Cruiseschip Westerdam. Opent Hun Sen de Ark van Pandora?

Hun Sen, Erik Kuijpers

Hun Sen speelt hoog spel!

Terwijl de wereld de adem inhoudt over de impact van het covid-19 virus en er al meer dan 2.000 doden te betreuren zijn speelt hij de onverschrokken politicus die die arme passagiers wel even uit de penarie zal halen. De rederij en de ambtenaren hebben immers na onderzoek bij 20 passagiers geen kuchje of natte neus geconstateerd en ‘dus’ zijn ze allen virusvrij.

Hun Sen, de dictator van Cambodja en China’s grootste vriend in de regio (want Europa is te kritisch naar zijn zin en dreigt met sancties) heeft eerder zijn land vrij van het virus verklaard omdat Cambodja ‘een warm en vochtig tropisch land is waar dat virus geen kwaad kan.’ Daarom zijn mondkapjes verboden en worden alle passagiers met een dikke knuffel onthaald.

En dat niet alleen. Hun Sen heeft ze een sightseeing tour cadeau gedaan want, zoals hij zegt op zijn Facebook pagina, ‘To tour the city is better than staying in rooms or at the hotel feeling bored or scared…’.

Loopt Hun Sen niet een enorm risico?

Inmiddels is bekend dat tenminste één van de opvarenden besmet is met het virus en hoe groot is dan de kans dat het virus mee het vliegtuig in genomen is nu tenminste 400 mensen de reis naar huis hebben aangevangen? De andere deelnemers en de bemanning zitten in hotels of op het schip in de blijde wetenschap dat ze kerngezond zijn want in de Cambodjaanse tropen kan dat virus immers niet overleven….

En terwijl elders in de wereld en nota bene ook bij Cambodja’s buurlanden Thailand en Vietnam quarantainemaatregelen zijn genomen heeft Hun Sen  aangekondigd dat hij een party gaat geven voor de  opvarenden. Moedig, ja, maar verstandig?

Door het virus vliegt haat de wereld over

De anti-Azië gevoelens in de wereld nemen ondertussen toe. Japanse toeristen worden in Bolivia in quarantaine gehouden al zijn die mensen nooit van hun leven in China geweest en hebben ze geen kuchje of natte neus. In Rio de Janeiro wordt een Japanse student die daar studeert ‘Chinese pig’ genoemd om haar uiterlijk alleen. In Chinatown, New York, is een Aziatische vrouw met mondkapje in elkaar geslagen. Ook in de USA komt een vakantieganger terug uit China en wordt uit haar eigen huis gezet. In Engeland worden studenten met een Aziatisch uiterlijk met eieren bekogeld. Wereldwijd melden Chinese restaurants omzetverlies en paniek rond het virus.

In Nederland zijn meer dan 3.000 meldingen van discriminatie binnengekomen en het scheldwoord ‘poep-Chinees’ doet weer goeie zaken in anonieme bedreigingen. Is dat allemaal vanwege dat virus of sluimeren deze gevoelens al langer in Nederland en elders?

Laten we hopen dat de losse benadering door Hun Sen geen wereldwijde uitbraak tot gevolg heeft.

En ondertussen, bij Kim Jong Oen…

Daar heeft men geen boodschap aan Hun Sen en zijn frivoliteiten. Het land moet geheel in quarantaine van de leiding en een ambtenaar die ondanks het verbod naar een publiek badhuis ging kreeg daarvoor de kogel. Officieel zijn in Noord-Korea geen gevallen van covid-19 al meldt de Zuid-Koreaanse pers dat die er wel degelijk zijn.

Het land grenst in het noorden aan China en aan Rusland (Vladivostok) en smokkel van goederen geldt daar als een eerste levensbehoefte om een paar centen bij te verdienen voor brood op de plank. Die smokkel is illegaal maar mensen die gepakt worden kunnen zich er uit ‘kopen’ want de ambtenarij heeft net zoveel honger…..

Er waren daar eerder ernstige ziektes en doden door cholera, mazelen en SARS maar dit covid-19 blijkt te angstaanjagend voor de autoriteiten en er ligt nu een decreet: zware straffen waaronder de doodstraf. Men noemt het landverraad. Het vuurpeloton! Als de crisis voorbij is mogen ze weer smokkelen…

Bron:

Radio Free Asia en Bangkok Post. Zie hier. 

Meer lezen?

‘Wie is er bang voor de boze coronakwaal?’ Zie hier.
Een artikel uit The Diplomat, lezenswaardig.
Een bron in de VS noemt dit virus een Chinees biologisch wapen….. Lees mee als je wilt.

Foto’s en prenten

De Westerdam; foto H.A. Lijn.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 787 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*