Gaan voor Groenland (1)

Hoe groen is Groenland?

Ik kan er niets aan doen, maar ik vind onze stewardess sterk op een zeehondje lijken. Erger nog, ik vind haar sexy. Dat komt natuurlijk omdat zeehondjes de meest sexy dieren zijn, die uit de productiehallen van de Onbewogen Beweger zijn komen rollen. Grote smachtende ogen, lange wimpers en een strak, zwart, niets verhullend velletje. Jammer alleen van die snorharen. ‘Wilt u alstublieft uw riem vastmaken?’

André van Leijen, Groenland, GroenIk had me een Inuit stewardess heel anders voorgesteld. Zo’n beetje als op de cover van ‘Eskimoland’, het boek van de Nederlandse bioloog en nobelprijswinnaar Niko Tinbergen. Hij schreef dat aan de hand van zijn verblijf in Groenland, zo’n 85 jaar geleden. Dat was toen de Inuit nog Eskimo’s heetten. Toen de Eskimo’s nog rondliepen in zeehondenvellen en jaagden vanuit hun kayaks. Er is veel veranderd sinds die tijd.

Terwijl mijn zeehondje in het gangpad met twee slanke vingers het elastiek van het zuurstofmasker over haar snoetje trekt, snuffel ik in de rugleuning van mijn voorbuurman. Tax free shop, menu, kotszakje en ja hoor een glossy magazine, het is er allemaal. Het Inflight Magazine van Air Greenland is in het Engels, Deens en in een taal die ik niet herken. Groenlands denk ik.

Vergeefs ga ik op zoek naar verhalen over de fameuze Eskimo-neuskus, over veertig benamingen voor sneeuw, over hoe lekker en gezond walrusblubber is. In plaats daarvan gaat het over management development, assessment centers, project recruitments en dat soort attracties van de kapitalistische kermis. Of ik maar even wil komen investeren in de nikkelmijnbouw. Gouden bergen liggen voor me klaar. De Goldrush in de herhaling.

Groenland is toch dat land met die smeltende ijskap? Jazeker, lees ik en dat is nu juist zo mooi. Want doordat dat ijs smelt, wordt Groenland steeds groener. Wist u dat er in het zuiden van Groenland al groenten worden verbouwd? Sla, witte kool, rode kool, groene kool?

Ja precies, denk ik, binnenkort komen ze ook nog met een eigen wijn. Gebaseerd op genetisch gemodificeerde, koudebestendige druivenrassen. Wist u dat het ‘s zomers 25 graden kan worden? Dat er aan de Groenlandse Costa del Sol nog prachtige kavels beschikbaar zijn?

Ongetwijfeld weet u dat binnen afzienbare tijd uw land onder water komt te staan vanwege onze smeltende ijskap. Maar wist u ook, dat door het wegvallen van het gewicht van de ijskap Groenland elk jaar een paar centimeter omhoog komt? Groenland heeft de toekomst. Luctor et emergo. Jazeker.

Een schoolklas met Inuit-kinderen is in Kopenhagen ingestapt. Ronde koppies. Stille kinderen. Op schoolreisje geweest in het vaderland aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Aziatische trekken. Ze zitten aan de andere kant van het gangpad. De meesten zijn bezig met hun mobieltje of tablet. We zijn op weg naar Kangerlussuaq, een settlement aan de oostkust van Groenland, net boven de poolcirkel. Wij: mijn zoon Robin, mijn vrouw Linda en ik.

André van Leijen, Groenland, Groen

Mijn zoon schrijft in zijn dagboek:

“Ik kijk vanuit het vliegtuigraampje uit op een wit wolkendek. Totdat dit wolkendek ineens overgaat in een ruig wild toendralandschap en ik doorheb dat ik niet op wolken neerkeek maar op de op één na grootste ijskap ter wereld. Wat een spectaculair landschap! 
Niet veel later kom ik het kleine vliegveldje uit en pak ik de taxi naar mijn hostel. In Kangerlussuaq. Een kleine, merkwaardige, enclave dat vroeger een militaire basis geweest is. Er staan misschien net 100 kleurrijke houten huisjes en barakken, gedrukt tegen het droge rotslandschap dat ook vanaf de lucht te zien was. Dit is echt het einde van de wereld, bedenk ik me. Wat een bizar idee om hier te zijn.”

Wordt vervolgd

 

Foto Sexy Zeehond van Greenland.com

 

 

 

 

 

André van Leijen
Over André van Leijen 152 Artikelen
André van Leijen (1947), bioloog en vader van een dochter en een zoon, heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw twee jaar over de wereld, van Spitsbergen tot aan Kaap de Goede Hoop en van Vuurland tot het uiterste noorden van Canada. Daarna streken ze neer in Thailand en vervolgens in Schiedam. Van deze thuisbasis willen ze de wereld verder verkennen. Intussen werkt hij aan een boek.

3 Comments

  1. Elke zin die je leest van André’s verhalen is vergelijkbaar met een lik van je meest favoriete ijscrèmetoetje. Even in de mond houden, de smaakpapillen hun werk laten doen… en dan pas doorslikken.

  2. De naam Groenland is een duizend jaar oude reclamestunt. De naam “IJsland” had de lading namelijk veel beter gedekt, maar volgens de oude Sage van Erik de Rode was de gelijknamige hoofdpersoon van mening dat het land dat hij ontdekt had alleen mensen zou trekken als het een mooie naam had. Erik was uit Noorwegen en vervolgens uit IJsland verbannen vanwege zijn wel erg bloederige manier van conflictbeslechting. Na zijn tweede verbanning besloot hij, geïnspireerd door verhalen over Skandinaviërs die rond 900 een land ten westen van IJsland hadden gevonden, om de ondergaande zon achterna te varen en zijn geluk daar te beproeven. In 982 landde hij voor de eerste keer in Groenland. De reclamestunt werkte. Een paar jaar later verliet een half dozijn schepen IJsland om een kolonie in Groenland te stichten.

    tekst gestolen van:
    https://www.startpagina.nl/v/overig/vraag/83478/groenland-groenland-groen

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.