Hoe Dimon van JP Morgan het contract met de Eerste Republiek won

NEW YORK, 2 mei (Reuters) – JPMorgan Chase & Co ( JPM.N ) zette op 12 maart zijn macht achter First Republic Bank toen verschillende Amerikaanse banken worstelden met een vertrouwenscrisis, aldus twee bronnen. Fonds van $ 10 miljard.

De JPMorgan-faciliteit weerhield spaarders er niet van om geldschieters te ontvluchten. Maar het bleek het begin te zijn van een reeks gebeurtenissen – waarvan sommige hier voor het eerst worden gerapporteerd – waardoor JP Morgan en zijn CEO Jamie Dimon een sleutelrol speelden bij een van de meest ongewone reddingsoperaties van Amerikaanse banken. In de afgelopen jaren.

JP Morgan kocht First Republic maandag op een overheidsveiling, waarmee een einde kwam aan weken van mislukte reddingspogingen en discussies waarbij de machtigste Wall Street-executives en Amerikaanse functionarissen betrokken waren. Volgens twee bronnen die bekend zijn met de situatie liepen de contractbesprekingen op het nippertje af. Vier bieders, waaronder JP Morgan, bereikten zondagavond de laatste biedronde, aldus een bron.

JP Morgan wist pas om 01.15 uur in New York, uren voor de laatste biedingen, dat het had gewonnen. Op een gegeven moment laat in de nacht, terwijl Dimon en andere senior executives de uitkomst van hun bod afwachtten, deed de stilte van de Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) hen denken dat ze hadden verloren, aldus een van de bronnen.

De definitieve deal, die rond 03.30 uur werd aangekondigd, versterkt de reputatie van Dimon als een van de machtigste bankiers van Wall Street.

Maar de deal riep nieuwe vragen op over de gevaren van banken die te groot zijn om failliet te gaan, de kwaliteit van het regelgevend toezicht op de banksector en de vastberadenheid van de regering-Biden om te voorkomen dat bedrijven door middel van deals te machtig worden.

Analisten van Piper Chandler zeiden dat de deal belangrijker was voor JPMorgan dan het fonds, omdat het de bank versterkte als een “industrieleider in tijden van onrust”.

READ  Pentagon onderzoekt hoe Oekraïense oorlogsdocumenten online zijn gelekt

“De enige zorg die we op dit moment hebben, is het onbekende. JPM was al een grote speler van betekenis en kan zich nu verder positioneren in een tijd waarin ’too-big-to-fail’ nog steeds een politiek probleem is.” Zij schreven.

Dimon verzette zich tegen elke suggestie dat zijn bank te groot werd.

“We hebben de capaciteit om onze klanten te bedienen, dat kunnen steden, scholen, ziekenhuizen, regeringen zijn; we bankieren het IMF, de Wereldbank”, zei de bankier tijdens een telefonische vergadering na de deal. “Iedereen die vindt dat Amerika dat niet zou moeten hebben, kan mij rechtstreeks bellen.”

De FDIC zei eerder maandag dat de resolutie een “zeer concurrerend biedproces” omvatte en een goedkoop alternatief was voor zijn depositoverzekeringsfonds.

Reuters Grafisch Reuters Grafisch

Bankencrisis

First Republic werd in 1985 opgericht door James “Jim” Herbert, de zoon van een gemeenschapsbankier in Ohio. De bank werd vóór de financiële crisis in 2007 overgenomen door Merrill Lynch. Het ging opnieuw naar de beurs in 2010 nadat het was gekocht door Merrill Lynch Bank of America Corp (BAC.N) en de nieuwe eigenaar besloot het van de hand te doen.

De aantrekkingskracht van de Eerste Republiek waren de rijke klanten, die hun preferentiële tarieven op hypotheken en leningen boden. Vertrouwen op de rijken maakte het ook kwetsbaarder – het had hoge niveaus van onverzekerde deposito’s.

Begin maart joeg een run op banken in Silicon Valley de spaarders en investeerders de stuipen op het lijf, waardoor ze in de armen vielen van instellingen waarvan ze dachten dat ze veilig waren, en First Republic werd al snel een doelwit. Het eerste kwartaal zag een vlucht van meer dan $ 100 miljard, waardoor het klauteren om geld op te halen.

