Coldstoned in Thailand lijden aan Hollandse hallucinaties

Hollandse hallucinaties

 

Het is dezer dagen huiveringwekkend koud in Thailand. Dat hadden we niet met dit land afgesproken. Vanmorgen was er gelukkig een bleek zonnetje dat de temperatuur opjoeg tot wel 18 graden. De gevoelstemperatuur ligt echter dankzij af en toe koude windstoten minstens zes graden lager. is zwaar afzien geblazen bij de ochtendespresso op het terras.

Hans Geleijnse, Thaise winter, Hollandse hallucinaties
bleek zonnetje, vrieswind,. maakt coldstoned in Thailand…

Gisteren beleefde ik de koudste dag ooit in dit land. Om negen uur ’s morgens ‘steeg’ het kwik tot slechts 15 graden. De zon speelde krijgertje met het wolkendek, er stond een harde ijskoude wind. Gevoelstemperatuur? Siberië! Ook binnenshuis, want de isolatie in Thaise woningen is van het type KGB, oftewel Kom Gerust Binnen. Op een enigszins beschut plekje buiten zat ik lidderend ongelukkig te wezen. Van ellende m’n enigee trui uit de mottenballen gehaald.

Ik ben niet de enige die het koud heeft. Het tv-nieuws meldde gisteren dat in het lieflijke noordelijke Nongkhai de locals in de rij stonden bij slimme handelslieden die hetelucht-kachels aan de mens brachten. Ik kan de lezer verzekeren, als een Thai op het idee komt geld te steken in de aanschaf van een kachel, zelfs al is het maar zo’n elektrisch noodgevalletje, het berekoud is.

Nederland stelt weertechnisch zelden teleur

Koude voeten, koude handen, kourillingen over de rug, ze brengen ook deze Nelanderthaler op vreemde gedachten. Zoals terug naar Nederland. De afspraak met mijn geliefde kikkerlandje is immers altijd rekenen op pestweer. Nederland stelt in dat opzicht zelden teleur. Helaas is het zo dat ik inmiddels klimatologisch teveel ingeburgerd ben in Thailand. Immers, naar Nederlandse maatstaven is het tussen de vijftien en twintig graden met een armoedig zonnetje heerlijk zomers weer. De terrassen lopen vol met in strandkledij gehulde vaderlanders en men kijkt elkaar aan met een blik van, zijn wij even bofkonten. Nou, daar val ik bij uit de toon.

De jaloerse lezer – en dat zijn wij Nederlanders allemaal – zal nu sneren, jij zonlievende deserteur hebt natuurlijk alle schepen achter je verbrand, niks om naar terug te gaan. Mis! Niet doorvertellen, maar ik ben de gelukkige bezitter van een bloeiende negotie op een geheime stek in de Lage Landen. Die levert mij een vette aanvulling op mijn magere pensioentje, zodat ik, ook volgens afspraak met Thailand, onder normale weersomstantigheden de Expat Zonnekoning kan uithangen.

Waarom die geheimzinnigheid over de lokatie en het dringende verzoek niets over mijn bijverdienste door te vertellen? Waarom niet in woonland Thailand zaken gedaan? Vrij logisch voor wie de kranten leest, maar ik zal het de onkundigen van de Thaise situatie even uitleggen. Het geld komt uit een drukbeklante sexshop. Wellicht denkt de oplettende lezer dat Thailand in de sexsector niet al te moeilijk doet. Er geldt bijvoorbeeld een prostitutieverbod, maar dat is dankzij een slim gedoogbeleid een wassen neus.

Stiekeme business aan de achterdeur

Echter, wat niet door de vingers wordt gezien is levering van sfeerverhogende sexattributen en zinnenstimulerende substanties. Dat moet geniepig via de achterdeuren van centra voor bevredigend vermaak plaatsvinden. Dat drukt de winsten uit deze illegale activiteit aanzienlijk, want Onheilige Ordebewakers moeten met smeergeld op afstand en wegkijkend worden gehouden. En op deze doorgaans onbetrouwbare Thaise heren kun je geen geoliede business bouwen.

Ook in Nederland is het bedrijfsrisico niet gering. Omdat ik aan zeer betrokken Nederlandse instanties opgeef geen andere inkomsten te hebben dan mijn armzalige pensioentje is voorspelbaar dat men in het thuisland de jacht op mij opent. Voor je het weet reist een kudde overspannen Nederlandse spoorzoekers naar Thailand om de autoriteiten hier in te lichten over mijn vuige criminele nevenverdiensten. Op resultaten hoef je niet lang te wachten. Het Bangkok Hilton opent terstond wagenwijd de poorten en celdeuren voor deze onvaderlandslievende bedrieger. Dat lot gunt een humaan mens niemand.

