IMF verbetert de wereldwijde economische vooruitzichten naarmate de inflatie afneemt

WASHINGTON – Het Internationaal Monetair Fonds zei maandag dat de wereldeconomie dit jaar naar verwachting zal vertragen omdat de centrale banken de rentetarieven blijven verhogen om de inflatie onder controle te houden, maar het suggereerde dat de productie veerkrachtiger zal zijn dan eerder werd verwacht en dat een wereldwijde recessie zou kunnen worden verwacht. dreigend. Waarschijnlijk te vermijden.

Het IMF verhoogde zijn economische groeiprognoses voor 2023 en 2024 in zijn nauwlettend gevolgde World Economic Outlook-rapport, waarbij veerkrachtige consumenten en de heropening van de Chinese economie als een van de redenen voor de optimistische vooruitzichten werden genoemd.

Het fonds waarschuwde echter dat de strijd tegen de inflatie nog lang niet gestreden is en drong er bij de centrale banken op aan om niet in de verleiding te komen om van koers te veranderen.

“De strijd tegen de inflatie begint vruchten af ​​te werpen, maar de centrale banken moeten hun inspanningen voortzetten”, zei Pierre-Olivier Gourinchas, hoofdeconoom van het IMF, in een artikel bij het rapport.

De wereldwijde productie zal vertragen tot 2,9 procent in 2023, van 3,4 procent vorig jaar, om daarna weer aan te trekken tot 3,1 procent in 2024. De inflatie zal naar verwachting afnemen van 8,8 procent in 2022 naar 6,6 procent dit jaar en 4,3 procent volgend jaar. .

Na een reeks neerwaartse bijstellingen in de afgelopen jaren toen de pandemie verergerde en de Russische oorlog in Oekraïne escaleerde, waren de laatste prognoses van het IMF hoger dan die van oktober.

Sindsdien heeft China abrupt zijn “nul-Covid”-lockdownbeleid teruggedraaid om de pandemie onder controle te krijgen en begon het snel te heropenen. Het IMF zei dat de energiecrisis in Europa minder ernstig was dan aanvankelijk werd gevreesd en dat de zwakte van de Amerikaanse dollar verlichting bood aan opkomende markten.

READ  Eerste burgers die Silicon Valley Bank kopen

Het IMF had eerder voorspeld dat een derde van de wereldeconomie dit jaar in een recessie zou belanden. Echter, in een persconferentie voorafgaand aan de release van het rapport, zei dhr. zei Gourinjas.

“Wereldwijd, of zelfs als we nadenken over het aantal landen dat in een recessie verkeert, zien we een zeer laag risico op een recessie”, zei dhr. zei Gourinjas.

Ondanks de optimistischere vooruitzichten blijft de wereldwijde groei naar historische maatstaven zwak en blijft de oorlog in Oekraïne wegen op de bedrijvigheid en onzekerheid zaaien. Het rapport waarschuwt ook dat de wereldeconomie nog steeds met aanzienlijke risico’s wordt geconfronteerd, en waarschuwt dat “ernstige gevolgen voor de gezondheid in China het herstel zouden kunnen belemmeren, de Russische oorlog in Oekraïne zou kunnen escaleren en dat strakkere wereldwijde financiële uitgaven de schuldencrisis zouden kunnen verergeren.”

De groei in rijke landen zal dit jaar naar verwachting bijzonder traag zijn, waarbij negen van de tien geavanceerde economieën waarschijnlijk een tragere groei zullen hebben dan in 2022.

Het IMF voorspelt dat de groei in de Verenigde Staten dit jaar zal vertragen van 2 procent naar 1,4 procent in 2022. Het verwacht dat het werkloosheidspercentage volgend jaar stijgt van 3,5 procent naar 5,2 procent, maar er is nog ruimte om een ​​recessie te voorkomen. De grootste economie ter wereld.

“Er is een korte weg die de Amerikaanse economie in staat stelt om helemaal aan een recessie te ontsnappen, of als er een recessie komt, zal de recessie relatief oppervlakkig zijn”, zei hij. zei Gourinjas.

READ  Jerome Powell draaide het script om

Het IMF zei dat de recessie dit jaar duidelijker zal zijn in Europa naarmate de stimulans om de economieën te heropenen wegebt en het consumentenvertrouwen wegebt in het licht van een inflatie met dubbele cijfers. In de eurozone zal de groei naar verwachting vertragen van 3,5 procent naar 0,7 procent.

China zal naar verwachting de speling oppikken van 3 procent in 2022 naar 5,2 procent in 2023.

China en India zullen dit jaar samen naar verwachting de helft van de wereldwijde groei voor hun rekening nemen. IMF-functionarissen zeiden op een persconferentie op maandagavond dat het economische traject van China een belangrijke motor zal zijn voor de wereldeconomie, na een aanloopperiode waarin China lijkt te zijn gestabiliseerd en in staat is om volledig te produceren.

Echter, dhr. Gourinchas merkte op dat er nog steeds tekenen van zwakte zijn op de Chinese vastgoedmarkt en dat de groei in 2024 zal matigen. Het rapport beschreef het als een “belangrijke bron van kwetsbaarheid” die leidde tot wijdverbreide wanbetalingen en instabiliteit door ontwikkelaars. Chinese financiële sector.

Rusland, een verrassende bijdrager aan de wereldwijde groei, zegt dat westerse pogingen om zijn economie te bevriezen haperen. Het IMF voorspelt dat de Russische productie dit jaar met 0,3 procent zal groeien en volgend jaar met 2,1 procent, waarmee eerdere voorspellingen van een sterke krimp in 2023 te midden van westerse sancties worden weerlegd.

Een gezamenlijk plan van de VS en Europa om de prijs van de Russische olie-export te beperken tot 60 dollar per vat zal naar verwachting de energie-inkomsten van het land niet aanzienlijk verminderen.

READ  Wereldwijde aandelen dalen nadat Fed-functionarissen het vertrouwen hebben getemperd

“Bij het huidige niveau van het olieprijsplafond van de Groep van 7 wordt niet verwacht dat de Russische exportvolumes van ruwe olie significant zullen worden beïnvloed, aangezien de Russische handel wordt omgeleid van gesanctioneerde landen naar niet-gesanctioneerde landen”, aldus het IMF in een verklaring.

Een van de meest urgente zorgen van het IMF is de groeiende trend naar ‘fragmentatie’. De oorlog in Oekraïne en de wereldwijde repercussies hebben landen in facties verdeeld en de geopolitieke spanningen versterkt die de economische vooruitgang dreigen te belemmeren.

“De versnippering zou kunnen toenemen – met grotere beperkingen op grensoverschrijdend verkeer van kapitaal, arbeid en internationale betalingen – en een belemmering kunnen vormen voor multilaterale samenwerking bij het leveren van mondiale publieke goederen”, aldus het IMF. “De kosten van een dergelijke versnippering zijn op korte termijn hoog, omdat het tijd kost om verstoorde grensoverschrijdende stromen te transformeren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *