‘Het India van nu is een dodelijke nachtmerrie voor moslims’


India, Erik Kuijpers

 

Moslims worden gezien als inferieur

In 2018 wordt herdacht dat 26 jaar geleden, op 6 december 1992, nationalistische Hindoes in Ayodhya de Babri Masjid beklimmen en met de grond gelijk maken. Deze moskee is in de 16e eeuw gebouwd onder het Mogol rijk dat van 1526 tot 1858 regeert over grote delen van het huidige India en Pakistan.

Waarom? Omdat Hindoeleiders van de conservatieve Bharatiya Janata Party, BJP, de Indian People Party, hebben beweerd dat de moskee is gebouwd over de geboorteplaats van Lord Ram. Met de kreet ‘Chalo Ayodhya 6 December’ (laten we opmarcheren naar Ayodhya op 6 december) komen duizenden Hindoes naar de moskee en slaan het gebouw aan gort.

In het voetspoor hiervan en opgezweept door opruiende redevoeringen door leiders van de BJP worden moslims aangevallen en worden in heel India 2.000 mensen, vooral moslims, vermoord. Dit gebeurt voornamelijk in de periferie en brengt een verhuizing op gang; moslims verlaten het Hindoe-gedomineerde achterland en zoeken ‘wereldse’ steden op als Mumbai.

Dan volgen van 2002 tot 2006 pogroms tegen moslims in Gujarat en daar vallen zeker 800 doden onder moslims.

Een stukje geschiedenis

Na WOII is het Britse rijk bankroet en zijn de dagen van het imperium geteld. De bezittingen in het gebied ‘India’ worden verdeeld en zo ontstaan het huidige Pakistan, India en Oost-Pakistan thans Bangladesh. Pakistan wordt een federale republiek met de islam als staatsgodsdienst, India een seculiere, socialistische en democratische republiek.

Tientallen miljoenen moslims zien geen heil in een moslimstaat als Pakistan; zij verhuizen naar het huidige India en vormen daar thans 14% van de 1,3 miljard mensen. Van de inwoners van India is 80% Hindoe.

India, Erik Kuijpers
Narindra Modi

In 2014 haalt de BJP een grote overwinning en die brengt de rechts-conservatieve regering van Narindra Modi aan de macht. En sinds die tijd lijken moslims vogelvrij. Moorden en misdrijven uit haat jegens een andere geloofsgemeenschap zijn schering en inslag; de Indiase organisatie factchecker.in berekent dat van alle moorden en aanslagen met een geloofsachtergrond 76% betrekking heeft op aanslagen op moslims.

De overheid, die in de grondwet ‘broederschap’ predikt, grijpt niet in. Integendeel, wetgeving van de Modi-regering brandmerkt moslims als ‘rundvleeseters‘ (*) en verbiedt het eten van koeienvlees en de slacht van koeien waarmee juist de moslims en de laagste kaste van inwoners worden getroffen. De BJP roept zelfs landgenoten op een ‘koeien-burgerwacht‘ te vormen, ‘cow vigilantes’, die hun burgerzin en hun geloof willen bewijzen door moslims aan te vallen.

Het gerucht dat een moslimfamilie koeienvlees heeft gegeten of een koe naar het slachthuis heeft gebracht kan dodelijk blijken in de periferie van India. Knokploegen bewaken de straten en willen voorkomen dat koeien naar de slacht gaan of naar de exportkanalen. En hoewel een karbouw geen koe is richt de aandacht van fanatieke Hindoes zich ook op waterbuffels.

India, Erik Kuijpers
Taj Mahal

Afrekenen met alles wat ‘moslim’ is

De laatste trend onder de fanatieke Hindoes in India. Ook de Taj Mahal moet er aan geloven.

De Taj Mahal is een iconisch mausoleum uit de 17e eeuw, gebouwd onder een Mogol keizer, maar het gebouw wordt in de speeches van Modi’s ambtenaren herhaaldelijk vernederd. Het is niet Indisch genoeg en dus is het islamitisch…. Van regeringswege is het nu gedaan met geschenken die de Taj Mahal voorstellen en in plaats daarvan geeft men heilige boeken als de Ramayana en de Bhagavad Gita, ‘Het lied van de Heer’.

Schoolboeken worden herschreven waar de BJP aan de macht is en Mogol heersers worden thans omschreven als liederlijk levende schurken die India wilden beroven van zijn Hindoecultuur.

India, Erik Kuijpers
De film Mulk.

Bollywood

Bollywood, dat altijd afstand heeft genomen van politiek, schaart zich onder de schrijvers, artiesten en activisten die protesteren tegen de behandeling van de grootste minderheid in India.

In augustus 2018 is een film geproduceerd met de naam Mulk (de natie) waarin wordt getoond hoe een moslimfamilie wordt gedwongen patriottisme te tonen onder druk van een vooringenomen politiedienst. De film is ‘fiction’ maar geeft de boosheid weer van 180 miljoen moslims.

Een nachtmerrie

In 1947 vertrouwden moslims de seculiere staat India meer dan de staat Pakistan. Men geloofde in ware democratie. Maar de verkiezing van Modi in 2014 (Modi had de leiding over de deelstaat Gujarat in 2002) brengt zoveel geweld teweeg dat Modi nu wordt gezien als een moderne Nero die de andere kant op kijkt als onschuldige kinderen en hulpeloze vrouwen worden verbrand.

De ergste nachtmerrie voor moslims lijkt waarheid te worden in India.

 

Bron: Washington Post. Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers.

Toelichtingen

De auteur van dit artikel is Rana Ayyub (1984), schrijfster van het boek ‘Gujarat Files: Anatomy of a Coverup’. Zie over de schrijfster ook: Washington Post

Ayodhya, stad in Uttar Pradesh. De naam betekent ‘onoverwinnelijk’. De Thaise stad Ayutthaya en de Indonesische stad Yogyakarta zijn van deze naam afgeleid.

Lord Ram, Lord Rama, de zevende wedergeboorte van Vishnu, neemt een belangrijke plaats in naast Krishna en Gautama Boeddha. Hij is de belangrijkste persoon in het heldendicht Ramayana.

Pogrom (Russisch) betekent vernietigen, verwoesten. Het woord wordt gebruikt voor gewelddadige aanvallen op bepaalde groepen.

Gujarat ligt aan de westkust van India tussen Mumbai en Karachi (Pakistan).

(*) Rundvleeseters; handel in koeien verboden. Zie https://www.trefpuntazie.com/india-hindoes-islam-wetgeving-heilige-koeien-redactie/

Foto’s en prenten

Babri moskee; Google/Hindustani Times (bewerkt)

Narendra Modi, premier van India; wikimedia, 28234730.

Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India; wikimedia, 113235.

Mulk, film; wikipedia, 57863495.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 760 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.