Hongkong. Demonstranten in cel, politie in quarantaine

Opmerkelijk corona-nieuws uit roerig Hongkong. Honderddertig agenten van de oproerpolitie zijn daar in quarantaine geplaatst nadat twee van hen besmet bleken met het virus. Tot overmaat van ramp was één van hen in actie geweest bij het met het nodige geweld ontbinden van een demonstratie, waarbij 54 betogers werden gearresteerd.

Een agent van dezelfde eenheid testte eerder positief nadat hij een bar had bezocht die later als een besmettingshaard werd gezien. De autoriteiten in Hongkong, waar het al sinds vorig jaar zomer onrustig is door bezettingen en demonstraties tegen de invloed van China op het stadsbestuur, overwegen nu het gehele politiekorps op besmetting te laten testen.

Er is in Hongkong het nodige te doen over het politie-optreden van afgelopen dinsdag. In de voormalige Britse kroonkolonie zijn sinds de uitbraak van het corona-virus 890 mensen geïnfecteerd geraakt en vier overleden. Naast ‘social distancing’ is sinds een week ook een verbod op samenkomsten van meer dan vier personen van kracht.

De demonstranten werden echter beschuldigd van opruiing en overtreding van een geldend demonstratieverbod. Van social distancing was bij de politieactie vanzelfsprekend geen sprake. De vraag na deze betoging tegen politiegeweld is wie wie heeft besmet.

South China Morning Post: Corona in Hongkong

Met dank aan Auke Boon

Redactie
Over Redactie 592 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*