De Hellfire Pass: monument en aanklacht tegen onmenselijkheid


het monument
Het gedenkteken van de Australische overheid bij the Hellfire Pass. Het kwam er mede door de inzet van Tom Morris, een voormalige krijgsgevangene die zelf aan de spoorlijn heeft gewerkt.

De Hellfire pass bij Kanchanaburi is een aangrijpend voorbeeld van het graafwerk onder onmenselijke omstandigheden voor de bouw van de 415 kilometer lange spoorlijn tussen Thailand en Birma. De spoorlijn werd aangelegd in 1942/1943 door Amerikaanse, Australische, Britse en Nederlandse krijgsgevangenen, aangevuld met dwangarbeiders uit Birma, Maleisië en Thailand.

De spoorweg liep van Nong Pladuk door het relatief vlakke land naar Kanchanaburi, waar hij over de rivier Mae Klaung gaat en de Kwae Noi rivier volgt. Aan de pas van de Drie Pagodes gaat hij in Birma naar de nog bestaande Moulamein-Ye spoorlijn in Thanbyuzayat. De spoorlijn is in functie geweest van oktober 1943 tot juni 1945, met een aantal korte onderbrekingen veroorzaakt door bombardementen. Over de lijn is in die periode 220.000 ton aan militaire goederen vervoerd.

Aan de Hellfire pass werd is door krijgsgevangenen rond de klok doorgewerkt tijdens een periode van twaalf weken in 1943. De naam Hellfire komt van het spookachtige decor van vuur en primitieve elektrische lampen waartegen de slavenarbeid werd verricht. Het werd uitgevoerd met de meest primitieve gereedschappen. Veel meer dan hamer en beitel was er niet om gaten te boren waarin explosieven werden aangebracht.

De spoorweg hangt hier tegen de noordelijke flank van de valei van de Kwae Noi. Er is zeer veel kap- en breekwerk nodig geweest om een vlakke bedding voor de rails te creëren. Eén van de beroemdste bruggen in deze streek gebouwde bruggen, is de Hintok of  ” pack of cards ” brug. De naam is te danken aan het feit dat de brug tijdens de drie weken durende bouw drie keer is ingestort. De brug is van onbewerkt hout, vastgezet met houten pinnen, nagels, strippen van bamboe en rotan touw.

De Hellfire pass is monument dat de herinnering levend houdt aan de verschrikking van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Niet alleen voor de mensen die gestorven zijn voor de bouw van de spoorlijn, maar ook voor de duizenden Thai en Birmezen , Thai en Birmezen die geprobeerd hebben met gevaar voor eigen leven de krijgsgevangenen te voorzien van eten en geneesmiddelen.

Er hebben 60.000 krijgsgevangenen aan de spoorlijn gewerkt, 12.399 daarvan zijn omgekomen. Het aantal burgerslachtoffers wordt op 70.000 tot 90.000 geschat. De meeste gevangenen zijn gestorven door ondervoeding en ziektes, maar ook de beestachtige behandeling door de Japanners heeft veel dodelijke slachtoffers opgeleverd.

Ik toon de foto’s als stille getuigen van een stuk uit ons aller verleden dat we niet mogen vergeten.

 

 

 

 

 

 

 

Het goed onderhouden wandelpad loopt nog een paar kilometer verder achter de pas, en hier en daar zijn er nog oude spoorbiels te zien. Stille getuigen van een onmenselijk verleden.


Lode Engelen
Over Lode Engelen 267 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Mooie foto’s. De Hellfire pass komt voor in mijn volgende roman, De Tweede Generatie, waarin de Birma/Siam spoorlijn een rol speelt in het verleden van een van de hoofdpersonen. Vandaar dat ik extra geïnteresseerd ben in je plaatjes. Bedankt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.