Het inflatierapport van dinsdag is de sleutel tot de richting van het beleid van de centrale bank

  • De consumentenprijsindex wordt dinsdag om 8.30 uur ET gepubliceerd.
  • Het rapport verwacht dat de inflatie voor alle grondstoffen in mei met slechts 0,1% zal stijgen, wat neerkomt op 4% op jaarbasis. De kerninflatie zal naar verwachting versneld oplopen.
  • Verwacht wordt dat het rapport van dinsdag de beleidsmakers van het Federal Open Market Committee zal overtuigen om tijdens de vergadering van deze week een renteverhoging te vermijden.

Gasprijzen op een bord bij een Shell-benzinestation in San Francisco, Californië, Verenigde Staten, op dinsdag 23 mei 2023.

Bloomberg | Bloomberg | Goede foto’s

Inflatiegegevens van mei toonden een vertraging van de prijsstijgingen die consumenten de afgelopen twee jaar hebben achtervolgd.

Het is echter de vraag of die daling genoeg zal zijn om ambtenaren van de Federal Reserve te overtuigen om te stoppen met het verhogen van de rentetarieven en de Amerikaanse economie een tijdje op eigen kracht te laten ademen.

Volgens de Dow Jones-consensus toonde een consumentenprijsindex die dinsdag om 8.30 uur wordt gepubliceerd aan dat de inflatie voor alle items vorige maand slechts met 0,1% steeg, wat overeenkomt met een jaarlijks percentage van 4%. Exclusief volatiele voedsel- en energiecomponenten zal de CPI naar verwachting met respectievelijk 0,4% en 5,3% stijgen.

Nadat de inflatie in juni 2022 boven de 9% is gestegen, zullen dit soort cijfers beleidsmakers aanmoedigen dat de inflatie de goede kant op gaat.

“Het meest bemoedigende is dat de groeicijfers op jaarbasis zeer scherp gaan vertragen”, zegt Mark Jandy, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics. “Het hoofdnummer zal goed zijn, het zal bemoedigend zijn en laten zien dat de inflatie de goede kant op gaat. En fundamenteel denk ik dat inflatie. Er bestaat Gaat de goede kant op.”

READ  De CEO van Norfolk Southern verontschuldigt zich voor de treinontsporing in Oost-Palestina

De inflatie heeft inderdaad een lange weg afgelegd sinds ze in het voorjaar van 2021 begon te stijgen. Pandemie-gerelateerde factoren zoals verstoorde toeleveringsketens en een grotere vraag naar goederen dan naar diensten in combinatie met biljoenen aan monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen zorgden ervoor dat de inflatie naar het hoogste niveau ging. Begin jaren 80.

Na een jaar volhouden dat de inflatie niet zou aanhouden, startte de centrale bank in maart 2022 met 10 renteverhogingen. Sindsdien is de inflatie gestaag gedaald, maar nog ver verwijderd van de 2%-doelstelling van de centrale bank.

Het rapport van dinsdag zal naar verwachting voldoende zijn om een ​​renteverhoging tijdens de vergadering deze week af te wenden, aangezien beleidsmakers van het Federal Open Market Committee op binnenkomende gegevens wachten en het langetermijnbeleidspad bepalen.

“De inflatie komt eraan en we kunnen een cijfer krijgen dat hen troost geeft dat het de goede kant op gaat”, zei Jandy. “Ze hoeven de tarieven niet opnieuw te verhogen.”

Er zullen verschillende belangrijke variabelen zijn om naar te kijken in het CBI-rapport van mei.

De ene zou abnormaal zijn: de kerninflatie zou veel sterker zijn dan de totale inflatie, een ongebruikelijk geval waarbij de eerste rekening houdt met minder variabelen en hot-running voedsel en energie uitsluit. De discrepantie is grotendeels het resultaat van jaar-op-jaar vergelijkingen, wat kan resulteren in een periode waarin benzine aan de pomp boven de $ 5 per gallon uitkwam, wat sindsdien is afgenomen.

Een ander gebied dat in het rapport nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, zijn de prijzen van gebruikte voertuigen, die in april met 4,4% op maandbasis stegen en naar verwachting in mei weer zullen stijgen. Huisvestingskosten zijn goed voor een derde van de CPI-weging, maar ambtenaren van de centrale bank verwachten dat ze later dit jaar zullen dalen. Economen verwachten ook dat de kosten voor vliegtickets en accommodatie in mei zullen herstellen.

READ  Robert Hansen: Veroordeelde Amerikaanse spion dood aangetroffen in de gevangenis van Colorado

Dean Baker, mede-oprichter van het Centre for Economic and Policy Research, zei dat de inflatie het afgelopen jaar een neerwaartse trend vertoont.Als deze trend zich voortzet, kan de Fed de overwinning uitroepen en zich concentreren op de werkgelegenheidskant van haar mandaat. De inflatie blijft echter hoger dan die van de centrale bank. [2%] doel, dus de vraag is of het neerwaartse traject doorgaat of dat we een plateau hebben bereikt.”

Hoewel er marktverwachtingen zijn dat de centrale bank een renteverhoging tijdens haar dinsdag-woensdagvergadering zal vermijden, wordt een laatste verhoging overwogen vóór een langere pauze in juli, die nu naar verwachting zal duren tot begin 2024. Een CME-groepsmeter Handel op de Fed Fund-futuresmarkt.

Het CPI-rapport voorafgaand aan de vergadering van de centrale bank van 25-26 juli en de gegevens van nog een maand kunnen een grote bijdrage leveren aan het bepalen of de markt gelijk heeft – of dat ambtenaren besluiten dat ze meer werk te doen hebben.

“Of ze al dan niet een zachte landing krijgen, hangt af van hoe de inflatie uitpakt”, zegt Bill English, een voormalige Fed-functionaris die professor financiën is aan de Yale School of Management. “Als de inflatie hoog is, zullen ze de tarieven nog meer moeten verhogen. Dat zou de weg naar werkgelegenheid en de weg naar productiviteit kunnen zijn, en dat is niet wat je wilt dat de inflatie binnen een paar jaar tot 2% daalt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *