Thailand. Financieel belang hindert hervormingen in het onderwijs


Hervormingen
Het volkslied is dagelijkse kost. Foto gezien op AseanNews.com

Het is al vaak gezegd, het Thaise onderwijssysteem heeft dringend hervormingen nodig. Alweer enkele jaren geleden had ik het erover met een leraar Engels op een van de Thaise regeringsscholen. Allen kwam uit Ierland, was getrouwd met een Thaise met wie hij twee kinderen had. Maar hij had zijn buik vol van het onderwijssysteem in Thailand en stond op het punt met zijn gezin terug te keren naar Ierland.

Er lopen in Thailand heel wat buitenlandse leraren Engels rond. Ook bij het Ministerie van onderwijs is het doorgedrongen. Om mee te kunnen in de wereld, is een zekere beheersing van de lingua franca onontbeerlijk. Aangezien op regeringsscholen veel Thaise leraren Engels die taal zelf nauwelijks machtig zijn,  werd besloten op contractbasis buitenlandse leraren aan te trekken.

‘Het Ministerie van Onderwijs geeft de scholen daarvoor een budget van 50.000 Baht per maand’, vertelde Allen. ‘Daarvoor huren die scholen een goedkoop optrekje voor de buitenlandse leraren, geven ze een salaris van 25.000 Baht en de rest verdwijnt in de zakken van het schoolbestuur. Maar voor dat magere salaris is het onmogelijk om goede en gemotiveerde buitenlandse leraren Engels aan te trekken’.

Tempels en olifanten bekijken

Hij had het allemaal gezien op zijn eigen school, waar enkele Amerikaanse studentes Engels gaven. ‘Ze hebben totaal geen binding met het land, de cultuur en de leerlingen. Ze modderen maar wat aan. Maar ze vinden het natuurlijk best leuk om voor langere tijd naar Thailand te komen met een gegarandeerd zakcentje. Dan kunnen ze de olifanten, de bergstammen en de tempels nu eens met eigen ogen zien. En in de vakantie deel nemen aan een full moon party. Bovendien ze krijgen er voor hun eigen studie in de VS credits voor’.

Allen vertelde verder dat het meeste werk in zijn scholen wordt overgelaten aan stagiaires, die voordat ze hun diploma krijgen ervaring moeten opdoen. ‘De benoemde leraren lopen er de kantjes vanaf, nemen vrij wanneer ze willen en vinden dat de normaalste zaak van de wereld’, aldus Allen die het een jaar of twee allemaal had aangezien.

hervormingen
Nataphol Teepsuwan, aartsconservatief…

Het Thaise onderwijssysteem is al dikwijls onder vuur komen te liggen. Vaak wordt daarbij een beschuldigende vinger uitgestoken naar het Ministerie van Onderwijs. En terecht. Op de Engelse leerstof die de leerlingen voorgeschoteld krijgen op lagere en middelbare scholen valt heel wat aan te merken. In Engelse leerboeken kan het soms wemelen van de fouten. Beide zaken worden centraal geregeld door het Ministerie van Onderwijs.

Ook de autoritaire manier van lesgeven, het erin stampen en kopiëren is veelvuldig bekritiseerd. En met Nataphol Teepsuwan als Minister van Onderwijs is er op dat gebied weinig verandering te verwachten. Als een fervente, aartsconservatieve royalist, was hij superactief tijdens de maandenlange protesten in 2013 tegen de verkozen regering van Yingluck Shinawatra en de Pheu Thai Party. Die leidden er uiteindelijk toe dat de militairen de macht overnamen in 2014.

Het is meer dan waarschijnlijk dat hij als beloning voor bewezen diensten de Minister van Onderwijs werd gemaakt. Van hervormingen wil hij niets weten. Ondanks het feit dat Thailand het in vergelijking met de meeste andere Zuidoost-Aziatische landen het op dat gebied belabberd doet. Om maar al te begrijpelijke redenen is het Ministerie van Onderwijs een bolwerk van de ultra royalisten, die alles bij het oude willen houden met de jeugd als inzet.

Geen discussie mogelijk

Maar hoe is het op de scholen zelf? Onlangs verscheen er een rapport opgesteld door Pornamarin Phromkert van de Khon Kaen University over corruptie in het onderwijs. Het betrof de provincies Kalasin, Khon Kaen and Mahasarakham. In het rapport wordt gesteld dat politici en schoolbesturen jaarlijks tientallen miljoenen afromen van de schoolbudgetten.

hervormingen
Zij willen het anders. Foto gezien op Phuket News.

Enkele dagen geleden kwam ik in gesprek met een schoolhoofd en we kregen het over de protesten onder studenten en scholieren van de laatste weken en de roep om hervormingen. Bepaalde groeperingen schrikken er daarbij niet voor terug de monarchie zelf te willen hervormen, niettegenstaande de gevangenisstraffen op majesteitsschennis.

Op zijn school hadden tot dan toe geen protesten plaatsgevonden, vertelde het hoofd. Hij zou ze trouwens toch niet toelaten. ‘I love my king’, liet hij me ongevraagd weten. Ik ging er niet op in, wetende dat er daar geen discussie mogelijk was.

Maar het deed me terugdenken aan wat Allen me verteld had. Hervormingen in het onderwijs moeten uitgaan van het Ministerie van Onderwijs, waar de ultraroyalisten en hun zakelijke trawanten zich hebben ingegraven. Maar aangezien hervormingen de financiële en andere belangen van het onderwijzend personeel op de scholen zullen schaden, is er ook van die kant weinig medewerking te verwachten.

Gerelateerd op Trefpunt Azië: De Thaise school onder de loep: eindeloos herhalen en eenrichtingsverkeer


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Antonin Cee
Over Antonin Cee 200 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

2 Comments

  1. Thisrupt sprak dit weekend met Kunthida Rungruengkiat de voormalig parlementariër van Future Forward die over onderwijs ging. Deze dame noemt o.a. de centralisatie, en punten waar geld verloren gaat. Video : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=351023429356371&id=109779693708021

    En wie ruim 2 uur de tijd heeft, de FCCT eerder dit jaar met een debat over de povere kwaliteit van het onderwijs:
    https://www.youtube.com/watch?v=DlfE5lxUWyY

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*