India. ‘Talaq, talaq, talaq’? Nee, dat mag niet meer…..

India, talaq, Erik Kuijpers

Een gewoonte onder moslimmannen. Heb je genoeg van je vrouw dan schrijf je, in een brief, een sms, een WhatsApp-je, drie keer het woord ‘talaq’. Het woord is arabisch en betekent echtscheiding. Dan ‘ben je van haar af’ zelfs al heb je met haar een burgerlijk huwelijk. En dit recht is alleen aan mannen voorbehouden…..

Er zijn meer vormen dan alleen ‘talaq’ en daarvoor verwijs ik naar de link onder deze tekst. Talaq komt niet uit de koran maar uit eeuwenoude mondelinge overlevering. Deze gewoonte is inmiddels in veel landen met een moslimmeerderheid verboden zoals in Egypte, de Emiraten, Pakistan en Bangladesh.

India, talaq, Erik Kuijpers

Moslimvrouwen nemen het voortouw tegen ‘talaq’

De Indian Muslim Women’s Movement, de Bharatiya Muslim Mahila Andolan (BMMA), is het zat. Je vrouw verlaten met slechts drie woordjes, met de kinderen, zonder alimentatie of andere hulp, dat kan echt niet in deze tijd en ze stappen naar de rechter. En halen hun gelijk.

In 2017 oordeelt het Indiase Supreme Court dat deze flitsscheiding niet legaal is, tegen de grondwet en dat die het huwelijk gewoon niet kan beëindigen.

De regering grijpt ook in. Sinds het oordeel van het Hof in 2017 zijn 300 vergelijkbare gevallen aan het licht gekomen en men concludeert dat in de moslimgemeenschap klaarblijkelijk niet wordt mee bewogen met de ontwikkelingen in India. Het verzwakt de positie van moslimvrouwen die op deze wijze worden gedumpt.

Dit is koren op de molen van fanatieke hindoes

India’s leidende partij, de BJP, is hindoe-nationalistisch van aard en heeft als hoofddoel van India een hindoe-staat te maken. Het hindoeïsme moet leidend worden in alle facetten van het leven in India.

De BJP heeft onder meer wetgeving door het parlement gejaagd die handel in en de slacht van koeien vrijwel onmogelijk maakt. En wat daarna nog wel mag met een rund wordt fel bestreden door burgerwachten die handelaars in koeien maar ook in waterbuffels aanvallen; maar aframmelen komt ook al voor….

Die veehandelaars zijn vooral mensen van de laagste kaste en moslims die aan de kwetsbare kant van de samenleving staan. Hun broodwinning komt in gevaar; zie hiervoor op deze site  https://www.trefpuntazie.com/india-hindoes-islam-wetgeving-heilige-koeien-redactie/

Na discussies van twee jaar is het wetsvoorstel aangenomen en heeft het kracht van wet sinds 31 juli 2019. De belangrijkste bepalingen:

A. De triple talaq is niet legaal en eindigt geen huwelijk,

B. Het is een misdrijf,

C. De verlaten vrouw heeft recht op compensatie in geld voor haar levensonderhoud, te bepalen door de rechter.

Kortom, loopt de man weg zonder van echt te scheiden volgens Indiaas recht dan moet hij alimentatie betalen.

India, talaq, Erik Kuijpers
Protest tegen de nieuwe wet.

Tegenstanders laten zich horen

De All India Muslim Personal Law Board (AIMPLB) is tegen de nieuwe wet. Deze raad vindt dat India zich niet met religieuze zaken moet bemoeien, een en ander indachtig de bedoeling van de grondwet van 1950 (die inmiddels 103 keer is gewijzigd) waarin het iedere geloofsgemeenschap is toegestaan eigen wetten te maken over geloofszaken. Voor hindoes dus wetten op basis van dat geloof; voor christenen, moslims, etc ook.

Dat standpunt is met de Muslim Women Bill of 2019 definitief afgewezen. Waarmee terecht een einde is gekomen aan een eeuwenoude gewoonte waarbij vrouwen onrecht wordt aangedaan.

Bron:

The Atlantic; https://tinyurl.com/yynu2lwc

Meer lezen?

Echtscheiding onder moslims; https://tinyurl.com/y3djt5e6

Triple talaq in India; https://tinyurl.com/ycudyrfd

De nieuwe wetgeving in India; https://tinyurl.com/yydafaeq

Foto’s en prenten

Het wapen van India; wikimedia, 665228.

Indian Muslim Women’s Movement (Bharatiya Muslim Mahila Andolan, BMMA), logo, thanks to their Facebook page.

Protest tegen de nieuwe wet; thanks to the AIMPLB Twitter account.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*