India. Koloniaal Engeland en Indiase ‘eunuchs’

India, hijra, transgender, Erik Kuijpers

Engeland was ze liever kwijt dan rijk

De transgender is niet weg te denken uit grote delen van Azië. In India wonen meer dan een half miljoen transgenders, ‘hijra‘ genoemd. Dat woord spreek je in Hindi uit als hie-djrah. Bangladesh heeft er ook een half miljoen binnen de grenzen.India, hijra, transgender, Erik Kuijpers

In Bangladesh, India, Nepal en Pakistan hebben hijras een wettelijke status als derde geslacht. Er is inmiddels een internationaal symbool voor.

Maar dat heeft lang geduurd mede door de koloniale wetgeving van de Britten die lang heeft stand gehouden in de regio.

‘Een schande voor onze wetgeving’

In augustus 1852 wordt in noordwest India de ‘eunuch’ Bhoorah vermoord. Eunuch? Eunuch wordt gebruikt voor een gecastreerde harembewaker.

Deze mevrouw Bhoorah, transgender, leeft samen met twee leerlingen en een mannelijke vrijer. Zij verdienen hun brood met het optreden tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals geboorte en huwelijk. Zij neemt een andere man en wordt dan vermoord. Rechters oordelen dat haar ex haar in een vlaag van woede moet hebben vermoord.

De rechters geven tijdens het proces wel heel duidelijk aan wat ze van hijras vinden. ‘Travestieten, bedelaars en perverse prostitués‘. ‘Jullie zijn een schande voor onze koloniale wetgeving‘ over een vrouw die nota bene slachtoffer is in deze zaak. Maar dat zij slachtoffer is wordt gezien als bewijs van misdadigheid en zedeloosheid van de eunuchs……

India, hijra, transgender, Erik Kuijpers

Een diepgaande studie

De historica Jessica Hinchy heeft een studie gemaakt van de geschiedenis van hijras in India. De Britten vinden hijras ‘onhandelbaar‘ en ook dat zij beelden oproepen van ‘vuiligheid, ziektes, besmetting en onreinheid‘. Hen wordt verweten seks te hebben met mannen, een gevaar te zijn voor de morele normen en waarden en zelfs een gevaar voor de openbare orde.

En dan volgt wetgeving om de hijras uit te bannen. In de wetgeving in 1871 noemt men ze een ‘criminele bende door overerving‘. Er worden registers aangelegd van hijras. Castratie wordt verboden zodat er geen nieuwe hijras bij kunnen komen. Ze mogen geen vrouwenkleren en juwelen meer dragen in het openbaar anders volgen boetes of gevangenisstraf. De politie mag zelfs hun lange haar afknippen.

Dit heeft tot gevolg dat de groepen geen inkomen meer hebben en ze vragen toestemming tenminste op feestdagen te mogen optreden anders sterven ze van de honger……

Maar de Britten zijn nog niet klaar. Iedereen die niet in het strakke man-vrouw plaatje past wordt vervolgd. Verwijfde mannen in vrouwenkleren die in familieverband samenwonen en optreden bij gelegenheden vallen daaronder en ook mannen die op toneel vrouwenrollen vervullen. De mede op oude hindoe-gebruiken gebaseerde gewoonte wordt door de Britten gezien als heidens gebruik, afgodendienst en vooral als vuiligheid.

De hijras gaan feitelijk ondergronds en proberen uit handen van de politie te blijven. En ze zijn daarin geslaagd want de hijras vormen nog steeds een onderdeel van het dagelijks leven, de cultuur en de politiek in Zuid Azië.

India, hijra, transgender, Erik Kuijpers
Hijra Pride vlag

En op vandaag?

In 2015 komt de tienkamper Bruce Jenner er voor uit dat hij voortaan als vrouw door het leven zal gaan: Caitlin Jenner.

Ook in 2015 pakt in Bangladesh een hijra, Labannya Hijra, twee moordenaars op van een blogger. Beide vrouwen vestigen nog eens de aandacht op de transgenders in de wereld en op hun rechten. Caitlin Jenner is nu officieel vrouw; Labannya heeft bereikt dat in Bangladesh hijras kunnen werken bij de verkeerspolitie…..

Hun status is erkend zoals ik boven schrijf; in paspoort en op ID kaart staat hijra. Doch daar zijn ze er nog niet mee. Bangladesh en India handhaven wetgeving uit de koloniale periode over homoseksuele relaties zodat hijras geen relatie mogen hebben met een andere hijra.

Hun familie heeft ze verbannen zodat ze gedwongen zijn in groepen samen te leven. Ze zijn niet of laag opgeleid en leiden gedwongen een bestaan als bedelaar of als hoer. Dat maakt ze kwetsbaar voor maffia en andere criminelen.

Er worden hier en daar wel stapjes vooruit gezet maar de hijras zijn nog lang niet toe aan volledige integratie.

Bron:

BBC; https://tinyurl.com/yykt9zn5

Meer lezen?

Caitlin Jenner; https://nl.wikipedia.org/wiki/Caitlyn_Jenner

Foto’s en prenten

Hijra; wikimedia, 35623308.

Symbool voor het derde geslacht; wikimedia, 688876.

Boek: Governing Gender and Sexuality in Colonial India; Dr Jessica Hinchy, online ISBN 9781108592208; thanks to cambridge.org.

Hijra Pride vlag; wikimedia, 73350414.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland