Filipijnse volksverhaaltjes (42). Mansumandig en handel drijven

Filipijnse Volksverhaaltjes, Hennep

 

De onhandige handelaar Mansumandig

Die dag zegt hij tegen zijn vrouw ‘Vrouw, we worden er niet rijker op en ik moest maar eens in zaken gaan.’

‘Prachtig’ zegt ze, ‘Hoeveel geld heb je?’

‘Ik heb 25 centavos en ga er rijst van kopen; dat verkoop ik bij de mijnen want ik hoor dat men daar een goeie prijs betaalt.’

Hij neemt zijn centavos en koopt een halve cavan rijst die hij op zijn schouder naar de mijn draagt. ‘Rijst te koop….’ roept hij en mensen komen aanlopen en vragen wat zijn prijs is. Maar daar heeft hij nog niet over nagedacht……

‘Weet je niet wat rijst kost? Rijst kost 25 centavos voor een halve cavan.’

Blij dat hij niet meer hoeft te sjouwen steekt hij 25 centavos in zijn broekriem. ‘Als je meer hebt kopen we meer van je’ roepen ze hem na.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Hennep

Eenmaal thuis roept hij zijn vrouw. ‘Schat, dit zijn goeie zaken. Ze kopen de rijst al nog voordat ik het kan uitpakken.’

‘Prachtig’ zegt ze, ‘We worden rijk.’

En zo gaat het dag na dag. Hij koopt voor 25 centavos rijst en verkoopt ook voor 25 centavos. Tot zijn vrouw de rekening wel eens wil opmaken en hem vraagt zijn geld op tafel te leggen. Hij diept 25 centavos op….

Zij snapt er niets van. ‘Wat kost de rijst bij aankoop?’

’25 Centavos’ zegt hij.

‘En waar verkoop je het voor?’

‘Ook 25 centavos’.

‘Maar…….’ zegt ze, ‘Zo verdien je toch geen centavo?’

Moeder de vrouw weet raad

‘IK ga vanaf vandaag zaken doen. Koop jij op het veld voor 25 centavos hennep, dan weef ik daar stof van.’

Mansumandig en zijn vrouw drogen de hennep in de zon en trekken er een draad van. Dan zet zij zich aan het weefgetouw.

Dag en nacht weeft ze hennep en tenslotte heeft ze acht varas stof. Ze verkoopt dat voor 12,5 centavo de vara en van dat geld koopt ze meer hennep. Ze weeft zo goed dat de mensen graag bij haar kopen!

Aan het eind van het jaar gaan ze geld tellen. Ze legt 25 centavos opzij, haar startkapitaal, en heeft dan nog 300 pesos over. Dat is een klein vermogen! Mansumandig schaamt zich kapot want hij heeft geen rooie centavo binnen gebracht in zijn gezin.

Maar ze komen er samen uit. Van het geld kunnen ze 10 carabao’s kopen en die ploegen hun velden. Ze krijgen goeie oogsten en kunnen er de rest van hun leven van rondkomen.

 

Toelichtingen

Een paar woorden:

Centavo is een honderdste van een peso, de Filipijnse munteenheid; de naam sentimo komt ook voor. Een cavan is een gewichtseenheid; 50 kilo. De vara is niet terug te vinden maar omdat het een geweven artikel betreft gebruik ik het Spaanse vara en dat is een el, 83 cm. Carabao betekent karbouw, waterbuffel.

Foto’s en prenten

Antiek weefgetouw, 1830, Leids Wevershuis; wikimedia, curid, 43703431.

Zak van hennep; wikimedia, curid, 2419100.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland