Het oproer kraait onder expats in Thailand


Hans Geleijnse, TM30, Oproer kraait onder expats, Thailand
Netjes gemeld? Keurig bewijs retour

Buiten Thailand heeft geen mens er weet van, terwijl het toch om een wereldprimeur gaat. Het oproer kraait onder expats. Voor het eerst sinds het Land van de Glimlach overspoeld werd door witte vreemdelingen hebben de farang in het land, zoals zij door de Thais worden genoemd, zich verenigd in een protestactie. Nou ja, protest. Een aantal, vooral Britse en Amerikaanse expats, heeft een petitie naar de Thaise immigratiedienst gestuurd. Met de beleefde vraag: wilt u deze maatregel nog eens heroverwegen.

Waarom gaat het? Om de aanscherping van een al tientallen jaren bestaande meldingsplicht. Die schrijft voor dat toeristen net als expats die op reis zijn in Thailand en zich daarmee niet bevinden op het in hun visum aangegeven woonadres, mede-verantwoordelijk zijn voor aanmelding op hun logeeradres. De aanmelding moet worden gedaan door de eigenaar van hotel, pension of particuliere woning, maar de gast moet erop toezien dat dit ook werkelijk is gebeurd, anders loopt hij of zij bij controle van de stempeltjes tegen de lamp. Op overtreding staan flinke boetes. ‘Recidivisten’ kunnen zelfs over de grens worden gezet. Volgens de autoriteiten is de aanscherping nodig om tijdig terroristen in het vizier te krijgen en zodoende de staatsveiligheid te verhogen.

Respect graag

Op door Thailand-fans bezochte websites, blogs en sociale media regende het kritiek. TM30, het nummertje van het aanmeldingsformulier, werd synoniem voor totale Thaise onzin. In soms niet malse bewoordingen kreeg de Thaise immigratiedienst de oren gewassen. Niet zelden ging dat gepaard met dreigementen als ‘we gaan wel naar Vietnam of zo’. Het aardige is dat die heisa veelal komt van expats die te pas en te onpas uitdragen dat de buitenlander te gast is in Thailand, en zich als zodanig moet gedragen. Respect graag! Gasten horen zich bijvoorbeeld niet te bemoeien met de Thaise politiek, mogen zich niet bezondigen aan kritiek op de Thaise autoriteiten, maar zich netjes aan de regels houden. Voor wie dit niet doet en in moeilijkheden komt is er geen compassie, maar de wijze les: wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten.

Hans Geleijnse, Schengenvisa, Diplocratie, VFS Global
Regels zijn regels. Zwijgend in de rij  bij Immigratie Jomtien
Foto ©N.Phansawat

Maar ja, er zijn vanzelfsprekend grenzen. Ze, de Thais, moeten het ons, goede buitenlandse gasten, het leven niet te moeilijk maken. Dus af en toe is het hemd opzichtig nader dan de rok. Zoals nu met de meldingsplicht. Of als stranden rookvrij worden gemaakt of strandstoelen worden verboden.En nu is er dan die petitie. Niet meer dan een in zeer beleefde bewoordingen gesteld verzoek om TM30 nog eens goed tegen het licht te houden. Want, zoals de engelstalige Bangkok Post meldt, die aanscherping is een schot in eigen voet voor de toeristenindustrie.

Deels is die kritiek terecht. Want het gaat in wezen om een overheid die zich graag als een Big Brother gedraagt, overigens geen Thais fenomeen. Maar tegelijkertijd is het much ado about nothing.  Aanmelding kan bijvoorbeeld ook online, per app, je hoeft er je stoel niet voor uit. Die app is er pas, dus voor de kinderziektes moeten wij gasten begrip hebben. Schrijver dezes heeft zich in tien jaar Thailand nog nooit met die aanmelding beziggehouden, van al die TM-etjes was nummer 30 hem zelfs onbekend.

Het oproer kraait onder expats

Het leukst zijn reacties van Thailand-kenners die al jaren in dit land wonen en zo aangepast zijn dat zich keurig aan de regels houden een levenswijze is geworden. Die ergeren zich geweldig aan het oproer dat kraait onder expats. Het leukst: ‘Een ondoordachte en cultureel insensitieve actie’, las ik ergens. Want als je de Thai een beetje kent, weet je dat de Thaise overheid zich met zo’n openbare petitie de gebeten hond voelt.  En dan gaat het met de hakken in het zand en van kwaad tot erger.’ Ik vermoed dat de man een brief met leuke inhoud van de Thaise immigratiedienst in de bus gaat krijgen.

Ik vind die petitie een prima zaak. Sterker, ik ga zelf in het petitiewezen. Maar dan niet ten gunste van onszelf, maar voor onze mede-Thailanders. Nu het land zich onder leiding van een nieuwe premier vastbesloten op democratische koers bevindt, zijn de geesten rijp voor een (beleefd) collectief verzoek om art. 112 (majesteitsschennis) te heroverwegen teneinde het naar de geschiedenis te verwijzen. Ook leuk voor ons trouwens. Bij succes is het niet langer nodig de drie farang-aapjes horen, zien en zwijgen te spelen in ons Thaise paradijsje. Tekent u mee?

Meer lezen over immigratie en farangs? Thailand, land van angst en willekeur


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 345 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

4 Comments

  1. Ik denk dat de ‘we zijn hier te gast dus mondje dicht, grrr TM30 dat pik ik niet’ mensen eigenlijk bangerds zijn of egoïstisch ingesteld: mondje dicht en laat mij van mijn biertje genieten, ik betaal en ik bepaal, ik interesseer me verder niet in de Thai, als ik me stil hou vallen ze me niet lastig. En nu worden ze toch lastig gevallen en zijn ze niet blij.

  2. goede actie. ik heb hier een geel huis boek, naam en adres ook al ingevuld bij arival in Thailand, 90 dagen report zelfde gedoe , overbodige en erg nare regel omdat in mijn geval de huisbaas van 74 jaar oud dan 80 km verderop naar de immigration moet. hopelijk gaat ook in immigration land een lamje branden.

    • Goedheer, jij mag ook naar de Immigration als je de papieren of een kopie maar bij je hebt. Draai dat TM30 ding uit van de website, kopieer er 10 en laat de huisbaas ze allemaal tekenen. De datum vul je later naar behoefte in. Wat die petitie betreft, ik moet het nog zien. Je verandert niet zo maar een gebruik in Thailand en nu er net weer bommen afgaan wordt de roep om controle van al die ‘witneuzen’ alleen maar sterker.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.