India. Op weg naar hindoe fundamentalisme?

India, hindoe, Erik Kuijpers

‘De enige weg is hindutva; hindoe zijn…..’

De Indiase grondwet bepaalt dat India een seculiere staat is, een niet-kerkelijke staat.

Ook Mahatma Ghandi (1869-1948) staat voor dit ideaal als hij een einde probeert te maken aan de Engelse overheersing, The British Raj, die duurt van 1858 tot 1947. Ghandi wordt vermoord in 1948.

Maar al vóór de Britten vertrekken wordt in 1925 de R.S.S. opgericht.

Rashtriya Swayamsevak Sangh (R.S.S.)

India, hindoe, Erik Kuijpers
R.S.S. Logo

De R.S.S. is een hindoe-fundamentalistische en paramilitaire partij die in het statuut heeft staan hindoe nationalisme en de hindutva, het hindoe-zijn, als zaligmakende levenswijze.

De naam van de beweging wordt vertaald als ‘Nationale Vrijwilligers Organisatie’ of als ‘Nationale Patriottische Organisatie’.

Bharatiya Janata Party (B.J.P.)

India, hindoe, Erik Kuijpers
B.J.P. logo

De politieke tak van R.S.S. is de B.J.P., de Indian People’s Party, een partij die ook hindoe nationalisme voorstaat, de hindutva, economisch nationalisme en het conservatisme: de hang naar behoud van het bestaande stelsel.

Regering en parlement in India worden thans geleid door de B.J.P. partij met aan het hoofd eerste minister Narendra Modi.

Het promoten van een hindoe-natie door R.S.S.

India, hindoe, Erik Kuijpers
Narendra Modi

India zit thans midden in de verkiezingen. Deze gaan gepaard met demonstraties, vechtpartijen en bomaanslagen in enkele deelstaten.

Modi’s kernpunt is een harde houding tegen aartsrivaal Pakistan, een islamitisch land, dat groeperingen toelaat om aanslagen te plegen in twistgebied Kashmir.

De oppositie valt Modi aan vanwege de ongewoon hoge werkeloosheid en de vermeende fraude bij de aankoop van Franse straaljagers.

De R.S.S. komt meer en meer naar buiten met openbare activiteiten en massale bijeenkomsten. Het organiseert sessies (de shakha) met vooral jonge, in meerderheid mannelijke leden voor teambuilding, meditatie, het declameren van mantra’s uit oude hindoe geschriften en dat allemaal onder hun oranje vlag, de kleur die heilig is bij hindoes en gedragen wordt door hun monniken.

Catechese, yoga en daarnaast wapentraining tijdens zomerkampen. ‘Wij mogen niet onze geschiedenis vergeten en de daden van grote mensen voor ons.’ De organisatie is van mening dat de Britse overheersing en daarvoor het Mughal Empire (het Mogol Rijk, islamitisch, 1526 tot 1858 in de Indus-Ganges vlakte) de Indische cultuur en het erfgoed hebben verdrongen.

‘India moet een hindoe-natie worden’

India heeft ongeveer 1,4 miljard inwoners waarvan 80 procent hindoe is, 14-15 procent moslim, en voorts zijn er christenen, boeddhisten, sikhs en jain dharma aanhangers. Maar R.S.S. staat er op dat het wereldlijke karakter van India uit de grondwet gaat en India een hindoe-natie wordt.

Zelfs meer dan dat. Het R.S.S. mission statement houdt in ‘het ware nationalisme’ en het wil een einde aan ‘het uithollen van onze integriteit door het secularisme’ en een einde aan ‘de eindeloze concessiepolitiek jegens moslims.’

Dat wordt door veel leden geïnterpreteerd als de grondwet doorspekken met de heilige geschriften van het hindoeïsme, en de Indiase moslims hun rechten ontnemen, of zelfs het land uit zetten.

Zware invloed op het politieke leven

De R.S.S. heeft een dikke vinger in de Indiase politieke pap. Zelfs Modi en zijn ministers overleggen met de top van R.S.S. over zaken als budget en wetgeving. Maar er is meer.

India, hindoe, Erik Kuijpers
Mumbadevi tempel, Mumbai

Eeuwenoude plaatsnamen ontstaan onder mosliminvloed worden gewijzigd (zie https://tinyurl.com/y5akqa28) in namen gekoppeld aan de hindoe cultuur.

Enkele bekende voorbeelden: Bombay wordt Mumbai ter ere van de hindoe godin Mumbadevi; Madras wordt Chennai, Calcutta wordt Kolkata, Bangalore wordt Bengaluru. Het gaat niet om het verwijderen van koloniale namen maar om moslimnamen; het moslim erfgoed moet van hen verdwijnen.

Voor hindoes is de koe heilig; voor de moslims en de laagste kaste is de handel in koeien evenwel hun boterham. Wetgeving onder Modi maakt die handel tot een misdrijf en heeft er toe geleid dat burgerwachten handelaars in koeien en waterbuffels opwachten; er zijn lynchpartijen gemeld. Zie daarvoor op deze site: https://tinyurl.com/yyf59yd5

In enkele deelstaten die bestuurd worden door de B.J.P. worden hindoe geschriften al boven de nationale wetgeving gesteld.

Bang voor het buitenland en zijn invloed

De ware nationalist moet niets van de buitenwereld hebben. In India komen meer en meer protesten tegen e-commerce en de mulitinationals die de Indiase markt op komen; Amazon en Walmart kunnen daar al van meepraten. Nee, de ‘eigen’ industrie moet meer kansen krijgen dan multinationals en buitenlands geld acht men besmet.

Privatisering van staatsbedrijven zoals Air India wordt tegengehouden en anders op voorwaarde dat buitenlandse bedrijven het niet voor het zeggen krijgen. India first!

De groeiende vrees voor geweld tegen minderheden

‘Termieten zijn het. Termieten en indringers.’

Zo drukt een woordvoerder van de B.J.P. zich uit over moslims die vluchten uit Myanmar en in het noorden de grens met India oversteken.

‘Termieten, ja, en in India zijn we er aan gewend want we hebben er veel van. Ze kruipen uit de grond en eten ons land van binnenuit op. Zo is het met moslims!’

Alle reden voor de snelst groeiende minderheid, de moslimgemeenschap, zich ernstig zorgen te maken over dit hindoe fundamentalisme. En daarna? Andere religies?

Kan een geschiedenis zich herhalen? De houding van Myanmar jegens Rohingya kan zomaar navolging krijgen.

Bron:

National Public Radio; https://tinyurl.com/y2u7q664

Al Jazeera; https://tinyurl.com/y6lg3gro

Meer lezen?

R.S.S. op wiki; https://tinyurl.com/yarw8xug

Indian Institute of Democratic Leadership; artikel in The Atlantic. https://tinyurl.com/yxu67lhx

Foto’s en prenten

R.S.S., logo; wikipedia, 50641269.

Mahatma Ghandi; wikimedia, 76882768.

B.J.P., logo; wikipedia, 57931000.

Narendra Modi; wikimedia, 45386722.

Mumbadevi tempel, Mumbai; wikimedia, 9769235.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Goed artikel, Erik! Het is goed meer te weten over deze zaken. Nationalisme, vooral die gebaseerd op religie of ras, is een verderfelijk iets. Triest dat dit soort ideologieën steeds meer op komen. De vergelijking van ‘de ander’ met termieten zag en zie je ook in Thailand.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*