Het kantoor van de aanklager in Manhattan slaat de GOP-sonde van het Huis dicht en zegt dat Trump gemotiveerd was door ‘valse verwachting’ te wekken van een aanstaande arrestatie

(CNN) Het kantoor van de districtsprocureur van Manhattan, Alvin Bragg, beschuldigde House Republicans ervan een “ongekend onderzoek naar lopende lokale vervolgingen” te hebben gestart, terwijl het een onderzoek ondersteunde naar de vermeende betalingen van voormalig president Donald Trump aan een volwassen filmactrice tijdens de campagne van 2016.

In een nieuwe brief Leslie Dubec, algemeen adviseur van het kantoor van de officier van justitie, vertelde Republikeinse wetgevers die eerder deze week over het onderzoek waren geïnformeerd dat de leiders van de GOP House-commissie “geen legitieme basis voor een congresonderzoek” hadden. “Het kwam nadat Donald Trump valse verwachtingen had gewekt dat hij de volgende dag zou worden gearresteerd en zijn advocaten er bij u op aandrongen om in te grijpen.”

Dubec zei dat Republikeinse beweringen dat het onderzoek politiek gemotiveerd was “ongegrond” waren.

“Hoe dan ook, het juiste forum voor een dergelijke uitdaging zijn de rechtbanken van New York, die bereid zijn om dergelijke bezwaren in overweging te nemen en te heroverwegen”, voegde hij eraan toe.

Hij vroeg de groepen om het kantoor van Praag te ontmoeten en te raadplegen. Om te bespreken of het Huis een “legitieme wetgevende” bedoeling had om dit te doen en of het die gegevens kon wijzigen zonder de soevereine belangen van New York te schenden.

DZijn vorige brief waarin om informatie werd gevraagd Het onderzoek van Bragg werd maandag verzonden door Jim Jordan, voorzitter van House Judiciary, James Comer, voorzitter van House Oversight, en Brian Steele, voorzitter van House Administration.

“We zijn de brief aan het herzien”, vertelde Jordan aan CNN toen hem werd gevraagd naar zijn reactie op de brief van de algemeen raadsman van de Manhattan DA. Jordan herhaalde zijn antwoord toen hem werd gevraagd of hij Bragg zou dagvaarden.

READ  George Santos wordt geconfronteerd met oproepen om af te treden van Long Island GOP-leiders

Comer vertelde CNN dat “het ministerie van Justitie [committee] Toen hem werd gevraagd naar de reactie van het kantoor van de Manhattan DA op het aanvankelijke verzoek van het Congres, zei hij dat hij het leidde.

Gomer legde uit dat zijn commissie een grote staf en voldoende middelen heeft om de House Judiciary Committee te helpen “informatie te krijgen”.

Dubec’s antwoord van vijf pagina’s op de eisen van de Republikeinen – inclusief Bragg’s getuigenis en documenten en mededelingen met betrekking tot het onderzoek – citeerde jurisprudentie en juridische argumenten dat de eisen van de GOP “onwettige inbreuken op de soevereiniteit van New York” waren. .”

Hij voerde aan dat het 10e amendement op de grondwet de macht van de federale regering over lokale wetshandhaving beperkte en dat het Congres geen uitvoerende instantie was die specifiek was begiftigd met wetshandhavingsbevoegdheden.

Verwijzend naar wetten die het geheim van de grand jury beschermen, zei hij dat de Republikeinen van het Huis op zoek zijn naar “niet-openbare informatie over een lopend strafrechtelijk onderzoek, dat volgens de staatswet vertrouwelijk is”, en daarom, zo voerde hij aan, zou het inwilligen van het verzoek van de groepen opdringerig zijn. Politie.

Tubeck spotte met beweringen van Republikeinen dat ze Braggs getuigenis en documenten nodig hadden die waren aangevraagd als onderdeel van een congresevaluatie van federale openbare veiligheidsfondsen.

Dubeck schreef: “De brief suggereert niet dat de getuigenis van de officier van justitie over de beslissingen van de officier van justitie of de documenten en mededelingen van voormalige assistent-officieren van justitie in lopende strafprocessen licht zouden kunnen werpen op die herziening.”

READ  Aziatische aandeleninflatie, zorgen over groei; RBA raakt pauze

Maar, voegde hij eraan toe: “Om het Congres te helpen inzicht te krijgen in de manieren waarop het kantoor van de officier van justitie federale fondsen heeft gebruikt, zullen we een brief indienen met details over het gebruik van federale fondsen die we aan het voorbereiden zijn.”

CNN heeft contact opgenomen met de drie betrokken commissies van het Huis voor commentaar.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.

Manu Raju van CNN droeg bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *