Close encounter met een Aussie uit Phuket


Terwijl het monotone gezang een naburige Wat ontstijgt en de klanken verderop neerdwarrelen, drink ik tegen het vallen van de avond een biertje in de Flamingo Bar. Bestierd door de struise Suzie, die mij steevast ‘my good friend from Holland’ noemt wanneer ik hier aanleg.

Bert Vos, Close encounter
Foto: Bert Vos

Ik ben in Hua-Hin, waar de koning zijn winterpaleis heeft, het aantal Nederlandse expats flink uitdijt en het agressieve massatoerisme van Phuket en Pattaya nog niet zijn intrede heeft gedaan. Een relaxte badplaats met een breed zandstrand, een keur aan visrestaurants, vriendelijk uitgaanscentrum met een gemoedelijke sfeer en een gevoel dat het leven goed is.

Down Under Man

Hij komt met een Honda-motor aanrijden en stopt schokkend voor de bar. Hij stapt af en loopt naar binnen. De fan waait zijn kapsel in de war. In onmiskenbaar Australisch accent vraagt hij om een bier. De Down Under Man heeft een roodverbrand gezicht en grote handen, is breedgebouwd en ongeschoren, rossig haar, tatoeages op zijn blote armen, de bruine zijden blouse halfopen, een korte Bermudabroek en een paar stevige sandalen. Puffend zet hij zich naast mij. We staren op onze barkrukken vlak over de drempel naar buiten.

Bert Vos, Close encounter, Strand Hua Hin
Het strand van Hua Hin (Foto: Bert Vos)

Het is druk. Brommers, voedselventers, kuierende toeristen, verkopers van prullaria, bedelende oude vrouwtjes, schoolkinderen in uniform, gezelschapsdames met hun I-phone die zich naar het werk haasten en pick-up-trucs die zich langzaam een weg banen. Het blijft boeiend na een dagje strand, dit bonte gezelschap dat als een circusstoet voorbijtrekt. Ik neem een slok. Hij ook en wuift me het flesje toe. “Cheers, mate”, en waar ik vandaan kom wil hij weten. John, stelt hij zich voor.

Bert Vos, Close encounter, Hua Hin
Poolsuk Road in Hua Hin
(Foto: Bert Vos)

Phuket

Hij woonde in Phuket en nu in Hua Hin. Daar had hij een appartement. Was zes weken daar en zes weken op een booreiland. “Fucking terrible dirty en hard work. But the money makes it bearable”, bromt hij met lage stem. Het is de Russische maffia die daar de boel verziekt, zegt hij. “De criminaliteit rijst de pan uit, iedereen wordt er belazerd, het eiland barst uit haar voegen, de stranden vervuilen en tuk-tuks en taxi’s hebben het monopolie op het openbaar vervoer.” Nee, het beviel hem daar niets. “Veel bar- en restauranteigenaren betalen ‘beschermingsgeld’ en de agressie naar toeristen en expats neemt hand over hand toe”, betoogt de expat.

Bert Vos, Close encounter, Phuket
Bangla Road (Phuket)

Mijn herinnering gaat naar april 2005. Ik loop met mijn reismaatje Will het uitgaanscentrum, de altijd drukke Banglaroad, uit om via de ‘beachroad’ richting hotel te wandelen. De zeebries komt ons tegemoet. Keer op keer worden mijn reismaat en ik benaderd door schaars geklede dames die achter lege marktkramen tevoorschijn springen. “Blowjob, twenty bath sir? Can do on beach.” Trillende handen, een nerveuze trek om de mond, felrode lippenstift. Met als dieptepunt een stiletto die getrokken wordt, gevolgd door een scheldpartij met een lot of fucks. Een sprintje door de warme nacht volgt, om het vege lijf te redden. Een tierende furie achterlatend. Hooggehakte schoenen weerhouden haar ervan ons bij te houden.

Bert Vos, Close encounter, Tuk tuk
Foto: Bert Vos

Gepast geweld

Hij vervolgt zijn verhaal. Over straatroven en problemen met chauffeurs die je afzetten. Als je een jetski huurt, dan is er steevast iets mee aan de hand als je de gemotoriseerde waterplank terugbrengt. Ondanks maatregelen van de overheid. Op dwingende toon word je geacht de schade te betalen. Betaal je niet, dan volgt er gepast geweld. De politie inschakelen heeft geen zin, want die zit vaak in het complot. John heeft er in ieder geval zijn buik van vol, nadat hij ook al een keer beroofd is. “Maar hier in Hua Hin is het leven goed”, zegt hij en knikt goedkeurend voor zich uit. In een teug leegt hij de rest van de groene fles Chang-bier, betaalt voor hem en voor mij en stapt op zijn Honda.  “Chiao mate”, roept hij, en scheurt weg.

Bert Vos, Close encounter, Bier
Foto: Bert Vos

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 203 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.