India. Noord Sentinel, het gevaarlijkste eiland ter wereld

India, Noord Sentinel

 

Vijandig gedrag met pijl en boog!

Zestigduizend jaar leven zij er al; de Sentinelezen. Deze kleine stam woont op het eiland Noord Sentinel en dat ligt ten westen van de grote eilanden van de Andamanen en Nicobaren. De eilanden behoren tot India.

De regering van India heeft dit eiland tot verboden verbied verklaard en de Indiase marine handhaaft een zone van 5 kilometer om alle contact met deze stam te vermijden. De stam, waarvan men vermoedt dat hij tussen 50 en 400 leden bevat, wil in isolement blijven. Zij leven zonder luxe, zelfs het vuur hebben ze nog niet ontdekt.

India, Noord Sentinel

Vakantie-eilanden

Andamanen en Nicobaren zijn ‘in’ als vakantiebestemming. De 500 eilanden zijn betoverend mooi en het toerisme neemt toe. Tijdens The British Empire waren de eilanden goed genoeg om de zwaarste misdadigers op te bergen maar nu heeft de toerist het gebied ontdekt.

Ter bescherming van milieu en de op de afgelegen eilanden levende stammen is bezoek in bepaalde regio’s verboden. Noord Sentinel hoort daar bij.

Een missionaris wordt vermoord

John Allen Chau, wiens leeftijd wordt geschat op midden twintig, heeft vissers uit de regio omgekocht om hem stiekem naar de westelijke eilanden te brengen. In de dekking van de duisternis stapte hij in zijn kajak waarin hij ook een bijbel had gepakt. Die vissers hebben hem terdege gewaarschuwd maar hij sloeg alle adviezen in de wind; hij had een ‘opdracht van Jezus’ om diens boodschap overal te brengen.

Het werd hem fataal. Tijdens zijn eerste bezoek had hij contact met de mensen op het eiland maar die schoten pijlen op hem af. Hij werd opgepikt door vissers en probeerde het later weer. Vissers zagen een dag later hoe zijn lichaam over het strand werd gesleept. Dit is gebeurd in de dagen na 14 november toen John zijn reis aanvaardde.

De Indiase overheid hanteert een strikt ‘geen contact’ beleid dus wat precies is gebeurd zal nooit bekend worden. Toch zal die overheid proberen zijn stoffelijk overschot te bergen.

Bron: NY Times

Foto’s en prenten

Schieten met pijl en boog; wikimedia, 26245950.

De Andamanen en Nicobaren, hun ligging; wikimedia, 1012051.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 832 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

 1. ‘Moorden’? Dat lees ik niet. De oude mensen kunnen ook gestorven zijn door microben waar wij witneuzen mee om kunnen gaan en zij niet. Denk aan de Inca’s die stierven aan westerse microben. Conclusie: Laat deze stammen met rust en vermoei ze niet met onze westerse verworvenheden en helemaal niet met de bijbel…..

 2. Deze recente gebeurtenis raakte me en ik ben er meer over gaan lezen. Met name de agressie van de Sentinelezen richting mensen van buiten intrigeerde me. Waar komt die haat toch vandaan?
  Misschien dat de beschrijving van een gebeurtenis in 1880 een tipje van de sluier oplicht.

  ————————————————————————————-
  Een expeditie geleid door Maurice Vidal Portman, een regeringsfunctionaris die hoopte de inboorlingen en hun gebruiken te onderzoeken, bereikte in januari 1880 een succesvolle landing op North Sentinel Island. De groep vond een netwerk van paden en verschillende kleine verlaten dorpjes. Na enkele dagen werden zes Sentinelezen, een ouder echtpaar en vier kinderen gevangen genomen en naar Port Blair gebracht. De koloniale officier die de leiding had over de operatie, schreef dat de hele groep “ziek werd en de oude man en zijn vrouw stierven, dus werden de vier kinderen teruggestuurd naar hun huis met hoeveelheden geschenken”
  (Googlevertaling van de Engelse Wikipediapagina over North Sentinel Island.)
  ————————————————————————————-

  Dat is niet niks natuurlijk. Twee ‘moorden’ en daarnaast nog vier ontvoeringen. En dat binnen zo’n kleine gemeenschap waarin iedereen elkaar van haver tot gort kent en de genenverwantschap, na 55.000 jaar volk in afzondering, maximaal is.
  Misschien verklaart dit de vijandigheid van de bewoners van het eiland richting vreemden, al sluit ik niet uit dat er in de loop van de tijd meer is gebeurd.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.