Indonesië en de stap naar ruimtevaart. Maar laat thuis prioriteiten liggen…

Indonesië, Biak Spaceport, Erik Kuijpers

Is het een ver vooruitziende blik van Soekarno die hem in 1963 doet oprichten de LAPAN, het National Institute of Aeronautics and Space van Indonesië? Aeronautics betekent gewoon luchtvaart maar space is van een andere orde. En in 1965 al wordt in South Garut op West-Java geopend de Stasiun Peluncuran Roket, het Lapan Rocket Launching Station dat gebruikt wordt voor het lanceren van kleine raketten die de dampkring onderzoeken, en voor het testen van materiaal.

Indonesië, Biak Spaceport, Erik Kuijpers

En nu vanaf Biak Spaceport de ruimte in!

Het wordt druk boven. Ook Indonesië wil ruimtetuig omhoog brengen tot boven de Kármánlijn, de denkbeeldige grens op 100 km boven de aarde, daar waar luchtvaart verandert in ruimtevaart. Indonesië heeft al heel lang zelf satellieten: de Lapan voor wetenschappelijk onderzoek, en de Palapa-satellieten sinds 1976 voor communicatie maar dat alles wordt nu nog omhoog gebracht vanaf de V.S., Frans Guyana of India.

De keuze voor het nieuwe ruimtevaartcentrum is gevallen op het eiland Biak. Biak Spaceport komt op een eiland ten noorden van Indonesisch Nieuw Guinea en ten oosten van wat ‘vogelkop’ wordt genoemd.

 Indonesië, Biak Spaceport, Erik Kuijpers
Het eiland Biak

Biak Spaceport in opbouw

Ideaal gelegen vrijwel op de evenaar en dat maakt lanceren gemakkelijker. Het eiland biedt voorts vrije toegang tot de Stille Oceaan voor testvluchten. Er is een enorm gebied gereserveerd, al in de tachtiger jaren, en de spaceport wordt daar in ontwikkeling gebracht.

Lapan wil naast het ontwerpen van satellieten in 2024 zelf de lancering verzorgen en daar de ruimte en de kennis voor gereed hebben.

Geen militaire belangen! Dat wordt strikt uitgesloten; Biak Spaceport wordt uitsluitend voor communicatie- en weersatellieten en andere vreedzame doeleinden. Samenwerking met andere landen wordt gezocht voor de technische kennis, de bouw en de lancering.

De ligging op een eiland geeft de mogelijkheid eventueel afval van (meertraps)raketten in zee te laten vallen. Het is de verwachting dat Biak Spaceport ook satellieten van andere landen in een baan om de aarde gaat brengen.

Protesten

En niet alleen uit milieu-overwegingen. Het eiland Biak is eeuwenlang in bezit van Papoea’s die er echter al vanaf 1980 af zijn gejaagd om de bouw van Biak Spaceport mogelijk te maken. De overheid heeft in dit proces beloofd slechts 15 ha af te nemen maar het zijn er nu al 100!

Maar is 100 ha genoeg? Insiders beweren dat straks 700 ha nodig zal zijn en de bevolking, die het eiland beschouwt als land van de voorvaders, wil het land terug. Die strijd is bij voorbaat al verloren want Indonesië laat zich weinig gelegen liggen aan de bevolking van wat ooit Nederlands Nieuw Guinea was.

Maar, is Indonesië wel goed bezig met een megalomaan project als Biak Spaceport? In dit land staan mensenrechten op een laag pitje door de overgrote meerderheid van moslims die hun behoudende leefwijze aan anderen pogen op te leggen.

De homo-lesbo beweging wordt in haar bewegingsruimte beperkt. Jonge vrouwelijke kandidaten voor leger- en andere overheidsfuncties en vertegenwoordiging in sport worden verplicht een onderzoek naar hun maagdelijkheid toe te laten met de (volstrekt onbetrouwbare) ‘twee vinger’- test (zie hierover navolgend artikel) en de sharia-wetgeving in Atjeh voorziet in ernstige lijfstraffen waar zelfs de Indonesische president tegen heeft geprotesteerd.

Moet zo’n land de ruimte in op weg naar maan- of marsmannetje? En als die nu eens homo blijkt te zijn? Kom op, Indonesië, ruim eerst in eigen land de puinhopen op voordat je de ruimte gaat vervuilen!

Bron:

Jakarta Post, Mashable SEA, het AD.

Meer lezen?

LAPAN, het nationaal ruimte-instituut van Indonesië; https://en.wikipedia.org/wiki/National_Institute_of_Aeronautics_and_Space#Biak_Spaceport_plan_(2006)

Foto’s en prenten

LAPAN, logo. Internet.

Ons zonnestelsel; wikimedia, 24756373.

Het eiland Biak; wikimedia, 2218426.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland