Het Soedanese leger heeft ingestemd met een driedaags staakt-het-vuren voorafgaand aan Eid

  • Het leger was gestationeerd in Khartoum
  • Landen die vreemdelingen niet kunnen uitzetten
  • Tot 20.000 in het naburige Tsjaad

KHARTOUM, 20 april (Reuters) – Het Soedanese leger zei dat het had ingestemd met een driedaags staakt-het-vuren dat op vrijdag begint om moslims te helpen Eid al-Fitr te vieren, na bijna een week van gevechten tussen zijn troepen en een rivaliserende paramilitaire macht. .

“De strijdkrachten hebben er alle vertrouwen in dat de opstandelingen zich zullen houden aan alle vereisten van het staakt-het-vuren en zullen stoppen met alle militaire acties die het staakt-het-vuren verstoren”, aldus de militaire verklaring.

De paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) van Soedan hebben eerder ingestemd met een staakt-het-vuren van 72 uur.

Er brak geweervuur ​​uit in woonwijken van de hoofdstad Khartoum, nadat het leger voor het eerst in bijna een week van gevechten met de RSF te voet was gezet.

Soldaten en schutters van de RSF openden het vuur op elkaar in wijken in de stad, inclusief een oproep voor speciale vroege Eid-gebeden.

Het was niet meteen duidelijk wanneer het staakt-het-vuren zou ingaan. De hele dag klonk er non-stop geweervuur, onderbroken door het gebrul van artillerie en luchtaanvallen. Dronebeelden toonden enorme rookpluimen in Khartoum, een van de grootste stedelijke gebieden van Afrika, en zijn zustersteden aan de Nijl.

Bij de gevechten zijn honderden doden gevallen, vooral in de hoofdstad en het westen van Soedan, het op twee na grootste land van het continent – waar ongeveer een kwart van de bevolking al afhankelijk is van voedselhulp – bij een humanitaire ramp.

Landen als de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, Duitsland en Spanje hebben het diplomatieke personeel niet kunnen evacueren omdat de luchthaven in gevecht was en de lucht onveilig was.

In Washington zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zonder verder uit te weiden dat er een Amerikaanse burger was vermoord in Soedan. Het Witte Huis heeft gezegd dat er nog geen besluit is genomen over de uitzetting van Amerikaans diplomatiek personeel en dat de VS zich indien nodig op een dergelijke gebeurtenis voorbereidt.

Reuters meldde donderdag dat de Verenigde Staten een groot aantal extra troepen naar hun basis in Djibouti zouden sturen als ze zich terugtrekken uit Soedan.

Ten minste vijf hulpverleners, waaronder drie van het Wereldvoedselprogramma, zijn gedood, waardoor operaties in Soedan, een van ’s werelds grootste voedselhulpmissies, zijn stilgelegd.

Een werknemer van de Internationale Organisatie voor Migratie is vrijdag in de stad El Obeid om het leven gekomen toen hij met zijn voertuig op een kruispunt crashte terwijl hij probeerde zijn gezin in veiligheid te brengen.

Na zwaar te zijn vastgelopen door luchtaanvallen en artillerievuur in de hoofdstad sinds de machtsstrijd afgelopen weekend uitbrak, is het leger doorgegaan en heeft het de RSF op de grond bevochten.

In een verklaring zei het leger dat het was begonnen met “geleidelijke ontruiming van centra van opstandelingen rond de hoofdstad”.

READ  Poetin beroept zich op Stalingrad om de overwinning van het 'nieuwe nazisme' in Oekraïne te voorspellen

Rapportage door Khaled Abdelaziz in Khartoem, Nafisa Eltahir in Caïro, Clada Danos in Dubai, Aidan Lewis; Bewerking door Frank Jack Daniel

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *