Het VK zegt dat een nieuw Russisch offensief in Oekraïne waarschijnlijk geen vooruitgang zal boeken

  • Biden zegt ‘nee’ als hem wordt gevraagd naar F-16’s voor Oekraïne
  • Zelensky zegt dat Moskou ‘wraak’ zoekt.
  • Engeland zegt dat Rusland Wuhleder aanviel met ten minste één squadron
  • De grootste winst van Rusland deze maand sinds medio 2022

KIV, jan. 31 (Reuters) – Een grote Russische troepenmacht is deze week honderden meters vooruitgegaan in een groot nieuw offensief op een door Oekraïne bezet bolwerk in het zuidoosten van Oekraïne, hoewel significante vooruitgang daar onwaarschijnlijk is, zei Groot-Brittannië dinsdag.

Russische functionarissen zeiden dat de opmars voet aan de grond had gekregen in de kolenmijnstad Wuhleder. Cave erkent de hevige gevechten daar, maar zegt dat hij tot nu toe de aanval heeft afgeslagen terwijl hij de aanvallers zware verliezen heeft toegebracht.

In een inlichtingenupdate met zeldzame details over het slagveld, zei het Britse ministerie dat Rusland de stad zou aanvallen met ten minste een brigademacht, doorgaans enkele duizenden troepen met volledige capaciteiten.

Tot nu toe zijn de Russen mogelijk enkele honderden meters vanuit het zuiden opgeschoven voorbij de Kashlahach-rivier, die al maanden de frontlinie markeert. De kleine rivier stroomt aan de rand van de stad Pavlivka, ongeveer twee kilometer ten zuiden van Wuhleder.

“Er is een realistische mogelijkheid dat Rusland lokale winst zal blijven boeken in deze sector. Het is echter onwaarschijnlijk dat Rusland voldoende beschikbare troepen in de regio zal hebben om operationeel significante vooruitgang te boeken.”

Het zei dat Russische commandanten probeerden een nieuwe opmars te creëren om de Oekraïense troepen af ​​te leiden van de stad Baghmut, die al maanden het belangrijkste middelpunt van Ruslands offensief is.

READ  Fargo: Eén politieagent gedood, 2 anderen gewond bij schietpartij in Fargo

Reuters kon de situatie in het gebied niet onafhankelijk bevestigen.

Wuhleder ligt op het zuidelijkste puntje van het oostelijke deel van Oekraïne, met uitzicht op de spoorlijnen die de Russische troepen bevoorraden in het meest zuidelijke puntje. Oekraïne heeft sinds het begin van de oorlog elf maanden geleden verschillende Russische aanvallen op de stad afgeslagen.

Het Russische offensief daar komt nadat Moskou de afgelopen twee weken aanzienlijke vorderingen heeft gemaakt rond Bagmut, de grootste winst sinds Oekraïne in de tweede helft van 2022 grote delen van het grondgebied heroverde. Eerste plaats in november.

Militaire experts zeggen dat Moskou vastbesloten is om de komende maanden succes te boeken in Oekraïne, voordat Kiev honderden nieuw toegezegde westerse tanks en gepantserde voertuigen ontvangt voor een tegenoffensief om dit jaar het bezette gebied te heroveren.

Pakmut, een stad waar ooit 100.000 mensen woonden, lijkt steeds kwetsbaarder te worden nadat Rusland een week geleden de zoutmijnstad Soledar in het noorden innam. Moskou zegt dat het aanzienlijke extra winst heeft gemaakt in de noordelijke en zuidelijke buitenwijken van Pakmut; Kiev zegt dat de stad zelf nog niet dreigt te vallen, maar dat de gevechten daar zwaar zijn.

Wraak

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beschreef het Russische offensief in het oosten als een poging om zijn eerdere verliezen te “wreken”.

“En ik denk niet dat ze in staat zullen zijn om hun gemeenschap een concreet positief resultaat van de aanval te geven. Ik heb vertrouwen in ons leger. We zullen ze beetje bij beetje onderdrukken en vernietigen en onze grote tegenaanval voorbereiden. ” hij zei. zei maandag.

READ  Hoe een nieuwe "groene" komeet te zien

Russische offensieven van de afgelopen weken hebben hoge kosten met zich meegebracht, waarbij aanvankelijk vooral gebruik werd gemaakt van huurlingen, waaronder duizenden criminelen die uit Russische gevangenissen werden gerekruteerd en in menselijke golven de strijd in werden gestuurd zonder de juiste training of uitrusting.

Maar de Russische oproep van honderdduizenden reservisten eind vorig jaar betekent dat Moskou nu in staat is reguliere legereenheden weer op te bouwen die voor de oorlog uitgeput of uitgeput waren.

Een verklaring van het Britse Ministerie van Defensie zei dat de aanval op Wuhledar werd geleid door een eenheid Russische marine-infanterie, die in november tevergeefs probeerde de stad te bestormen.

F-16: Biden zegt nee

Sinds het na maandenlang lobbyen een westers engagement voor tanks heeft gewonnen, heeft Kiev aangedrongen op meer wapens, waaronder oproepen voor straaljagers zoals Amerikaanse F-16’s. Geen van beide partijen kon controle krijgen over het luchtruim boven Oekraïne.

Het Westen heeft tot dusverre geweigerd wapens te sturen die kunnen worden gebruikt om diep in Rusland aan te vallen, een lijn die landen nog steeds niet willen overschrijden. Op de vraag van verslaggevers in het Witte Huis op maandag of Washington F-16’s zou sturen, antwoordde de Amerikaanse president Joe Biden: “Nee”.

Oekraïne blijft echter hoopvol. Minister van Defensie Oleksiy Reznikov, die dinsdag president Emmanuel Macron in Parijs zou ontmoeten, zei maandag tegen verslaggevers in Den Haag dat “niets per definitie is uitgesloten” als het gaat om militaire hulp.

Macron zei dat elke stap om de jets te sturen afhangt van factoren zoals de noodzaak om escalatie te voorkomen en een garantie dat het vliegtuig “Russische bodem niet zal raken”.

READ  Een dode te midden van plotselinge overstromingen, modderstromen en wegafsluitingen in New York

Gevraagd door een verslaggever voordat Biden sprak, sloot de Poolse premier Mateusz Morawiecki niet uit dat hij F-16’s zou leveren aan buurland Oekraïne.

In commentaren op zijn website zei Morawiecki dat een dergelijke uitwisseling zou plaatsvinden “in volledige coördinatie” met de NAVO-landen. Polen heeft lang agressief aangedrongen op westerse militaire steun voor Oekraïne.

Reuters Bureau rapportage door Peter Graff; Bewerking door Frank Jack Daniel

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *