Hoe schat ik de leeftijd in van een Thaise bargirl? Een korte cursus


Berthy's goud, Schoonmoeder

Het is een bekend plaatje. De een ziet er een oude vrouw in van achterin de tachtig, de ander een jongedame van ergens begin twintig. Het zou je toch gebeuren: denk je een leuke bargirl te hebben ontmoet, blijkt het een dame op leeftijd te zijn. Om zulke verrassingen te voorkomen, bieden wij van Trefpunt Azië u geheel gratis en vrijblijvend deze korte cursus aan, waarin wij u leren hoe u de leeftijd van een bargirl kunt vaststellen.

Inleiding

Doorgaans hebben we niet zo veel moeite met het inschatten van de leeftijd van dames. Althans als het om westerse dames gaat. Als we echter de leeftijd van Aziatische dames moeten inschatten, dan zitten we meestal te laag. Dus ook bij Thaise bargirls. Hoe komt dat?

Laten we eerst eens kijken hoe bedreven u bent in het schatten van de leeftijd van dames in het algemeen. Hoe oud denkt u dat de dame op het linker plaatje is? En hoe oud is de dame op het rechter plaatje?

Beide dames zijn beroemde actrices. De linker dame speelde in diverse tv-series en films. Zij won onder andere de Golden Globe Award. De rechter dame trad op in musicals (Miss Saigon), films en tv-series. Ook zij won diverse prijzen. De linker dame komt uit Amerika. De rechter uit de Filipijnen. De linker heet Jennifer Garner, de rechter Lea Salonga. Beide dames zijn (op de foto) 45. Had u het goed?

Wellicht had u beide dames jonger ingeschat dan ze zijn. Toch ziet de Aziatische dame er jonger uit dan de Amerikaanse. De Amerikaanse heeft lijnen in haar gezicht, terwijl dat in het gezicht van de Filipijnse niet het geval is. Hoe komt dat?

De Theorie 

Alvorens u naar het praktijkgedeelte van de cursus ‘Hoe schat ik de leeftijd van een Thaise bargirl’ overgaat, dient u eerst de nodige theorie tot u te nemen. Dat is niet het leukste deel van deze cursus, maar wel een voorwaarde voor wij van Trefpunt Azië u het veld in durven te sturen.

De vraag is dus: hoe komt het dat Aziatische dames er jonger uitzien van westerse dames?
Er zijn drie mogelijkheden. Het komt door de levensstijl, het komt door biologische verschillen of het komt door beide.

Volgens Eline Slagboom, moleculair epidemioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft de levenstijl inderdaad een grote invloed. Roken verdiept de rimpels in je gezicht, veroorzaakt dunnere lippen en een vale, gelige huid. Daardoor lijk je een stuk ouder dan je in werkelijkheid bent. Ook bovenmatig veel zonlicht verdiept rimpels en veroorzaakt pigmentvlekken.

Over de levensstijl van mevrouw Garner en mevrouw Salonga is Trefpunt Azië weinig bekend. Mevrouw Garner is twee keer gescheiden en mevrouw Salonga leeft nog steeds met haar eerste man. Dat kan inderdaad invloed hebben. Want een scheiding veroorzaakt stress en onder invloed daarvan wordt een overmaat aan het stresshormoon cortisol gevormd en dat veroorzaakt ouderdomsverschijnselen. Of mevrouw Garner en mevrouw Salonga roken en vaak in de zon zitten, is ons niet bekend. We denken dat dat komt, omdat we de verkeerde bladen lezen.

Maar hoe zit het met de biologische kant van het verhaal? Tamar Nijsten, dermatoloog aan het Erasmus MC in Rotterdam, zegt dat naast levensstijl ook genen een rol spelen. Of je veel of weinig rimpels krijgt, is voor 50 tot 60 procent genetisch bepaald. Als dat zo is, dan zal de huid van de Amerikaanse mevrouw Garner een andere samenstelling hebben dan die van de Aziatische mevrouw Salonga. Wat zijn dan die verschillen? En hoe leidt dat tot een verschil in schijnbare ouderdom van het gezicht? En de vraag waar het in deze korte cursus uiteraard om gaat: kunnen we op grond van die verschillen een goede inschatting maken van de leeftijd van Thaise bargirls?

Verschillen tussen een jong en een oud gezicht

In de tabel ziet u de verschillen tussen een jong en een oud gezicht.

 

Jong gezicht Oud gezicht
Strakke huid

Huid onder ogen normaal

Lippen dik

Geen/weinig pigmentvlekken

Veel contrast in het gezicht

Duidelijke kin- en kaaklijn

Geen bloedvaatjes zichtbaar

Oorlellen hebben normale grootte

Neus heeft normale grootte

Duidelijke jukbeenderen

 

Veel en diepe rimpels

Huid onder ogen slap en gezwollen

Lippen dun

Veel pigmentvlekken

Vale huid

De wangen hangen

Bloedvaatjes zichtbaar

Oorlellen worden langer

De punt van de neus wordt langer

Jukbeenderen minder uitgesproken

 

Die verschillen zijn toe te schrijven aan veranderingen in de huid (zie de afbeelding).

André van Leijen, leeftijd Thaise bargirl inschatten Cursus, Huid
Jonge en oude huid in dwarsdoorsnede

Op de afbeelding is te zien, dat de huid is opgebouwd uit drie lagen:

 • de opperhuid (epidermis), die bestaat uit een hoornlaag (cuticle) en een kiemlaag;
 • de lederhuid (dermis), waarin diverse orgaantjes liggen;
 • het onderhuidse bindweefsel (hypodermis), waarin vetcellen liggen.

Bent u er nog? Het leuke gedeelte komt zo. In de kiemlaag liggen pigmentcellen, die de huid een donker kleurtje geven. De rode en blauwe structuren in de lederhuid zijn bloedvaten, die de huid van zuurstof voorzien. In de lederhuid liggen de haarzakjes, van waaruit de haar groeit. Te zien is hoe de melanineproductie stopt, als iemand ouder wordt. Bij gebrek aan kleurstof worden de haren grijs. Als dat bij uw bargirl het geval is, dan kunt er donder op zeggen, dat ze niet meer zo jong is.

Aan elke haar hangt een talgklier (sebaceous gland), die de huid vettig houdt. Verder liggen in de huid collagene en elastische vezels, die de huid haar stevigheid en elasticiteit geven. Onder het onderhuidse bindweefsel liggen spieren (niet op de afbeelding te zien). Door samentrekking krijg je verschillende gezichtsuitdrukkingen. De spieren zijn op hun beurt bevestigd aan de schedel (ook niet te zien).

Wat nu opvalt als je de jonge huid vergelijkt met de oude huid is, dat in een oude huid de collagene vezels atrofiëren en de elastische vezels verbrokkelen. De huid verliest daardoor zijn stevigheid en gaat rimpelen. Oorzaken zijn een minder goede bloedtoevoer en het ouder worden van de cellen. Ook onder invloed van ultraviolet licht worden collagene en elastische vezels afgebroken. Heeft de huid een kleurtje door de aanwezigheid van pigment, dan wordt het ultraviolette licht gefilterd en is het effect een stuk minder. Houdt u het nog een beetje vol? We zijn er zo.

Vrouwen hebben het nadeel dat tijdens de menopauze de hormoonhuishouding op zijn kop komt te staan. Osteoporose is veelal het gevolg. Door het verzwakken van de botten verliest het onderhuidse vetweefsel zijn stevige basis. En daardoor gaan de wangen hangen en krult de bovenlip naar binnen. Let daar goed op, als u een Thaise bargirl benadert.
Trouwens dat onderhuidse vetweefsel is een soort luchtkussen, dat de huid strak houdt. Dus hoe meer onderhuids vetweefsel, hoe minder rimpels. Heel belangrijk!
Tot zover de theorie.

En nu het veld in

En nu komt het moment waarop u al die tijd hebt zitten wachten. Want wat zijn nu de verschillen tussen westerse vrouwen en Aziatische vrouwen? En kunnen wij aan de hand daarvan een goede inschatting maken van de leeftijd van een Thaise bargirl? Kijk goed naar de tabel.

 

Westerse vrouwen Aziatische vrouwen
Weinig melanine

Weinig collageen

Weinig vet rond ogen en mond

Veel melanine

Veel collageen

Veel vet rond ogen en mond

 

Het gen dat ervoor verantwoordelijk is dat pheomelanine wordt omgezet in eumelanine (het echte melanine) functioneert bij westerlingen minder goed dan bij Aziaten. Daardoor hebben Aziaten een donkerder huid. En doordat de huid bij Aziaten donkerder is, zijn zij beter beschermd tegen UV-licht en zullen collagene en elastische vezels minder gauw aangetast worden. Daardoor ontstaan er minder snel rimpels. Bovendien hebben Aziaten meer collagene vezels, waardoor de huid al vanzelf steviger en elastischer is. Ook het vet rond ogen en mond zorgt dat er bij Aziaten minder rimpels ontstaan. Dat alles maakt het zo verdomd lastig om de leeftijd van een Thaise bargirl goed in te schatten.
En er is nog wat. Want ook door de vorm van het gezicht onderschatten wij dikwijls de leeftijd van Aziaten. Deze is namelijk ronder, de wenkbrauwen zijn hoger, de lippen zijn voller en de kin is minder geprononceerd dan bij westerlingen. Zoals bij kinderen.

Conclusie

De conclusie is dus dat u onmogelijk de leeftijd van uw bargirl kunt inschatten. Ze is altijd een stuk ouder dan u denkt. Maar er is hoop. Want volgens een Frans onderzoek worden bij het ouder worden de contrasten in het gezicht kleiner. Zo worden de ogen, lippen en wenkbrauwen minder sprekend. En dat is bij alle vrouwen over de hele wereld hetzelfde. Dus ook bij Thaise bargirls. Wat u dus moet doen in het praktijkgedeelte van deze cursus is letten op de contrasten in het gezicht van uw bargirl.

André van Leijen, leeftijd Thaise bargirl inschatten Cursus, Contrasten
Afkomst van links naar rechts: Frankrijk, China, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. Let op de contrastverschillen in de gezichten van de jonge vrouwen (boven) en de oudere vrouwen (onder).

Maar voordat u nu eropuit trekt en de bargirls in uw omgeving aan een nauwgezet onderzoek gaat onderwerpen, willen wij van Trefpunt Azië erop wijzen dat er een veel eenvoudiger en betrouwbaardere manier is.
In deze tijd van digitalisering zijn namelijk computerprogramma’s ontwikkeld, die aan de hand van het gezicht de leeftijd kunnen bepalen. Een soort gezichtsherkenning, maar dan voor leeftijd. En jawel, er zijn inmiddels zelfs apps waarmee u dat zelf kunt doen. Dus wilt u weten hoe oud uw bargirl is, gewoon even met uw mobiel een fotootje maken en u ziet vanzelf de leeftijd op uw scherm verschijnen. Succes!

Bronnen:
Volkskrant dd 3 november 2018
http://www.thejakartapost.com/life/2016/10/03/do-asians-really-age-more-slowly.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756870/
https://medicalxpress.com/news/2017-10-women-younger-eyes-lips-eyebrows.html

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

André van Leijen
Over André van Leijen 174 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

9 Comments

 1. Weer een goed stukje André. Handige wetenswaardigheden. Als ik nu naar de Chinees ga, kan ik de leeftijd van de serveerster inschatten

 2. Heel mooi verhaal, André. Weer wat wijzer geworden. Toch nog een paar korte vraagjes. Want waar ligt nu de scheiding tussen westerse en Aziatische vrouwen? Turkse, Perzische, Indiase vrouwen? Hoe zit dat nou met mannen? Thaise vrouwen zeggen gemiddeld dat ik er uit zie als een 55-60 jarige, jonger dan Thaise mannen. (Ooit een onwetenschappelijk onderzoek gedaan: hoe oud denk je dat ik ben?) En halfbloeden?

  • Tino, het eerste gedeelte van de vraag zal ik binnenkort eens voorleggen aan het Nederlands Aardijkskundig Genootschap. Het gaat hier vooral over Oost-Aziaten. Wat de mannen betreft: mannen hebben het voordeel dat ze baardgroei hebben. Bij elke haar zit een talgklier en die houdt de huid vettig. Daardoor krijgen mannen niet zo gauw rimpels op de wangen. Vrouwen wel. Verder hebben mannen het voordeel dat ze geen menopauze hebben. Maar ook bij mannen verandert uiteindelijk de hormoonhuishouding. Na je 70ste begint de rimpelvorming pas goed. En dat komt doordat het aantal talgkliertjes afneemt en omdat dan de botten brozer worden. Hoe lang geleden is het dat je je onwetenschappelijk onderzoek hebt gedaan? Ik meende op de foto’s bij het artikel ‘In gesprek met drie strijders voor democratie’ toch wel wat spoorvorming te zien. Maar ik moet je zeggen voor de rest zie je eruit als een jonge god.

 3. Hilarisch stukje weer, André. Het kan echter als vrijbrief door pedofielen worden gebruikt: “De heer Van Leijen heeft me wetenschappelijk onderbouwd toegelicht dat ‘onze’ meisjes veel ouder zijn dan ze lijken. Ik ben dus niet met voorbedachte rade met een meisje van 14 gaan slapen, edelachtbare.”

  • Eus, dat klinkt heel mooi wat je zegt, maar het is onzin. We hebben het hier over volwassen dames met volwassen dameslichamen, maar wier gezicht achterblijft blijft de leeftijd. Het gaat dus niet om kinderen met kinderlichamen, waartoe pedofielen zich voelen aangetrokken.

 4. Volkomen duidelijk stuk.
  Je kunt een en ander ook vragen aan de bargirl en op basis van haar antwoorden haar leeftijd schatten.
  Voorbeeld:

  “Helloooo, welcááám”
  “Can I sit down?”
  “Of course”
  “What is your name?”
  “Foei”
  “Foei?”
  “Yes, Foei”
  “Foei, may I ask you a few questions?”
  “Eh, yes?”
  “How is your cuticle and your hypodermis?”
  “?”
  “And are your collagen fibers already atrophied?”
  “sorry, no understand”
  “And do you have already osteoporose?”
  “Osteo what?”
  “Has the pheomelanin been converted to eumelanin in your case?”
  “Eh, can I have a drink please?”

  Kan niet missen. Ze is 25.

 5. Alex, de wat ik zie als schalkse kop boven het verhaal laat onverlet dat de cursus gaat over hoe het klimmen der jaren toont bij Aziatische vrouwen. Maar zelfs als je het verhaal alleen op bardames betrekt is er nog verschil: tussen kortstondig vluggertje en de eerste kennismaking met – niet zelden van twee kanten – de intentie tot aangaan van een langduriger relatie.

 6. Prachtig stuk om te lezen, alleen ik heb er helemaal nix aan, ik mag n.l.
  van mijn vrouw niet naar de bars…..:)

 7. Waar de bargirl zich aanbiedt en gezocht wordt voor kortdurend plezier dat drijft op doen alsof van beide kanten, begrijp ik de interesse in de echte leeftijd niet. In deze wereld zijn LIJKEN en ZIJN toch gelijk?
  Uw genot wordt groter bij gedempt licht, een lichte roes en het VERGETEN wat de wetenscahappelijke syllabi u opdringen, zegt deze buitenstaander..Vergeet vooral dat uzelf ook zo geanalyseerd kunt worden: de grote versmelting zou wel eens kunnen uitblijven…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.