Het Dhanabadee museum in Lampang.

Lode Engelen, Dhanabadee museum van de kippen komIn 1955 kwam een Chinese immigrant, Simyu Sae Qin, in Lampang aan, en vond in het Jae Hom district de bijzonder fijne kaolin klei. Samen met een paar vrienden begon hij kommen en borden te maken met deze witte klei. De Ruamsamakkee fabriek van Simyu, was de eerste keramiekfabriek van Lampang. De productie was verre van eenvoudig. Vermits er nog geen echte industriële machines waren, moest alles met de hand gedaan worden. In 1965 begon hij in de fabriek de nog steeds zeer populaire “kippenkom” te produceren.
Lode Engelen, Dhanabadee museum kippen kom

Een aantal jaren later sloot hij die eerste fabriek en opende deze ondernemende immigrant de Dhanabadesakul fabriek. Het was ook toen, dat hij zijn keramiek door heel Thailand  begon te verkopen. Op elke markt en in ieder winkeltje in heel Thailand vind je de beroemde kippenkommen. Het gaf Lampang haar reputatie als producent van keramiek. Er werken ongeveer 200 mensen in de fabriek, en de producten worden naar een zeventigtal landen geëxporteerd, waaronder China, Japan en de VS.

Lode Engelen, Dhanabadee museum van de kippen kom

Van fabriek naar museum.

Momenteel hebben zijn dochter en zoon het bedrijf in handen, en in 2012 hebben zij een deel van het oude bedrijf omgebouwd tot het museum van keramiek productie in Lampang.

Lode Engelen, Dhanabadee museum

Het museum toont je hoe de beroemde kippenkommen geproduceerd en gebakken werden in de oude oven. Tegelijkertijd krijg je ook een mooie demonstratie van de manier waarop ze vandaag de dag gemaakt worden.

Lode Engelen, Dhanabadee museum

Waarom zijn is de de kippenkom zo populair ? De afbeelding van een kip of haan aan de zijkant van de kom heeft iedereen geïnspireerd om hard en ijverig te werken. Eten uit de kippenkom geeft inspiratie om de moed er in te houden, en net zo ijverig te zijn als kippen. (Chinese wijsheid)

Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum van de kippen kom
Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum

Een modernere versie van de oven. De beroemde kippenkom is niet het enige product dat in de fabriek gemaakt wordt. Op dit moment wordt er een heel gamma van keramische producten geproduceerd van de witte klei.

Lode Engelen, Dhanabadee museum en de kippen kom

De ingewikkelde patronen op de vazen en bekers worden niet meer met de hand geschilderd. Een speciale sticker met het patroon wordt op de kommen geplakt, waarna ze in de oven ingaan.

Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum en de kippen kom

© Lode Engelen. Foto’s gemaakt in Lampang op 29 November 2019

Meer werk van mij vind je hier.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Ik vind het leuk om uit te zoeken wat die namen betekenen, en hoe je het uitspreekt. Het is ธนบดี in het Thais. Thanabodie, twee hoge en dan twee midden tonen. Thana is ‘rijkdom, welvaart, bezit, geld’ als in thanakaan ‘bank’. Bodie is ‘meester, heer, eigenaar, echtgenoot’ Thanabodie betekent dus ‘een rijk persoon, een kapitalist, maar ook ‘De God Indra, Heer van Rijkdom’. Rijk zijn in Thailand is nooit negatief, integendeel, het betekent dat je een goed mens bent met een goed karma.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*