In het weekend van 12 maart, toen toezichthouders Silicon Valley Bank en Signature Bank in beslag namen en een reeks noodmaatregelen aankondigden om het vertrouwen in het systeem te versterken, zei First Republic dat het aanvullende stappen had genomen om toegang te krijgen tot in totaal $ 70 miljard aan financiering. Van JP Morgan.

READ  Tornado's, stormschade in Arkansas, Illinois, andere staten: het laatste nieuws

Deze verzekering kon de markten echter niet kalmeren en vanaf de volgende dag daalden de aandelen van de Republiek opnieuw.

Reuters kon niet bepalen wanneer, maar op een gegeven moment groeide de interesse van JPMorgan in First Republic verder dan zijn rol als adviseur om de bank te helpen haar financiën te verbeteren. Een deel van zijn aantrekkingskracht: de lijst van vermogende individuen van de geldschieter die bijdragen aan JPMorgan’s eigen private banking-franchise.

De destijds heersende wijsheid suggereerde echter dat toezichthouders JPMorgan niet zouden toestaan ​​een andere bank te kopen. JPMorgan bezit meer dan 10% van de totale bankdeposito’s van het land en de federale wet verbiedt het om een ​​grote bank over te nemen. Overnames van failliete banken kunnen van de regel worden uitgezonderd.

Volgens een bron die bekend is met de zaak, heeft JPMorgan intern een proces op gang gebracht waarin verschillende opties voor First Republic zijn bekeken, waaronder een overname. De deal werd intern “Jungle” genoemd, aldus de bron.

Bankgroepen werden gescheiden gehouden, aldus de bron. First Republic werd geadviseerd door Lazard Ltd (LAZ.N).

Reuters-grafieken

Top bieder

In maart werden verschillende ideeën geopperd om de bank te redden. Dimon was een van de machtsmakelaars die een pakket bespraken voor grote banken om $ 30 miljard aan deposito’s te betalen. Dimon was een van de bankiers die elkaar ontmoetten op een forum in Washington nadat hij er niet in was geslaagd het vertrouwen in de geldschieter te vergroten. JPM stelde ook een ander idee voor, dat kort werd overwogen, om een ​​consortium te vormen om de bank te kopen, zeiden twee van de bronnen eerder.

Een belangrijk obstakel voor een deal met de particuliere sector was echter dat de Eerste Republiek miljarden dollars aan niet bekendgemaakte verliezen in haar boeken had en zou moeten worden gefinancierd als iemand de bank zou kopen.

READ  Ontmoeting Loekasjenko-Xi: Poetin-bondgenoot ontmoet de Chinese president Xi Jinping in Peking

Naarmate de weken vorderden, kwamen toezichthouders eind april minstens één keer langs om de stekker uit het water te trekken, aldus een bron. De situatie verslechterde vorige week nadat de aandelen na winst in een vrije val terechtkwamen.

Vrijdag had de FDIC besloten dat de bank geen tijd meer had om een ​​particuliere oplossing te vinden, vertelde een bron eerder aan Reuters. Op advies van Guggenheim Securities benaderde de toezichthouder verschillende potentiële bieders, waaronder banken en private equity-firma’s, op zoek naar aanbiedingen, aldus twee bronnen die bekend zijn met de situatie.

Volgens een bron waren er zondag laat nog vier bieders over. Naast JPMorgan waren ook PNC Financial Services Group ( PNC.N ), Citizens Financial Group Inc ( CFG.N ) en Fifth Third Bancorp ( FITB.O ) in de bieding, aldus de bronnen.

De veiling duurde van de ene op de andere dag terwijl de adviseurs van de FDIC elk bod op zijn merites onderzochten, aldus een bron die bekend is met de zaak.

Elke bieder biedt op de hele bank en een deel van haar activa, en de adviseurs van de FDIC zijn op zoek naar het goedkoopste depositoverzekeringsfonds.

JP Morgan had met due diligence meer dan 800 medewerkers in dienst bij de bank. Hoewel gedeeltelijke biedingen van drie andere banken enige grip hebben gehad bij het vinden van een oplossing voor First Republic, is geen enkele erin geslaagd om JPMorgan’s pitch om de hele bank te kopen te krijgen, aldus een van de bronnen.

Rapportage door Anirban Sen, Nubur Anand, Isla Binny, David French, Saeed Azhar, Lanan Nguyen; Geschreven door Megan Davis; Bewerking door Paridosh Bansal en Stephen Coates

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *