Berthy’s goud van oud: in tranen terug naar Pattaya


 

Yindee, kortweg Yin is een vriendin van mijn vrouw. Ze kennen elkaar al jaren, uit Sukhothai waar ze vroeger vriendinnen waren toen ze naar school gingen, maar toen Yui op 12-jarige leeftijd bij een tante in Ayuttaha ging wonen zijn zij elkaar uit het oog verloren. Sinds enkele maanden hebben ze weer contact, via Facebook.

Enkele weken terug, toen we in Sukhothai waren, hebben de dames elkaar weer eens ontmoet, in het huis van mijn schoonouders. Yin is een leuk type met veel enthousiaste verhalen, maar af en toe zie ik haar stilvallen en staren en opeens heeft ze tranen in haar ogen, maar niet voor lang.

Als ze weggaat vraag ik aan Yui waar alle verhalen over gingen. De meeste over vroeger, hier in Sukhothai, is het antwoord. Wat voor werk doet ze? vraag ik. Ze werkte in Chonburi, zegt Yui, maar ik beluister een ondertoontje.

Hans Geleijnse, Farang, Cultuurprikkels, Rij
Foto Fivestar Vggabond

Ooh, zeg ik en vanwaar die traantjes? Yin heeft 1,5 jaar in een bar gewerkt, om de schulden van haar ouders af te betalen en toen ze vorige maand stopte en naar huis kwam, vertelden haar ouders haar dat Ma graag een flatscreen tv wil en Pa en nieuwe motorbike nodig heeft. En dus zal ze terug naar Pattaya moeten, zegt Yui met zachte stem. Toen Yin vertelde dat haar vriendje van destijds in het dorp met een ander meisje getrouwd is, kreeg ze tranen in haar ogen.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 42 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

6 Comments

 1. Dat is inderdaad wel heel erg inhalig. En ik denk dat die ouders best wel weten wat ze moet doen om geld te verdienen.

  • In de meeste gevallen wel denk ik en soms weet ik het ook. Maar ja,
   in Thailand praat je er niet over, dan bestaat het niet.

   Berthy

 2. Ja, nu zie je ook d’andere kant van de medaille: dit vrouwtje is niet hitsig en wil het liefst ‘thuis’ zijn. Maar nu blijken papa & mama de grote graaiers te zijn. Letterlijk over de rug van hun dochter.
  Triest verhaal zo kort na loi kratong

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.