Zuid-Korea. Het einde van hond-in-de-pot!

Zuid-Korea, hond-in-de-pot, Erik Kuijpers

Zuid-Korea is het zat! De bevolking wil liever niets meer te maken hebben met hondenvlees terwijl dat toch eeuwenlang op het menu heeft gestaan. Maar tijden veranderen gelukkig.

Indonesië zette ook al deze stap doch nog niet nationaal. Maar dat gaat volgen als de grote moslimgemeenschap zich daar ook tegen gaat verzetten, want voor een moslim is hond-in-de-pot haram; onrein. In de regio Midden-Java is de hondenslacht al opgeheven zoals deze site al berichtte.

Zuid-Korea, hond-in-de-pot, Erik Kuijpers

Geen hond-in-de-pot meer in Seoul

Na de sluiting van de beruchte Gupo-markt in Busan, waar gelukkig nog 80 honden van de slacht konden worden gered mede door toedoen van Human Society International, HSI, en het einde aan de hondenslacht in Seongnam heeft ook de overheid in hoofdstad Seoul de stap gezet: de openbare slacht is verboden!

Je kon bij slachters ingevroren hondenvlees kopen maar ook ter plaatse een hond uitkiezen en die werd waar je bijstond vermoord en geslacht. Een activiteit waar 70% van de Zuid-Koreanen zegt tegen te zijn en met name de jeugd wil dat niet meer. In Seoul mag nog wel hondenvlees worden verkocht maar er wordt aan gewerkt dat hond-in-de-pot voorgoed verdwijnt uit het land.

Hondenkwekers is een alternatief geboden voor het verlies van hun nering. Naar verluidt verdienen die nu hun boterham met het kweken van medicinale kruiden, peterselie en bosbessen. HSI voert nu ook een voorlichtingscampagne om de bevolking aan te leren dat je een hond die je als huisdier houdt niet mag zien als ‘vleesvoorraad’……

Zuid-Korea, hond-in-de-pot, Erik Kuijpers

Maar elders is er nog steeds hond-in-de-pot

In Azië zijn het vooral Myanmar, Cambodja, Noordoost-China, Noord-Korea, delen van Indonesië en Thailand, de Filipijnen en Vietnam waar honden als voedsel gebruikt worden. In poolgebieden worden honden als trekdier gebruikt maar bij voedselschaarste worden ze geslacht. Bij de westerse keuken komt hond-in-de-pot hoogst zelden voor.

Bron:

People.com; 1 juli en 30 oktober 2019.

Toronto Sun, 2 november 2019.

Filmpje

Over de gesloten hondenslacht; https://www.youtube.com/watch?v=0PEdS3vno7Q

Foto’s en prenten

Hanoi, hond-in-de-pot; wikimedia, 2821755.

HSI, logo website

Logo actiegroep; thanks to https://www.dogmeatfreeindonesia.org/

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland