India. Anticonceptie op het platteland een probleem

India, anticonceptie, Erik Kuijpers

 

Massale sterilisaties leidden tot doden onder de armen

De groei van de bevolking in India gaat sneller dan gewenst en India heeft plannen voor een tweekindpolitiek nu nog in de ijskast liggen maar er zijn al politici die roepen om een maatregel. Het grootste probleem is geboorteregeling, anticonceptie, in afgelegen gebieden.

India, anticonceptie, Erik Kuijpers
Deelstaat Jharkhand.

De oostelijke deelstaat Jharkhand

Jharkand ligt in het oosten van India en de deelstaat grenst aan het westen van Bangladesh. Het telt ongeveer 39 miljoen inwoners en is een staat met veel afgelegen dorpen en gemeenschappen die vaak geen elektriciteit hebben. Daar hebben tenminste 1,5 miljoen vrouwen geen toegang tot anticonceptie van de naar schatting 31 miljoen vrouwen zonder deze toegang in heel India.

India staat daarmee in de top van landen die een dergelijke voorziening niet aanbieden of waar de organisatie ontbreekt, zegt het Amerikaanse RAND dat internationaal onderzoek doet.

In Jharkhand is nu een voorlichtingscampagne opgezet om de bevolkingsgroei terug te dringen met de hulpmiddelen die de wetenschap kan bieden zonder te moeten terugvallen op dwang zoals een wettelijke maatregel als destijds in China.

Voorlichting over drie plannen

De drie plannen zijn:

  1. Voorlichting over een eenvoudig hulpmiddel.
  2. Het bespreekbaar maken van kindertal in de familiekring.
  3. Een omkeerbare behandeling bij de man.
Cycle Beads.

De oeroude kalendermethode

Dit wordt wereldwijd nog veel gebruikt; je hoeft niets te slikken of te ondergaan, alleen uiterst attent zijn op signalen voordat je gemeenschap hebt. De Universiteit van Georgetown, USA, heeft een hulpmiddel hiervoor ontwikkeld waarvan het idee al in 1989 ontstond: een kralenketting om de nek van de vrouw.

De rode kraal geeft het begin aan van de cyclus van de vrouw, en door een rubber bandje te verschuiven iedere dag weet je of vrijen veilig is of niet. De ‘onveilige’ kralen zijn lichtgevend gemaakt zodat je bij het ontbreken van elektriciteit toch weet welke dag het is….

India, anticonceptie, Erik Kuijpers
‘De pil….’

Dit is een alternatief voor ‘de pil’ die lang niet overal beschikbaar is en waar je medicijntrouw voor moet handhaven. Nu hoef je alleen maar een rubbertje te verschuiven aan je hals en de partner er op attent maken welke dag het vandaag is.

Doe je dat consciëntieus dan is er geen kans op ongewenste zwangerschap al roepen critici dat lang niet iedere vrouw in staat is een ‘nee’ te laten horen als de echtgenoot andere plannen heeft…..

Overigens werkt dit systeem alleen bij vrouwen die een regelmatige cyclus hebben van 26 tot 32 dagen. Uiteraard is er inmiddels een ‘app’ om de kralenketting te bedienen. Maar wat als je geen elektriciteit hebt?

Saas Bahu Pati Sammelan

Letterlijk: gesprek met schoonma, schoonzus en echtgenoot. Hoe maak je het aantal kinderen bespreekbaar in de familiekring? Veel mensen in afgelegen gebieden laten hun kindertal bepalen door schoonmama die een grote invloed heeft in traditioneel levende gemeenschappen. De voorlichters en artsen die deze gebieden bezoeken raden dit familieoverleg dringend aan als een goede methode om kindertal bespreekbaar te maken.

De staat India heeft heel lang tubal ligation gepromoot; het afbinden van eileiders. Een nauwelijks omkeerbaar proces! India richtte operatie-kampementen op in afgelegen gebieden waar chirurgen tot wel 80 ingrepen per dag verrichtten. Daarbij stierven veel vrouwen, vaak jonge moeders met kinderen, aan de complicaties.

Juist de armsten onder de bevolking werden aangewezen om deze ingreep te ondergaan; zij kregen de volle laag van de regering in het streven geboortes te beperken. Met radio- en TV spots werd anticonceptie aanbevolen maar er stierven tenslotte zoveel vrouwen aan de ingreep dat dit programma door de regering moest worden gestopt.

Wanneer komen (wij) mannen in actie?

Natuurlijk een uiterst gevoelig onderwerp in een cultuur waar geboortebeperking wordt gezien als een taak van de vrouw! Maar er is nu RISUG en Smart-RISUG en Risug staat voor Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance.

Deze mooie woorden vertellen dat er voor mannen een gel geproduceerd is, de naam is VASALGEL, een techniek die inmiddels tien jaar oud is, die, eenmaal geïnjecteerd in de zaadleider, sperma onbruikbaar maakt en dat voor de lange termijn. En het proces is omkeerbaar; de gel kan met een andere injectie geneutraliseerd worden.

Maar is ‘de man van Jharkhand’ zo ver dat ook hij een plaats wil innemen in het plan geboortes te reguleren? En wil hij zich daarvoor in het dierbare scrotum laten prikken? Of liever toch maar een rubbertje? De tijd zal het leren.

Bron:

The world on WRLN op 1-2-2019: https://tinyurl.com/yb4qckyn

Meer lezen?

Over cycle beads; https://en.wikipedia.org/wiki/CycleBeads
De cycle beads smartphone app: https://www.cyclebeads.com/period-tracker-app
India en de tweekindpolitiek; https://www.trefpuntazie.com/india-china-tweekindpolitiek-bevolkingsgroei/

Foto’s en prenten

Ooievaar en baby; wikimedia, 2344110.
Jharkhand, deelstaat in India; wikimedia, 50825429.
Cycle beads, cycluskralen; wikimedia, 5608730.
‘De pil’; wikimedia, 90196.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 666 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*