India. Komt dat land eindelijk uit de koloniale kast?

India, homoseksualiteit, transgender, strafrecht, Erik Kuijpers, homoseksuelen

 

Sexual activities against the order of nature?

De Indiase ‘Penal Code’, het wetboek van strafrecht, zegt in artikel 377 dat onder misdrijven vallen Sexual activities against the order of nature. Dit artikel, en mogelijk het gehele wetboek, stamt uit 1861 en is door de Britten opgelegd. Het gaat om homoseksuelen.

Nu blijkt dat dit artikel niet overal wordt toegepast. In het enorme land India met zijn 1,3 tot 1,4 miljard inwoners blijken, uit openbare cijfers, in 2014 ‘slechts’ 377 gevallen aan de rechter voorgelegd en in 2015 17,3 procent meer, dus ongeveer 442 waarvan 154 gevallen waarbij een minderjarige was betrokken.

Daarentegen komt het National Crime Records Bureau tot een aantal van 814 gevallen jegens kinderen in plaats van seks met wederzijds goedvinden tussen volwassenen.

The NAZ Foundation (India) Trust

Deze organisatie zet zich onder meer in voor HIV- en AIDS slachtoffers en zij legt in 2001 deze zaak voor homoseksuelen aan de rechter voor met als argument dat artikel 377 de grondwet schendt op het punt van gelijke behandeling. Ze haalt haar gelijk bij de Delhi High Court maar het Supreme Court vernietigt in 2013 die uitspraak. Men is terug bij af.

India, homoseksualiteit, transgender, strafrecht, Erik Kuijpers, homoseksuelen

 

Maar misschien komt er toch beweging.

Een kamer van het hoogste Hof in India buigt zich thans over de vraag of artikel 377, een restant van het koloniale verleden, standhoudt bij toetsing aan de grondwet. Of, zoals een rechter het benadert, ‘homosexuality is not an aberration but a variation‘: geen afwijking maar een variant.

Komt er licht aan de horizon dan is dat goed nieuws voor miljoenen homoseksuele mensen in India maar mogelijk ook voor homo’s in andere Commonwealth landen die er nog koloniale wetgeving op na houden. Om een paar landen op te noemen die homoseksueel gedrag bestraffen: Botswana, Gambia, Kameroen, Kenia, Pakistan en Bangladesh en er zijn er meer.

Op de politiek in India hoeft men niet te rekenen. Een initiatiefwet haalde het niet en de regerende rechtse partij onder leiding van een Hindoe nationalist wijst een verandering af. India wil in naam wel een modern en progressief land zijn maar men stemt uiterst conservatief.

En het botst! India holde deze eeuw in; progressief, snelle verstedelijking, jonge mensen, op universiteiten komt men massaal uit de kast. Aan de andere kant traditionele en conservatieve krachten die de leiding willen houden.

Stelletjes die willen trouwen maken hun eigen partnerkeuze tegen de zin van … en mede daardoor zijn de moorden uit eerwraak met 800 procent toegenomen.

Alle gay jeugd wil uit de kast komen maar artikel 377 maakt dat voor hen soms een onveilige en onzekere stap. Van de kant van de overheid wordt niet meegewerkt aan voorlichting over vormen van seksuele voorkeur op scholen doch adviseert men yoga en natuurgeneeskunde….

Sterker nog, voorlichting geven hoe je een condoom gebruikt voor homoseks kan je in de gevangenis doen belanden.

India, homoseksualiteit, transgender, strafrecht, Erik Kuijpers, homoseksuelen

Maar ‘transen’ zijn in India ‘in’

Daarin blijkt India bijzonder vooruitstrevend. In 2016 kwam tot stand de Transgender Persons Bill die wil bereiken dat zij gelijk worden behandeld. Begeleiding, opleiding, medische hulp en speciale toiletten voor de 4,8 miljoen transgender mensen.

Inmiddels is er een transgender burgemeester en een transgender lid van het parlement.

Het lijkt vreemd dat India wel alles doet voor transgenders en weinig voor homo’s. Maar zie dit in het licht van de geschiedenis. India en buurlanden hebben een 4.000 jaar oude gemeenschap van hijras, transgender vrouwen (man naar vrouw) die de naam hebben geluk te brengen.

India, homoseksualiteit, transgender, strafrecht, Erik Kuijpers, homoseksuelen
Hijras, transgenders.

Zij treden op bij geboorte en huwelijk, house warming en krijgen geld voor hun diensten.

Belangrijke Hindoe tekstboeken als Mahabharata en Ramayana staan vol met verwijzingen naar deze thema’s en de hijras worden hier en daar als halfgoden gezien.

Homoseksuelen zijn echter taboe vanuit de Indiase traditie die gestoeld is op familie en voortplanting.

Daarom is het zo belangrijk dat artikel 377 van de baan gaat zodat deze gemeenschap rechten krijgt, kan trouwen en adopteren.

Het zal ook binnen de Commonwealth kunnen leiden tot een andere benadering; in dit licht is het belangrijk dat thans in Kenia een vergelijkbare procedure loopt.

India kan, net als andere landen, niet meer wegkijken.

Bronnen: Vertaald en bewerkt van foreignpolicy.com

 

Toelichtingen en links

Transgender; de Dikke van Dale geeft als Nederlandse vertaling transgenderist. Ik hou in dit artikel transgender aan.

Een link: https://www.npr.org/2018/07/26/631829366/indias-lgbt-activists-await-supreme-court-verdict-on-same-sex-intercourse-ban?t=1532756625830

Foto’s en prenten

Homoseksuelen, out and proud, 2005, Boekarest; wikimedia, curid, 847420.

Dubbele regenboog; wikimedia, curid, 2406447.

All gender restroom; wikimedia, curid, 46682644.

Transgenders in Bangladesh; wikimedia, curid, 35623308.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland