India. Wordt het McHalal of McJhatka?

India, halal, Erik Kuijpers

Een rel in het India van Modi dat ernstig op weg is naar een staat waarin het hindoe-zijn voorop staat in alle doen en denken. En uitgerekend in dit klimaat komt het bekende en populaire McDonald’s met een onschuldig bedoelde mededeling op Twitter.

India, halal, Erik Kuijpers

‘All our restaurants have halal certificates.’

Dan is de beer los!

Dit wordt als belediging gevoeld in het bijna ‘volste’ land ter wereld met 1,3 miljard inwoners waarvan meer dan 80 % hindoe is. Ondoordacht van de leiding die drommels goed weet dat Mc in India geen rund- en geen varkensvlees serveert vanwege de gevoeligheden daar. In India heeft Mc alleen kip, vis en ‘vega’ op het menu.

Wat is nu precies halal?

Halal is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren dat bewust voor consumptie is geslacht. Dat moet volgens de regels die regionaal kunnen verschillen. Veel zeevis is altijd halal, vogels en pluimvee ook, net als vruchten en dranken behalve alcohol. Er zijn moslimgroeperingen die kosher voedsel ook halal vinden. Ik bespaar de lezer alle details.

Maar de hindoe slacht niet halal. De hindoe slacht jhatka!

Jhatka in plaats van halal

Jhatka komt uit het sanskrietwoord Jhatiti en dat betekent ‘ineens’. Zo slachten betekent het dier in één klap doden: kop er af. Bij vis en bij gevogelte kan dat gemakkelijk.

En nu is India boos en roept men op tot een boycot van McDonald’s en wie vaker leest over India weet dat een volksoploop uiterst gewelddadig kan aflopen.

De partij van Modi is bezig met het promoten van ‘Proud to be a hindoe…’ of wel hindutva en knokploegen hebben aframmelingen en lynchpartijen op hun geweten ‘in naam van …’. Zie daarvoor op deze site https://www.trefpuntazie.com/india-hindoe-fundamentalisme-moslims/

India, halal, Erik Kuijpers

Op weg naar islamofobie?

De budgetmaatschappij IndiGo Airlines wordt met een boycot gedreigd omdat ze aan boord ook halal voedsel verstrekt. Ook in India is door een hindoefamilie, die een maaltijd laat bezorgen, de bezorging geweigerd want het pakje wordt bezorgd door een moslim…..

Het restaurant reageert terecht met ‘Eten heeft geen religie. Het IS een religie.’

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron:

Al Jazeera; https://tinyurl.com/yydyva3a

Foto’s en prenten

Hakmes; wikimedia, 1773602.

Logo McDonald’s; wikimedia, 12648922.

IndiGo Airlines; wikimedia, 17037249.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 812 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*