Het langverwachte tegenoffensief van Oekraïne is aan de gang, zegt Zelenskyy: NPR

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt zaterdag met de Canadese premier Justin Trudeau tijdens een gezamenlijke persconferentie in Kiev, Oekraïne.

Efrem Lukatsky/AP


Titel verbergen

Wijzig de titel

Efrem Lukatsky/AP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt zaterdag met de Canadese premier Justin Trudeau tijdens een gezamenlijke persconferentie in Kiev, Oekraïne.

Efrem Lukatsky/AP

KYIV, Oekraïne — De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyi heeft zaterdag voor het eerst formeel bevestigd dat het langverwachte offensief van Oekraïne tegen de Russische troepen aan de gang is.

“Er vinden tegenoffensieve en defensieve operaties plaats in Oekraïne. In welk stadium zal ik niet uitweiden”, zei Zelenskyy tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Canadese premier Justin Trudeau.

De Canadese president zegt 375 miljoen dollar militaire hulp toe aan Oekraïne Zijn land heeft ongeveer 6 miljard dollar verstrekt sinds Rusland 15 maanden geleden een grootschalige invasie lanceerde.

Het offensief van Oekraïne heeft zich de afgelopen dagen geleidelijk geconcentreerd, met grondaanvallen op Russische troepen in drie afzonderlijke gebieden in het zuidoosten en oosten van het land.

Voorafgaand aan de opmerkingen van Zelensky weigerden de Oekraïense leiders te zeggen of de operatie was gelanceerd. De Oekraïners hebben herhaaldelijk gezegd dat ze weinig details zullen delen over hun aanval, die naar verluidt de grootste dergelijke operatie is sinds de Russische invasie in februari vorig jaar.

Ondertussen zei de Russische president Vladimir Poetin vrijdag dat Russische troepen de pogingen van Oekraïne om op te rukken afsloegen.

“We kunnen duidelijk stellen dat het offensief begon met het gebruik van strategische reserves van het Oekraïense leger”, zei Poetin tijdens een ontmoeting met andere staatshoofden in de Zuid-Russische stad Sotsji. “Maar de Oekraïense troepen hebben in geen enkele gevechtszone hun gestelde taken volbracht.”

READ  Door de nieuwe regels komen veel elektrische auto's niet meer in aanmerking voor heffingskorting

Zelenskyy reageerde zaterdag en zei: “Ik sta dagelijks in contact met onze commandanten. Ze zijn allemaal positief. Dus stuur het naar Poetin.”

Een flatgebouw in de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa is vrijdagavond en zaterdagochtend vroeg beschadigd door een Russische drone-aanval als onderdeel van een bredere luchtaanval op de stad.

Nina Liashonok/AP


Titel verbergen

Wijzig de titel

Nina Liashonok/AP

Een flatgebouw in de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa is vrijdagavond en zaterdagochtend vroeg beschadigd door een Russische drone-aanval als onderdeel van een bredere luchtaanval op de stad.

Nina Liashonok/AP

Oekraïense aanvallen in drie verschillende gebieden

Volgens meerdere rapporten proberen Oekraïense troepen twee afzonderlijke aanvallen uit te voeren in de zuidoostelijke regio van Zaporizhia en de oostelijke stad Pakmut.

Veel militaire analisten voorspelden dat Oekraïne de zuidoostelijke regio zou aanvallen in een poging de Russische troepen in het oosten van Oekraïne te scheiden van de Russische troepen op het zuidelijke schiereiland van de Krim.

Een van de weinige successen van Rusland in de oorlog was de oprichting van een landbrug aan de zuidoostkust van Oekraïne vorig jaar, die de twee groepen Russische strijders met elkaar verbond.

Terwijl Oekraïne die verbinding probeert te verbreken, wordt het geconfronteerd met Russische troepen die zich al maanden aan het voorbereiden zijn. De Russen hebben naar verluidt meerdere verdedigingslagen gebouwd, waaronder loopgraven, mijnen en betonnen barrières, in gebieden die als kwetsbaar voor Oekraïne worden beschouwd.

Een groot deel van het terrein in het zuidoosten, dat de Oekraïners nog meer uitdaagt, bestaat uit vlakke landbouwgrond, die weinig bescherming biedt aan troepen die proberen op te rukken.

READ  Azië-Pacific Markten, Centrale Bank, Renteverhoging, RBA

De Oekraïners geloven echter dat ze de Russen een krachtige slag kunnen toebrengen met brigades van duizenden troepen die recentelijk zijn opgeleid in NAVO-landen, en dat ze de door het Westen geleverde wapens kunnen upgraden.

Hoewel video’s en foto’s van het slagveld beperkt zijn, tonen sommige afbeeldingen de Oekraïners die Bradley-gevechtsvoertuigen gebruiken die onlangs zijn gekocht uit de Verenigde Staten en Panther-tanks uit Duitsland.

“We zien nieuwe, door het Westen getrainde en bewapende Oekraïense regimenten deelnemen aan aanzienlijke gepantserde aanvallen op Russische posities”, zei Dmitrii Alperovych, een analist die de oorlog nauwlettend heeft gevolgd. “Die squadrons met die uitrusting zijn speciaal gebouwd voor deze tegenaanval.”

De Russen schakelden westerse apparatuur uit die aan Oekraïne was geleverd

Het Russische ministerie van Defensie heeft echter een foto vrijgegeven waarop een cluster van verschillende verlaten gepantserde voertuigen te zien is die door de Oekraïners zijn beschadigd.

Maar Alberovich loopt voorop Silverado-beleidsversneller, Een denktank in Washington zei dat de aanvankelijke terugslag niet verrassend zou moeten zijn.

“Omdat het offensief net is begonnen, is het nog te vroeg om te zeggen hoe het zal uitpakken”, vertelde hij aan NPR. “Oekraïne valt zwaar versterkte Russische posities aan. Er wordt verwacht dat ze aanzienlijke verliezen zullen lijden.”

Naast de opmars van Oekraïne in het zuidoosten, probeert het leger op te rukken in de buurt van de oostelijke stad Baghmut.

Rusland veroverde de stad onlangs na maanden van zware gevechten. Maar Oekraïne zegt dat het de afgelopen dagen enige vooruitgang boekt ten noorden en ten zuiden van de stad in hernieuwde gevechten.

READ  De Wordle Review van vandaag: 8 april 2023

Veel analisten geloven dat het doel van Oekraïne in Pakmut is om de Russische troepen in de stad bezig te houden, zodat ze niet kunnen vertrekken om de Russische troepen in het zuidoosten te versterken.

Elders blijft het Russische leger raketten en drones lanceren naar Oekraïense steden in het hele land.

Tussen vrijdagavond en zaterdagochtend heeft Rusland op drie verschillende locaties meer dan 40 schoten op Oekraïne afgevuurd. Vier Oekraïners werden gedood en meer dan 25 gewond, zeiden Oekraïense functionarissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *