Het verhaal van de Week: High Speed & Heilige Huisjes


Ja, er is schijnbaar echt haast bij dit project, want er wordt zeven dagen per week, en vaak ook nog ’s nachts aan gewerkt. Het is vooral ook intrigerend, want er zijn allerlei obstakels die opgelost moeten voordat het ooit kan worden afgerond, en dat ooit is al over twee jaar in 2564 ofwel 2021. Er wordt al enkele jaren aan gewerkt en mij interesseren vooral die obstakels in Hua Hin. Bedenk echter dat ik schrijf over een pietepeuterig stukje van het project dat Hua Hin letterlijk doorklieft. Het begint namelijk al in Nakhon Pathom, zo’n zestig kilometer westelijk van Bangkok en eindigt, ja, waar eindigt dit eigenlijk?

Theo van der Schaaf, High speed, Tracé, Heilige Huisjes
Het tracé

Volgens de Bangkok Post, die ik wat uitpluis, eindigt deze nieuwe spoorlijn in Chumphon. Maar in hetzelfde artikel staat dat de afstand tussen Nakhon Pathom en Chumphon 167 km is, terwijl dat ruim 450 km is. Dus dat nemen we maar even met een paar korrels zout. Alhoewel uiteindelijk deze spoorlijn natuurlijk onderdeel is van de grote nieuwe dubbelspoorlijn van Bangkok naar Maleisië. Er gaat geracet, nou ja, ge-highspeed worden met wel 160 km per uur. En dat je dan binnen twee uurtjes vanaf Bangkok in Hua Hin bent. Door de rails op veel plekken, zoals in Hua Hin, in de hoogte te brengen worden nieuwe, gevaarlijke spoorwegovergangen vermeden.

Een informatiebord naast de weg die ik vaak fiets en die parallel loopt aan het project geeft me waarschijnlijk, hopelijk, het juiste antwoord op de vraag. Het eindigt vooralsnog in Hua Hin nabij soi 104. Het bord laat ook in kleur twee dubbelsporen zien waarop wel vier moderne treinen tegelijkertijd rijden. Twee op hoogte en twee op de grond. Tikkeltje overdreven lijkt mij. Aan de andere kant: ik zie op het informatiebord ook welgeteld 22 stations die onderweg door de trein kunnen worden aangedaan. Dus wellicht blijft het oude spoor ook benut door een boemeltje wat gezellig al die stationnetjes aandoet, want hoe kan anders binnen twee uur naar Hua Hin worden ge-highspeed?

Theo van der Schaaf, High speed, Vier sporen, Heilige Huisjes,

Wat we nu alle dagen  uitgevoerd zien, is de aanbouw van het spoor op hoogte naast het bestaande enkelspoor. De directe aanleiding om te gaan schrijven is dat, wanneer ik naar het zuiden langs het project fiets, ik een nog half bewoond, maar gedeeltelijk al gesloopte woonwijk parallel aan het spoor tegenkom die het project over een lengte van een ruime kilometer in de weg staat. Hier en daar wonen nog mensen in woningen die zo niet meer mogen worden genoemd; bouwvallen is accurater.

San Phra Phum (Thais gebedshuisje)

Maar tussen en in die halve-, helemaal gesloopte, en nog helemaal niet gesloopte bouwvallen staan heel stoer de heilige huisjes die zich klaarblijkelijk niet zomaar weg laten jagen, zich verzetten als het ware. Sommige eenzaam, midden in het door onkruid overwoekerde, achtergelaten land, andere tegen een nog net niet omgevallen muurtje, weer andere beschermd door een boompje. Ik vraag maar eens aan de liefste, Nut dus, hoe dat zit, dat met die achtergebleven heilige huisjes en waarom gaan die laatste bewoners niet weg? De huisjes blijven daar staan want er is en wordt tot aan het verlaten toe gebeden voor de goede afloop, zegt ze. Die afloop die dus niet zo goed afliep en afloopt, voeg ik er aan toe. Ze kan erom lachen. Maar de heilige huisjes worden op een dag, voordat de bulldozers zijn gekomen, allemaal door één persoon opgehaald en naar een heilige huisjes-verzamelplaats gebracht. Eigenlijk een soort begraafplaats voor heilige huisjes dus? vraag ik nog even door. Zoiets ja. Maar dan komt er toch wel een hele hoop ellende bij elkaar Nut, vind je niet? Ja, maar uiteindelijk worden ze verbrand, zegt ze. Oh, zo gaat dat dus.

Theo van der Schaaf, High speed, Hua Hin, Heilige Huisjes

Tegen een heilig huisje schoppen – Iets dat als vaststaand wordt beschouwd ter discussie stellen.

 Tsja, een Nederlands gezegde of spreekwoord wat in het licht van het bovenstaande een heel andere dimensie krijgt.

Nut vertelt dat de grond waarop de bouwvallen staan al sinds mensenheugenis eigendom is van de State Railway of Thailand en dat weten de bewoners ook al zolang ze daar wonen, sommigen al meer dan dertig jaar. Maar nu doen ze moeilijk omdat ze toch jarenlang – niet veel –  wel wat betaald hebben aan de spoorwegen voor de huur van een stukje grond. Daardoor is alsnog een soort bewonersrecht ontstaan vinden ze en er lopen een aantal rechtszaken waardoor de sloop (nog) niet definitief kan worden doorgezet. Nut zegt dat het een kwestie van tijd is, dat er met de sloop wordt begonnen want de bewoners hebben graag een pak boter op het hoofd. Oh, dus ze weten al dat ze dit nooit gaan winnen, zeg ik. Jazeker, zegt Nut, je zult zien dat van de een op de andere dag de hele boel is weg-gebulldozerd.

Theo van der Schaaf, High speed, Weg Geesteshuisje
Weg huisje

Ik zit met nog wel met wat vragen over hoe het zal gaan met die nieuwe sporen in Hua Hin. Wat gaat er met het huidige, prachtige station gebeuren? Zo te zien gaat het traject daar ook de hoogte in, hoewel er in de buurt van het stationnetje nu nog niets gebeurt. Ik las over verschillende opties: het nieuwe station komt er een paar honderd meter vandaan en wordt ook in de hoogte gebouwd, maar ook dat het nieuwe station bij winkelcentrum Blu Port komt, en ook dat het bij sportcomplex True Arena komt, nabij soi 104 alwaar de sporen weer op de begane grond komen. Het is allemaal nog onduidelijk want ook het informatiebord geeft hierover geen uitsluitsel.

Foto’s in verhaal: ©Theo van der Schaaf.
Openingsillustratie van Bangkok.com

Meer HIgh Speed op Trefpunt:  Het Chinese high-speednetwerk dat niemand echt wil

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Theo van der Schaaf
Over Theo van der Schaaf 44 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds tien jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door met het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal. Thaise Perikelen is ook verkrijgbaar als e-book in de Engelse taal onder de titel: Love Is Here To Stay But Gone Tomorrow and Other Stories From Thailand – Kindle edition on Amazon