India. Hindoegod Ayappa is tegen ongestelde vrouwen

India, Ongestelde vrouwen.

 

Ongestelde vrouwen mogen de tempel niet in

Wat heeft de Hindoegod Ayappa toch tegen vrouwen?

Daarover verschillen de meningen en bestaan uiteenlopende verklaringen. Een ervan is dat hij is geboren uit twee mannelijke goden die hem de kracht gaven een vrouwelijke duivel te verslaan die tot dan toe onoverwinnelijk was.

Deze duivel werd verliefd op Ayappa en om van haar af te komen beloofde hij haar te trouwen zodra er geen gelovigen meer naar hem zouden komen voor advies en zegen. Maar de gelovigen bleven -en blijven- toestromen dus hij is nog steeds niet met haar getrouwd; in spanning wacht ze op hem in een tempel niet ver van de zijne.

Om de god en de duivelse vrouw niet te beledigen komen vrouwen niet naar hun tempels.

India, Ongestelde vrouwen.
Deelstaat Kerala.

Een ander verhaal is dat Lord Ayappa zijn rijk verdedigde tegen de invasie van ene Vavar, een Arabier. Deze Vavar werd een aanhanger van Ayappa en zijn tombe staat nabij Sabarimala.

Vanuit die tombe beschermt hij pelgrims. Ayappa op zijn beurt heeft de eed gezworen af te zien van wereldse verlangens zoals vrouwen en daarom mogen vrouwen zijn tempel niet in.

Wat is er toch mis met vrouwen?

Nee, niet met alle vrouwen. Alleen ongestelde vrouwen. Dat is in het hindoe-geloof de groep vrouwen van 10 tot 50 jaar. Deze groep wordt gezien als onrein.

Er zijn meer groepen in de samenleving die iets tegen vrouwen lijken te hebben. In het boeddhisme mogen vrouwen geen monnik aanraken; in het katholicisme kunnen vrouwen niet alle functies uitoefenen en de gereformeerde kerk laat vrouwen niet tot alle ambten toe.

Voor wie de geschiedenis wil lezen staat onder de toelichtingen een link.

De rechtspraak in India

In de vorige eeuw besliste het hooggerechtshof van de deelstaat Kerala dat ongestelde vrouwen geen toegang hebben tot tempels.

Tientallen jaren reeds wordt daartegen geprotesteerd, maar de bom barstte in 2016 toen de abt van de tempel zei ‘dat vrouwen pas toegang krijgen als ze een machine uitvinden die kan zien of een vrouw rein is’. Met rein wordt bedoeld dat de vrouw niet haar periode heeft.

Het hooggerechtshof van India besliste in september 2018 dat het weigeren van toegang aan vrouwen tegen de grondwet in gaat. Het was een beslissing bij meerderheid 4:1 en de enige tegenstem was van mevrouw Malhotra, het vrouwelijke lid van die kamer.

India, Ongestelde vrouwen.
Sabarimala tempel.

Lord Ayappa is nu verstoord……

Felle protesten zijn het gevolg.

De tempel heeft formeel haar deuren geopend, maar de bevolking, mannen en vrouwen, doet haar uiterste best vrouwen in de leeftijd tussen 10 en 50 jaar tegen te houden.

Een journaliste en een activiste zijn onder bescherming van 100 politiemensen tot aan de tempel geraakt, maar konden het laatste stuk niet afmaken door de stenengooiende protestbeweging.

Maar daarmee is het verhaal niet ten einde. Meer en meer vrouwen geven aan de tempel te willen bezoeken dus de oorlog is daar nog niet voorbij.

Bron: bbc.com

 

Toelichtingen

Lord Ayappa (ook wel Ayyappan); https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48773983

De Sabarimala tempel; https://en.wikipedia.org/wiki/Sabarimala

De vrouw in de kerk; http://elimcapelle.nl/de-vrouw-in-de-gemeente/

Foto’s en prenten

Lord Ayappa, Ayyappan, wikimedia, curid, 48773983.

Kerala, India; wikimedia, curid, 16494829 (foto bewerkt).

Sabarimala tempel; wikimedia, curid, 12061915.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 640 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*