Mondje dicht dus over mijn Nederlandse appeltje voor de dorst. Wacht even, nu denkt de lezer dat ik mijn financieel zonnige status in Thailand overdrijf. Sexshops, dat is toch een verschijnsel uit de veelbelovende jaren zestig en zeventig vorige eeuw. Die zijn toch allang uit de mode dan wel omgebouwd tot coffeeshops? Dat klopt. Het idee voor mijn negotie stamt uit de veelbelovende jaren zestig. Ik woonde toen in de Burgemeester Roosstraat, een smalle straat in het gezellige Oude Noorden van Rotterdam.

Vreemde waar bij Sexshop Rosie

Aangejaagd door de commerciële uitbaters van de seksuele revolutie kon je op straat je kont niet keren of hij stak in een sexshop. Ook in een belendend perceel naast mijn voor-tussen-achter woninkje kwam er eentje, met de orignele naam Sexshop Rosie. De etalage was volgeplempt met opwindende lectuur als de Chick, giga-potten glij- en smeermiddelen en vreemde hulpstukken met en zonder batterijen. Normale nuchtere Nederlanders waren nog onwetend of hadden zich voordien nooit aan deze extremiteiten durven wagen.

Laat staan de mensen die recht tegenover Rosie woonden. Dat waren Marokkanen en Turken, door een gewetenloze huisjesmelker samengepropt in een pension. Drie verdiepingen met elk voor-tussen-achter, maar dan met wat timmerwerk opgedeeld in superkleine wooncellen. De bewoners werden gastarbeiders genoemd. Destijds gaven we deze zeer beleefde buitenlandse nieuwkomers nog een uitnodigend klinkende merknaam.

Rosie trok deze mannen (vrouwen ontbraken wegens dringende bezigheden in het thuisland) naar de pensionvensters. Met bronstige blikken hingen zij na thuiskomst moegewerkt uit de ramen om zich te vergapen aan de exotische westerse waar. Pas na een maandje of zes waren zij gewend aan onze exhibitionistische sexdrive, ingeburgerd als het ware. De rest is geschiedenis.

Mijn bijdrage aan de Nederlandse samenleving

Bijna vijftig jaar later bedacht ik me dat, mede gezien de duizenden Nederlandse mannen die in zinnenprikkelende Aziatische oorden aan hun trekken willen komen, een sexshop openen in Nederland een gouden greep kon zijn. Mijn zeer grondige  marktanalyse: de vraag maar betaalbare sex blijft stabiel enorm, maar het exotisch aanbod is niet binnen ieders handbereik. Door de aanhoudende economische crisis wordt het steeds lastiger het geld voor een bevredigende vakantie in verre lustoorden op te hoesten.

Hans Geleijnse, Hollandse Hallucinaties, Thaise winter
… pensioenaanvulling met goedlopende zwartgeld machine….

De thuisblijvers moet dus – tegen redelijke vergoeding uiteraard – soelaas worden geboden. Ik kan de zeer geachte lezer verzekeren dat mijn zoals gebruikelijk slimme analyse klopte. Gat in de markt! Het loopt storm bij Hans. Ik word in Thailand slapende rijk en speel niettemin een zeer achtenswaardige sociale rol in het moederland.

Welkom in Nederland. Vanzelfsprekend.

Jammer dat dit door Thaise vrieskou opborrelende Hollandse hallucinaties zijn. Wat zeg ik, een mens wordt van deze Thaise natuurramp Lowlands High zonder een hier zeer illegale joint te hoeven roken. Ik ken maar één Thaise medemens die zielsgelukkig wordt van dit weer. Mijn dochtertje. Zij wil zo snel mogelijk naar Nederland, de real cold thing. ,,Daar is het altijd heerlijk koud’’, weet ze. Ik kan geen reclame voor vliegreizen met haar passeren of ze wil poseren in haar Thaise winter-outfit.

Hans Geleijnse, Hollandse hallucinaties, Thaise winter
…. liefst morgen naar echt koud Nederland ….

Ze kijkt dan ook reikhalzend uit naar de vakantie in Nederland die in het verschiet ligt. Ik voorzie, ook na deze column, geen enkel probleem om dit land binnen te komen. Mijn twee geliefden wordt met spreekwoordelijke vaderlandse gastvrijheid in no time een visum verleend. De grensbewaking laat hen dankzij het koninkrijkstempel en hun vriendelijke lichtgekleurde uiterlijk met een glimlach passeren. Stiekeme sexshophoduer Hans maakt zich direct achter hen zo klein mogelijk. Mocht een wakkere geüniformeerde medelander mij toch ontdekken dan roep ik heel hard Floechjtelienk. Tien tegen één dat ik te horen krijg: ‘hartelijk welkom in Nederland, beste brave man. Daar staat je paraplu.’

 

Foro’s: ©N. Phansawat/Trefpunt

Foto Hans Sexshop: ©Julius Geleijnse

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.