De toekomst van Nepal; samsam verdelen of komt er oorlog?

Nepal, Himalaya, Erik Kuijpers

 

Wordt Nepal kanonnenvoer?

Nepal, ooit een koninkrijk in de Himalaya, nu een republiek, 3,5 keer zo groot als Nederland en met 30 miljoen inwoners, is het speelveld van twee militaire grootmachten: China en India. Heeft Nepal, een volledig door land omgeven natie, iets in te brengen, zo ingeklemd tussen rotsen met daarachter wapentuig?

Kunnen überhaupt kleine ingesloten landjes hun soevereiniteit bewaren als je militaire grootmachten als buur hebt? Ligt, een steenworp naar het oosten, niet het piepkleine koninkrijkje Bhutan? Bhutan is nog niet zo groot als Nederland, heeft net geen miljoen inwoners en zit ook ingeklemd tussen China en India.

Nepal noch Bhutan zijn militair een partij voor hun buren. Ze kunnen hoogstens beide buren te vriend houden.

De BIMSTEC en Nepals positie

Bimstec is een samenwerkingsverband. The Bay of Bengal Initiative for Multi Sectoral Technical and Economic Cooperation. Deelnemende landen zijn de landen die afhankelijk zijn van de Golf van Bengalen die zich bevindt tussen India, Myanmar en de eilandengroep Andamanen en Nicobaren. Het betreffen Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka en Thailand,

Nepal gooit plotseling de knuppel in het hoenderhok als het zich terugtrekt, afgelopen september, uit een gezamenlijke militaire oefening van de BIMSTEC-landen. India laat in scherpe bewoordingen weten ‘not amused’ te zijn en noemt dat Nepalees gedrag ‘onbehoorlijk’, temeer nu Nepal direct daarna wel militair gaat oefenen met het Chinese leger.

China is vastbesloten van de gewijzigde verhoudingen te profiteren en India wil geen stap terug doen. Beide landen verstrekken ontwikkelingshulp maar China heeft fors uitgehaald met 21 miljoen dollar voor het Nepalese leger om humanitaire hulp te verlenen direct na de laatste aardbeving.

Nepal, Himalaya, Erik Kuijpers

Oud, heel oud zeer…….

In 1962 woedde de Sino-India War tussen China en India. Strijdtoneel oostelijk Kasjmir, een door beide landen betwist gebied nadat de Britten zich uit die regio terugtrokken. China kwam daar uit als overwinnaar en India neemt het Nepal nog steeds kwalijk dat toen geen partij werd getrokken voor India.

Een geheim CIA-document, ontdekt door ‘Wikileaks’, onthult dat in de Sino-India-oorlog in 1962 bezetting van Nepal door beide landen door de CIA werd verwacht. India bezat toen 29 bataljons Gurkha’s, Nepalezen, die de Himalaya grens bewaakten tussen Nepal en Tibet (lees: China, sinds 1950) en India vreesde dat de Nepalese koning hulp van de communisten zou inroepen.

India had de plannen gereed om de zuidelijke helft van Nepal te bezetten, China zou de rest van het land innemen, daarmee India opzadelend met een immens probleem hoe zijn noordgrens, toen de Himalaya, te beschermen.

De verhoudingen kregen weer een deuk in 1989 toen Nepal een nieuwe grondwet kreeg die vrijwel alle macht aan de koning schonk. Het leidde tot een economische blokkade zijdens India. In 2015 deed India dat opnieuw, nota bene vlak na de rampzalige aardbeving. Reden: India kon zich niet vinden in de grondwet van de federale republiek Nepal ruim tien jaar na de overwinning van de maoïstische rebellen.

En de ware reden?

Veel analisten denken dat de achtergrond van de Indiase belangstelling het Himalayawater betreft. India is afhankelijk van dat water dat via Nepal naar India stroomt en ontwikkeling van Nepal plus de te grote vriendschap met de Chinezen zou die levering in gevaar kunnen brengen.

Is er kans op oorlog binnen afzienbare tijd?

Analisten verwachten dat beide landen er van af zullen zien Nepal binnen te vallen.

Niemand zit op oorlog te wachten tussen twee nucleaire grootmachten. Ze hebben beide hun probleempjes: Kasjmir, maoïstische rebellen in die regio, de verwachte stroom vluchtelingen, afscheidingsbewegingen, ontevreden provincies (Tibetanen, Oeigoeren), klimaatverandering en meer.

India zit bij een aanval op Nepal met zijn gurkha’s die ongetwijfeld trouw zullen zijn aan Nepal en bij uitstek Himalayasoldaten zijn.

Nepals nieuwe positie?

Nepal kan slechts afwachten en via diplomatieke weg invloed uitoefenen. China gaat straks de rol van de Verenigde Staten overnemen als wereldmacht nu Trump als een jojo regeert. Slechts een neutrale houding van Nepal kan de grote buren te vriend houden.

Kathmandu als het Brussel van de Himalaya? Het kan de rust ten goede komen en de ontwikkeling van Nepal een boost geven.

Bron: trtworld.com item 22100.

Foto’s en prenten

Kaart van Nepal; wikimedia, 2964033.

The 1st Battalion of 1 Gurkha Rifles of the Indian Army; wikimedia, 5226541.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 845 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

 1. Met plezier gelezen. Een helder en duidelijk artikel dat zonder poespas
  vertelt waar het in politics ter plaatse om te doen is.
  Waar blijven de mondiale idealisten? De verguisde natiestaten zijn meer dan ooit aan zet met hun strategieën.
  Sinds Trump gaat het idd niet meer om grote loze wereldwijde vredesverdragen
  door organisaties met waterhoofd.
  Maar om bilaterale verdragen, tête-à-tête tussen twee individuele partners. Effectief maar verwarrend.
  Iets dergelijks gebeurde na WO1 toen bleek dat de Volkenbond krachteloos was.
  Met de gekende gevolgen…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.