Maleisië heeft dat tot ernstige problemen voor de ademhaling geleid. En nu brandt het er weer……

Indonesië, bosbranden, Erik Kuijpers
2000 Branden in augustus 2019

Bosbranden door El Niño

El Niño is een natuurverschijnsel dat het zeewater opwarmt van de Grote Oceaan, ook wel Stille Oceaan, rond de evenaar. Dit verschijnsel veroorzaakt droogte op de Indonesische eilanden en ook in 2019 is het weer zover. Enkele regio’s in het land hebben al 100 dagen geen regen gehad en daarmee neemt de kans op bosbranden toe: door onweer, door een ongeluk of door onvoorzichtigheid.

Ook nu bestrijdt Indonesië weer immense bosbranden; 2.002 branden om precies te zijn op 9 augustus van dit jaar. De branden woeden voornamelijk op Borneo en nabij Riau zoals het kaartje toont.

Maar wat doe je er aan?

De overheid heeft in de gevaarlijke gebieden meer politie en militairen ingezet om branden te bestrijden. Negenduizend man leger en politie staan klaar op genoemde gebieden en nog eens veertienduizend brandweermensen. Camera’s en satellietbeelden, helikopters om water af te gooien.

De rooksluier is inmiddels te zien en te ruiken in Maleise steden als Kuala Lumpur en de internationale pers maakt zich al zorgen, tot verdriet van de Indonesische president Joko Widodo die daarmee verlegen zit.

Indonesië, bosbranden, Erik Kuijpers

De Fire Free Alliance

Een organisatie opgericht in 2016 die de boer opgaat met een plan: het Fire-Free Village Program (FFVP) dat de bevolking bewust wil maken van de risico’s en advies wil geven hoe brand te voorkomen. Want veel bosbranden ontstaan door zwerflandbouw.

Zwerflandbouw komt in Indonesië nog voor. ‘Slash-and-burn’ ofwel hak, brand, plant. De ervaring leert dat door goede voorlichting bosbranden door deze landbouwmethode met 90% kunnen worden teruggebracht.

Het plan voorziet in een aantal stappen.

‘Beloning voor niet afbranden’. Geld en goederen als in hun omgeving geen bosbranden ontstaan door afbranden van natuur.

‘Opleiden van lokale mensen’. Mensen opleiden tot voorlichters en brandweermannen die de eerste aanpak weten te regelen.

‘Hulp bij landbouw’. Alternatieven bieden voor de zwerflandbouw.

Voorts de bewustwording van de gevaren en de schade van bosbranden, de luchtkwaliteit in hun woonomgeving en doorvoeren van nieuwe technieken.

Zonder de hulp van de lokale bevolking kan één menselijke fout leiden tot een immense bosbrand met aanzienlijke schade. Met dit soort initiatieven voor de bevolking en met een adequate aanpak van bosbranden met moderne middelen hoopt Indonesië zichzelf en de buurlanden te vrijwaren van schade door bosbrand.

Bron:

The Jakarta Post; https://tinyurl.com/y4exugm3

Meer lezen?

Bosbranden in Indonesië, wikipedia; https://tinyurl.com/yx8m37nq

Foto’s en prenten

Rook boven Maleisië als gevolg van bosbranden in Indonesië, foto NASA; wikimedia, 295471.

Plaatsen met bosbranden, augustus 2019. Bron BMKG, het Indonesische KNMI; thanks to website The Jakarta Post.

Logo Fire Free Alliance; from their website.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 814 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*