Kasjmir. India speelt met vuur

India, Pakistan, Kasjmir, Erik Kuijpers

De Indiase regering heeft, gesteund door het parlement, een uitermate discutabele stap gezet: het heeft de status van het gebied Jammu en Kasjmir gewijzigd. India heeft dat autonome gebied opgeheven en er een deelstaat van India van gemaakt.

Daarmee is de weg vrij voor Indiase hindoes om zich vrij te vestigen in Jammu en Kasjmir, om daar grond te kopen en te gaan wonen alsof het een deel van India is. Feitelijk is het gebied nu geannexeerd.

India, Pakistan, Kasjmir, Erik Kuijpers
Jammu en Kashmir; 1+2 Pakistan, 3+6 China, 4+5 India.

Jammu en Kasjmir

In de wandelgangen wordt het Kasjmir genoemd; een aardbevingsgevoelig gebied in de westelijke Himalaya waar ongeveer 12 miljoen mensen wonen die in meerderheid moslim zijn. De helft van hen woont in de Kasjmirvallei, een gebied met een aangenaam klimaat waar vroeger, in de hete zomers, de rijken uit India hun zomerpaleis bewoonden.

Over het gebied zijn tussen India en Pakistan oorlogen gevoerd, China heeft ook een deel ingenomen, en in 2019 is de bom opnieuw gebarsten na aanslagen door terroristen die door Pakistan worden gesteund. De legers van India en Pakistan hebben aanvallen op elkaar uitgevoerd. Over die gevechtshandelingen en de risico’s voor de wereld is op deze site geschreven: https://www.trefpuntazie.com/wereld-azie-kasjmir/

Pakistan is boos, erg boos

Pakistan erkent de bezetting door India niet; India wil China en Pakistan uit het gehele gebied en zo is er een patstelling ontstaan en staan grote legers tegenover elkaar.

Aan Pakistaanse kant heeft het land tactische kernwapens gestationeerd die kunnen worden ingezet op Indiaas grondgebied. Pakistan ziet zich als beschermer van de moslimmeerderheid in Jammu en Kasjmir en acht die meerderheid bedreigd met ‘ethnic cleansing‘ als de hindoes daar de overmacht krijgen.

India heeft in Kasjmir de avondklok ingesteld; telefoon- en internetverkeer zijn afgesloten, moslimleiders zijn opgepakt of hebben huisarrest, en duizenden soldaten zijn extra in het gebied gestationeerd.

Pakistan heeft op zijn beurt de diplomatieke betrekkingen met India op een laag pitje gezet en het bilaterale handelsverkeer beëindigd. Pakistan heeft in harde woorden India met oorlog gedreigd.

Is bemiddeling zinvol, en zo ja, door wie?

India heeft al verklaard dat Kasjmir een interne aangelegenheid is. De opmerking van Trump dat Modi, de leider van India, hem heeft gevraagd te bemiddelen wordt ontkend terwijl Pakistan daar wel oren naar heeft. Trump zelf ook; zijn ‘America first’ en de handelsoorlog met China zijn mislukt en hij kan wel wat glans gebruiken in zijn volgend jaar aflopende presidency……

Modi is niet van plan een krimp te geven. Hij heeft de verkiezingen ruim gewonnen met een hindoe-nationalistische agenda en wil zijn land hervormen van de pluralistische structuur, waarin iedere religie gelijkwaardig is, naar een hindoe-gedomineerde gemeenschap waarin het hindoegeloof overheerst in alle facetten van het leven.

Khan, de leider van Pakistan, een land waarin de islam staatsgodsdienst is, voelt zich beschermer van de moslims in Kasjmir en zal geen enkele terroristische groepering in zijn land verhinderen Kasjmir aan te vallen.

Alle elementen voor een nieuwe oorlog zijn aanwezig en de aanwezigheid van tactische kernwapens bij lokale commandanten in Pakistan is beangstigend. Een totale nucleaire oorlog vaagt 1,5 miljard mensen weg en beschadigt de hele wereld.

‘It’s a hard rain a-gonna fall’ zong Dylan; laten we hopen dat beide partijen zich dat terdege realiseren.

Bron:

Vox; https://tinyurl.com/y32y8hpy

Meer lezen?

Waar gaat de eerste nucleaire oorlog komen? https://www.trefpuntazie.com/wereld-azie-kasjmir/

Dylan

Met ‘hard rain’ bedoelt Dylan niet de radioactieve fall-out maar de totale vernietiging.

Foto’s van Kasjmir op internet

Van de New York Times; https://tinyurl.com/yxv6a3bs

Foto’s en prenten

India staatkundige indeling; wikimedia, 1029838.

Jammu, Kashmir en deelgebieden; wikimedia, 804756.

Redactie
Over Redactie 593 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.