De zoektocht naar huwbare Chinezen

Redactie, Huwbare ChinezenHuwbare Chinezen hebben grote kans om alleen te blijven. Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. En dat is vreemd. Want als er even veel mannen op zoek zijn naar een vrouw als dat er vrouwen op zoek zijn naar een man, dan zal het aantal achterblijvers gering moeten zijn. De Washington Post van 21 september heeft de verklaring.

Dat er een overschot aan huwbare mannen is, wisten we. Sinds Deng Xiaoping in de jaren 1970 het aantal kinderen dat een echtpaar mocht hebben beperkte tot één, kwamen er meer manlijke babies ter wereld dan vrouwelijke. Vrouwelijke foetussen werden eenvoudigweg geaborteerd. Het zal ertoe leiden, dat in 2020 meer dan 30 miljoen mannen geen vrouw kunnen vinden, denken experts.
Dat er dus huwelijksbureaus zijn die op zoek gaan naar een geschikte vrouw voor al die eenzame mannen, valt daarom te begrijpen.

Redactie, Huwbare Chinezen, Vrouwen krijgen les.
Vrouwen leren in de Weime Club hoe je aan de man kunt komen (Foto: Goncalo Fonseca)

Opmerkelijk is echter dat bij sommige van die huwelijksbureaus het accent verschuift. Ze zijn meer en meer op zoek naar een geschikte man voor hun vrouwelijke klanten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Weime Club. Daar leren vrouwen hoe ze een vriend kunnen vinden. “Zorg dat je zo veel mogelijk mannen ontmoet als mogelijk en kies daaruit de beste”, zegt Eric, die de scepter zwaait over de Weime Club.

Redactie, Huwbare Chinezen, Power point
Uit de power-pontpresentatie van Eric: hoe een vrouw eruit dient te zien (Foto: Goncalo Fonseca)

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Maar Eric komt ook met foefjes. Zeg bijvoorbeeld, dat je een selfie wil nemen, maar dat de batterij van je mobiel leeg is. En of hij niet even een foto van je wil nemen met zijn mobiel. “En vraag hem dan of hij dat fotootje naar je toe wil sturen. Dan heb je gelijk zijn nummer.”
Diamond Love, een ander bedrijf stuurt speciale love hunters de straat op, om de juiste match te vinden.

Redactie, Huwbare Chinezen, Diamond Love
De receptie van Diamond Love, speciaal voor rijke mensen (Foto: Goncalo Fonseca)

Maar waarom kunnen die vrouwen ondanks het mannenoverschot, dan zo moeilijk aan de man komen?
Volgens de Washington Post worden vrouwen in China veelal gezien als koopwaar, een product dat zijn waarde begint te verliezen, zodra het over de houdbaarheidsdatum is. En die houdbaarheidsdatum ligt rond de 24 jaar. “Chinese mannen willen een dienstbare vrouw, iemand die een goede huisvrouw is”, zegt de 28-jarige Dream uit Hubei. Een vrouw van haar leeftijd behoort tot de Sheng Nu, de overgebleven vrouwen. Meestal zijn dat hoog opgeleide, succesvolle vrouwen met een goede baan. En die willen de Chinese mannen niet.

Redactie, Huwbare Chinezen, Huwelijksmarkt
De huwelijksmarkt in Shanghai. Op de paraplu’s staan briefjes met contactgegevens (Foto Goncalo Fonseca).

Het gevolg is dat mannen en vrouwen hopeloos naar elkaar op zoek zijn. In weekeindes in het People’s Park in Shanghai bijvoorbeeld, waar briefjes op paraplu’s worden geplakt met alle contactgegevens. En waar mannen en vrouwen blijkbaar straal langs elkaar heen lopen.

Bron: The Washington Post

 

 

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.