India. WhatsApp: fake nieuws, geweld en doden


India, WhatsApp, Geweld, Erik Kuijpers

 

‘Geen straf zonder wet’ wordt bruut opzij geschoven

Het gebeurt in 2018 in de deelstaat Maharastra, de staat waarin Mumbai ligt. Het plaatsje Rainpada is in rep en roer en als de gewaarschuwde politie aankomt uit het naburige Pimpalner, 40 kilometer verderop, ligt het stadskantoor in puin en zijn er vijf doden te betreuren. Vijf onschuldige mannen.

Een lynchpartij door WhatsApp

Vijf mannen van de nomadische stam Nath Panthi Davari Gosavi die op doorreis zijn vanuit Solapur, 450 kilometer zuidelijk, bivakkeren onder een paar bomen en eten wat. Een van hen biedt eten aan aan een meisje uit het dorp. En dan slaat de vlam in de pan.

Al een week lang circuleert op WhatsApp, de enige netwerkfaciliteit die de armen in perifeer India hebben, het bericht dat een bende kidnappers onderweg is die het heeft gemunt op jonge kinderen. Er circuleren foto’s van dode kinderen; de bende zou hart en nieren uit de kinderen halen voor de verkoop. WhatsApp toont daar foto’s bij die -helaas pas later- afkomstig blijken uit een gifgasaanval in 2013 op Ghouta, Syrië.

India, WhatsApp, Geweld, Erik Kuijpers
Kind na gifgasaanval.

De mensen in die streek die niets op internet gewend zijn, die niet weten van echt en fake nieuws, geloven het verhaal en zien in die vijf mannen de kinderlokkers.

De vijf mannen worden op straat lastig gevallen en geslagen; de lokale bestuurder haalt ze daarop naar binnen in het stadskantoor. Daar verzamelt zich een meute van 1.500 man; die valt binnen en vermoordt de vijf onschuldige mannen met alles wat ze maar kunnen vinden tot bureaumeubilair aan toe.

Een slachting. De bevolking filmt het en zet het op de media. De politie grijpt in en arresteert aan de hand van het beeldmateriaal tientallen verdachten die gevangen gezet worden in het nabije Dhule.

Schering en inslag

De pers in India schrijft over ‘a string of killings‘ die afgelopen voorjaar en zomer heeft plaatsgevonden in India door berichten op de berichtendienst WhatsApp, onderdeel van Facebook. Indiaspend is een journalistenwebsite en verzamelt gegevens; hij bericht dat tussen januari 2017 en juli 2018 33 mensen in 69 incidenten met samenscholingen zijn vermoord.

Het ‘Gesundes Volksempfinden’, ‘het gezond verstand van het volk’ zoals bedoeld in deze zin uit de Duitse romantiek, 19e eeuw, is ineens zoek. De lynchpartijen hebben alles van de manier waarop nazi-Duitsland in WOII dit heeft misbruikt om wetgeving terzijde te stellen. ‘De wil van het volk….’ werd aan de basis gelegd van de jodenvervolging.

India, WhatsApp, Geweld, Erik Kuijpers

Het kaartje geeft aan met rood waar meer dan één lynchpartij heeft plaatsgevonden in de onderzochte 1,5 jaar.

De plaats van WhatsApp onder de armen in India

WhatsApp met dat goed herkenbare icoontje is alom tegenwoordig op de honderden miljoenen smartphones in India. Het bedrijf beweert meer dan 200 miljoen gebruikers te hebben, zijn grootste markt in de wereld. WhatsApp is een megaspeler in India, Mexico en Brazilië.

De app is eenvoudig van opzet, vrij van bugs en ook voor beginners direct te gebruiken. Voor grote delen van India waar internet traag is en websites nauwelijks laden is deze app een uitkomst. En hoewel het bedrijf zegt dat 90% van de berichten ‘peer to peer‘ gaat blijkt dat meer en meer de commercie zich met de app inlaat. Tijdschriften, verkoopkanalen, politieke partijen, men heeft de app ontdekt als goed en goedkoop transportmedium.

‘Ik hoef geen zuurstof, geef maar WhatsApp….’

India, WhatsApp, Geweld, Erik Kuijpers
India Jio Phone 2

Hoofdinspecteur Vishwas Pandhare, die in de stad Dhule de leiding heeft, zegt ‘Mensen in India kunnen leven zonder zuurstof maar zonder WhatsApp gaan ze dood.’ Het gebruiksgemak en de lage prijs van de JioPhone 2, een puur Indiaas product voor slechts 43 US dollar, maakt dat vrijwel iedereen toegang heeft tot dat netwerk maar het brengt ook een stroom van leugens en fake news op gang.

En dat laatste brengt manipulatie van mensen met zich. De nieuwe gebruikers hebben te weinig ervaring om fake van echt te onderscheiden. Een recent onderzoek geeft aan dat het gebruik van WhatsApp groepsgedrag kan aanwakkeren en dat kan leiden tot geweld.

India grijpt in

Het geweld komt WhatsApp niet goed uit. Het bedrijf is bezig met de bètaversie van een online betaalsysteem en wacht op toestemming van de autoriteiten. Een begroting van Credit Suisse, voorjaar 2018, komt op een mogelijke omzet van 1 biljoen US dollar, een 1 met 12 nullen….., in 2023 en die schatting is aan de lage kant, verzekert men.

Critici wijten het geweld aan de bestaande problematiek in India: intolerantie, zwak optreden van de overheid, het kasteverschil en gebral van nationalisten. Maar de regering wijst alle kritiek op het geweld af.

Het heeft WhatsApp gevraagd maatregelen te nemen om in te kunnen grijpen in de versleutelde informatie vooral om de aanstichters van het geweld te kunnen vinden, en voorts om de leiding van WhatsApp India binnen het land te plaatsen. Opslag van de gegevens moet ook binnen India plaatsvinden en dat is op heden niet zo.

Juist dat is vreemd; India is hofleverancier van IT-kennis in de wereld en juist dat India bezit geen giganten zoals China dat wel heeft in Alibaba en Tencent. Dat steekt de regering. Van WhatsApp wordt inbreng in India vereist en gehoorzaamheid aan de nationale wetgeving. ‘If you want to do business in India, do it on our terms and conditions or you are free te leave.’ De grote Amerikaanse bedrijven gedragen zich al 30 jaar arrrogant en die tijd is nu echt voorbij, als het aan India ligt.

En verder?

De CEO van WhatsApp is in gesprek met de regering maar de zaak zit in een impasse. WhatsApp moet van de regering een manier vinden om verspreiding van fake news en oproepen tot geweld te stoppen. Dat zijn software daar niet op is ingericht vindt geen gehoor: die software wordt misbruikt. Basta!

De overheid voegt daaraan toe dat de Indiase wetgeving niet verhindert dat WhatsApp wordt aangeklaagd als medeplichtige. Wordt dus vervolgd…….

 

Bron: wired.com.

Foto’s en prenten

Logo WhatsApp; wikimedia, 37574339

Kind, slachtoffer van een gifgasaanval. Bron internet.

Plaatsen met aanvallen, gewonden en lynchpartijen gerelateerd aan WhatsApp in India; wikimedia, 71217155.

Jio Phone 2; thanks to jio.com/en-in/jiophone2 (bewerkt)


Redactie
Over Redactie 637 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.