Vreemdgaan mag in India. Van de rechter

Vreemdgaan, oftewel overspel, is uit het Indiase wetboek van strafrecht gehaald. De stap van het Hooggerechtshof is onderdeel van hervorming van het nog uit het Britse koloniale tijdperk stammende zedelijkheidswetgeving. Vorige maand werd de wet die homoseksuele relaties verbood al naar de vuilnisbelt van de geschiedenis verwezen. Dit tot vreugde van actiegroepen voor seksuele hervorming en emancipatie en tot ergernis van de conservatieven in parlement en regering,

Else Geraets, huwelijk in Rajasthan
Huwelijksviering in Rajasthan Foto ©Else Geraets

De wet op overspel – sectie 497 van het wetboek van strafrecht – was 158 jaar oud en gold alleen voor vreemdgaande mannen. Dat klinkt vrouwvriendelijker dan het is. De wetsgeleerden destijds oordeelden dat de echtgenote het ‘eigendom’ van de man was en de vrouw daarom altijd het slachtoffer van diens gedrag. Een vreemdgaande vrouw bestraffen of vergeven was de privé-zaak van de bedrogen echtgenoot. In 1954 stelde het Hooggerechtshof nog eens vast dat bij overspel de man de initiatiefnemer is en de vrouw daarom slachtoffer. Op overtreding van de wet stond maximaal vijf jaar gevangenisstraf en/of een boete.

De zaak was aanhangig gemaakt door een in Italië levende Indiase zakenman die actie voert voor genderneutraliteit in de strafwetgeving van zijn land. Hij kreeg gelijk van India’s Opperrechter Dipak Misra. ‘De vrouw kan niet worden behandeld als bezit, de man is niet de baas van zijn echtgenote. Het panel rechters, in discussie met het parlement, stelde dat het een achterhaalde wet betrof, die vrouwen geen keus geeft. Overspel kan immers het gevolg zijn van een ongelukkig huwelijk. Bij de overwegingen van het hof werd ook betrokken dat er vrijwel geen land in de wereld meer is met soortgelijke wetgeving. Het Hof liet nog weten dat vreemdgaan en echtbreuk wel aangevoerd kunnen worden als reden voor echtscheiding.

Bronnen: website NDTV, The Guardian

Meer over India en (homo)seksualiteit:
https://www.trefpuntazie.com/homoseksuelen-india-transgender-strafrecht-erikkuijpers
https://www.trefpuntazie.com/singapore-india-inspireert-homo-beweging-singapore

Redactie
Over Redactie 597 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.