Kerrie met rijst; pittig India & Birma (56)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, herrie

 

 

‘Sketches in Indian Ink’

Vrouwen van India (slot)

 

Een huis met herrie

Terwijl Blueskin zit te kniezen in zijn woonst en wij jonge, levendige mensen lekker bezig zijn in de mess zonder jolig te worden, en terwijl Miss Distaff in (laten wij hopen) maagdelijke toestand en roze dromen verkeert, geeft de rechter zijn betere helft een ‘bedsermoen’, een gordijnpreek op de echtelijke kussens.

Deze omkering van wat wij gebruikelijk ervaren lokt een glimlach uit; maar het is de harde waarheid en ik heb dit van de bediende van mevrouw De Murrer zelf.

De rechter klopt op de deur als zijn vrouw zich staat om te kleden en het eerste dat zij opmerkt aan hem is een ‘lang smoel’. ‘Schat’, zegt de rechter, ik ga jouw avond bederven want ik heb een buitengewoon ernstige zaak te bespreken.

‘Typisch een man’ zegt zijn vrouw, Tabitha, ‘ waar heb je het over?’

‘Waar ik het over heb? Over die jonge Blueskin en die dame die je in huis hebt gehaald.’

‘Ik begrijp echt niet wat je bedoelt.’

‘Kijk’, zegt de rechter, ‘jij bent de aardigste vrouw die ik ken, maar je moet weten dat wij een erecode hebben en die houdt in dat wij onze woning niet gebruiken om een verloving kapot te maken.’

Ruzie

Ze hebben stevig herrie en het eindigt er mee dat mevrouw hem gelijk geeft. Dat is zo met herrie als principes in het geding zijn, vertel ik de lezers uit eigen ervaring……

Meneer Galahad De Murrer is een modelman en ik houd dat graag andere echtgenoten voor.

Dat houdt in dat hij in kleine dingen zijn vrouw gelijk geeft en ze daardoor een tromfantelijk gevoel krijgt; maar gaat het om de eer van de familie of het welslagen daarvan dan is hij een volhardende raadsman.

Ach mevrouw, geef hem eens ongelijk? Pedant? Wel, misschien, maar als de vrouw het niet inziet dan moet hij wel zo optreden. En veel wijze mannen gingen hem voor…..

Het resultaat van het bedgesprek wordt een paar dagen later duidelijk.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, herrie

Op zondag was de cricketwedstrijd en het diner, en op maandag gaat de verliefde Joseph Blueskin naar het huis van de rechter die -tegen zijn gewoonte in- niet op de rechtbank is maar thuis.

Blueskin geeft zijn kaartje af, wordt voorgegaan naar de salon en treft daar de heer des huizes aan. Hij kijkt verstoord naar de rechter.

‘Zijn de dames OK?’ vraagt de jongeman schaamteloos. Ik heb al eens verteld dat hij mijn favoriet bepaald niet is.

‘Prima in orde, dank je wel’ zegt de rechter ietwat nerveus, ‘maar het feit is, … wel, ik denk dat ik je wat moet vertellen voor je de dames gaat zien.’

‘Ga vooral door’ zegt Joe duivels aanstellerig maar van binnen kookt hij al.

‘Wel, laat ik eerst opmerken dat mijn vrouw en ik best zien dat jij Miss Distaff bewondert.’ Er volgt geen antwoord en de rechter gaat verder met ‘Ik acht het juist je te vertellen dat Miss Distaff verloofd is met ….’

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, herrie

‘De duivel’ is het hoogst ongepaste antwoord van Joe.

‘Nee’, zegt de rechter met een glimlach, ‘maar met een vriend van me, Hathaway van Civil Service die op de zelfde boot zat als zij.

Hij is nu rechter in Hakimpore.’

Een veelzeggende stilte ontstaat tussen de twee mannen.

En aan het einde daarvan zet de legerinstructeur zijn soldatenmuts recht en kuiert langzaam naar buiten.

Hij springt in zijn koetsje en vertrekt.

 

Toelichtingen

Gordijnpreek, bedsermoen; vermaning tussen echtgenoten terwijl men in bed ligt. Ook wordt wel gebruikt ‘lange, vervelende berisping’.

Hiermee sluit ik Sketches in Indian Ink af. De volgende hoofdstukken zijn lezenswaardig maar gedetailleerd en te lang voor een artikeltje hier. Op naar het volgende boek!

Foto’s

Echtelijke ruzie; Gesina ter Borgh, 17e eeuw; wikipedia.

Verlovingsring; wikimedia, curid, 1051815

Duivel, in het Rila klooster; wikimedia, curid, 17811868

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland