- Op zondag kondigde OPEC+ een productieverlaging aan van 1,16 miljoen vaten per dag, een stap die de oliemarkten niet hadden verwacht.
- Sommige analisten voorspellen dat de olieprijs zal oplopen tot $100 per vat.
- “Het is een belasting op elke olie-importerende economie. Het zijn niet de VS die de meeste pijn voelen van $ 100 olie”, zegt Pavel Molchanov, algemeen directeur van Raymond James.
De olieraffinaderij van Esso Fawley, geëxploiteerd door Exxon Mobil, op donderdag 14 mei 2020 in Fawley, VK.
Luke MacGregor | Bloomberg | Goede foto’s
Een verrassende productieverlaging door de OPEC en zijn bondgenoten heeft de olieprijzen doen stijgen – en analisten zeggen dat grote olie-importeurs zoals India, Japan en Zuid-Korea het meest zullen lijden als de prijzen $ 100 per vat bereiken, zoals sommigen voorspellen.
Op zondag kondigde OPEC+ een productieverlaging aan van 1,16 miljoen vaten per dag, een stap die de oliemarkten niet hadden verwacht.
“Dit is een belasting voor elke olie-importerende economie”, zegt Pavel Molchanov, algemeen directeur van de particuliere investeringsbank Raymond James.
“Het zullen niet de Verenigde Staten zijn die de meeste pijn zullen ondervinden van $ 100 olie, maar landen zonder eigen aardoliebronnen: Japan, India, Duitsland, Frankrijk … om een paar grote voorbeelden te noemen”, zei Molchanov.
Vrijwillige bezuinigingen door landen in de oliehandel zijn in mei begonnen en duren tot eind 2023. Zowel Saoedi-Arabië als Rusland Verminder de olieproductie met 500.000 vaten per dag Tot het einde van het jaar snijden ook andere OPEC-lidstaten zoals Koeweit, Oman, Irak, Algerije en Kazachstan de productie af.
Brent-futures op ruwe olie stegen met 0,57% tot $ 85,41 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate-futures afsloten op $ 81,11 per vat.
“De regio’s die het meest worden getroffen door de bezuinigingen op de olievoorziening en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen voor ruwe olie, zijn sterk afhankelijk van import en hebben een groot aandeel fossiele brandstoffen in hun primaire energiesystemen”, zegt Henning Klostein, directeur van de Eurasia Group.
Als de olieprijs verder stijgt, zal zelfs de afgeprijsde Russische ruwe olie de groei van India gaan schaden.
Henning Clostein
Directeur, Eurazië Groep
“Hoewel ze nog steeds profiteren van afgeprijsd Russisch gas, lijden ze al onder hoge kolen- en gasprijzen”, zei Glostein.
“Als de olieprijs verder stijgt, zal zelfs afgeprijsde Russische ruwe olie de groei van India gaan schaden.”
Japan
Olie is de belangrijkste energiebron in Japan Ongeveer 40% accounts Zijn totale energievoorziening.
“Gebrek aan aanzienlijke binnenlandse productie, Japan is sterk afhankelijk van de invoer van ruwe olie, waarbij 80% tot 90% afkomstig is uit het Midden-Oosten” Internationaal Energie Agentschap gezegd.
Zuid-Korea
Voor Zuid-Korea produceert het olie De belangrijkste energiebehoeften zijnDat meldt onafhankelijk onderzoeksbureau Enerdata.
“Zuid-Korea en Italië zijn voor meer dan 75% afhankelijk van geïmporteerde olie”, benadrukte Molchanov.
Europa en China zijn “zeer kwetsbaar”, aldus Clostein.
De blootstelling van China is echter iets lager vanwege de binnenlandse olieproductie, en Europa als geheel is voornamelijk afhankelijk van kernenergie, steenkool en aardgas, maar vertrouwt op fossiele brandstoffen in hun primaire energiemix.
Molchanov zei dat sommige opkomende markten die “niet over de capaciteit van vreemde valuta beschikken om deze brandstofimport te ondersteunen” negatief zouden worden beïnvloed door het prijskaartje van $ 100. Hij noemde Argentinië, Turkije, Zuid-Afrika en Pakistan als kwetsbare economieën.
Sri Lanka, dat in eigen land geen olie produceert en voor 100% afhankelijk is van import, zal harder worden getroffen, voegde hij eraan toe.
Koeltorens laten stoom vrijkomen in het Leuna-raffinaderij- en chemische fabriekscomplex, de thuisbasis van raffinaderijen en fabrieken die worden beheerd door TotalEnergies, in Leuna, Duitsland, dinsdag 7 juni 2022.
Christiaan Bocsi | Bloomberg | Goede foto’s
“Landen met lage deviezenreserves en landen die importeur zijn, zullen meer worden beïnvloed door olieprijzen in Amerikaanse dollars”, zegt Amrita Sen, oprichter van Energy Aspects.
Echter, met $ 100 per vat waarschijnlijk aan de horizon, zei Molchanov dat de hoge prijs niet lang kan duren en geen “permanent plateau” zal zijn.
“Op langere termijn zullen de prijzen waarschijnlijk meer in lijn zijn met waar we nu zijn” – ongeveer $ 80 tot $ 90 of zo, zei hij.
“Zodra ruwe olie $ 100 per vat bereikt en daar een tijdje blijft, zet dit producenten ertoe aan de productie weer op te voeren”, zei Clostein.