Thailand: Held Tham Luang grot coach Ekklapo is stateloos

Held Tham Luang grot coach Ekklapo is stateloos
Foto Thai Navy Seal. Links coach Ekkaplo Chantawong

Coach Ekkaplo Chantawong heeft een heldenstatus sinds hij zijn  pupillen van het voetbalteam ‘De wilde zwijnen’ door een horrortijd in de Tham Luang grot heeft geloodst. Maar hij is ook stateloos. Dat schrijft de Bangkok Post terwijl de discussie over dit pijnlijke onderwerp weer op de agenda komt.

Voor iedereen is het duidelijk. Hij heeft ervoor gezorgd dat de twaalf voetballertjes tussen de 11 en 16 jaar oud het hebben overleefd in de overstroomde grot. Daarom vinden veel Thai dat hij de Thaise nationaliteit moet krijgen.  Coach Ek was de laatste die uit de grot kwam. Hij was de enige volwassene met de jongens toen ze de grot binnengingen op 23 juni, waar ze negen dagen later werden gevonden door Britse duikers op een modderige oever.

 

Held Tham Luang grot coach Ekklapo is stateloos
foto Xinhua

Terwijl hij op zijn beurt wachtte om de gevaarlijke uitweg uit Tham Luang te nemen, werd hij alvast door de media neergezet als een vroom en plichtsbekende inwoner van Mae Sai, dat aan de grens met Birma ligt in de provincie Chiang Rai. “Van alle ouders, zorg alsjeblieft voor alle kinderen, geef jezelf niet de schuld”, staat in een brief aan hem van bezorgde familieleden. Als antwoord krabbelde hij een briefje waarin hij zich verontschuldigt en belooft ‘de allerbeste zorgen voor de kinderen’ te nemen. De ontroerende notitie viel goed in de Thaise publieke opinie .

In het gebied waar Chantawong vandaan komt wonen veel zogeheten statelozen. Volgens de UNHCR zijn het er ongeveer 480.000. Veelal uit nomadische bergstammen en andere etnische groepen die al eeuwen rond Mae Sai wonen, het hart van ‘Gouden Driehoek’. Een soort van wild westen tussen Thailand, Myanmar, Laos en China waar drugsbaronnen in ontoegankelijke gebieden waar niemand durft te komen de lakens uitdelen of uitdeelden.

Tjo Pa Kha Een Akha dorpje, Lode Engelen.
Foto: Lode Engelen

Manchester United FC

Onder deze inwoners zonder nationaliteit horen dus ook de coach en drie van de jongens die naast hem in de grot vastzaten: Dul, Mark en Tee volgens de ‘Post’. Volgens de oprichter van de Wild Boars-club, Nopparat Khanthavong, is het verkrijgen van de nationaliteit de grootste hoop voor de jongens. “Zij ondervinden problemen met reizen als ze buiten Chiang Rai moeten spelen”, zegt hij wijzend op de reisbeperkingen die gepaard gaan met gebrek aan status. En zonder paspoort is het ook onwaarschijnlijk dat ze de uitnodiging van Manchester United FC kunnen aannemen voor een bezoek in volgende seizoen. En ze kunnen ook geen profvoetballer worden omdat ze geen nationaliteit hebben.

Stateloos en discriminatie

Belangengroeperingen hopen dat de beproevingen van de jongens leiden tot verandering van beleid ten opzichte van de statelozen in Thailand. Die zijn gebonden zijn aan allerlei restricties. Iets dat door veel belangengroeperingen, zoals Amnesty, als discriminatie wordt gezien en als uitsluiting van een totale bevolkingsgroep. In dit geval bijna een half miljoen mensen die er al generaties lang wonen. “De kwestie van de jongens in de grot zou een wake-up call moeten zijn om hun de Thaise nationaliteit te verlenen”, zegt  Pornpen Khongkachonkiet van Amnesty International Thailand.

Coach Ek, die etnisch Tai Lue is, ging als beginnend monnik op zijn tiende het klooster in. Maar hij verliet de Bert van Balen, Sluiproutes, Sigaret, Boeddhaboeddhistische geestelijkheid alvorens volledig monnik te worden om voor zijn grootmoeder in Mae Sai te zorgen. Later werd hij een coach voor de wilde zwijnen.

Voetbaltrainer

Chantawong doet aan meditatie en houdt van trekking en het buitenleven. Hij probeert dat zijn jonge leerlingen ook bij te brengen. Daarom waren ze ook al vaker in de grot geweest, wat hen dit keer bijna fataal werd.

Als voetbaltrainer wordt de coach volgens Khanthavong beschouwd als een vrijgevig en geduldige leraar die zelfs de minst bedreven kinderen op weg kan helpen. “Maar als een inwoner ‘van nergens’ kan hij zijn volledige coaching-kwalificaties nergens verzilveren. Hij is stateloos, dus geen nationaliteit”, aldus de oprichter van de Wild Boars.

Bron: Bangkok Post

Gerelateerde berichten

Bert Vos
Over Bert Vos 87 Artikelen
Bert Vos is journalist, publicist en ZZP'er in Amersfoort. Hij is ook een enthousiast Thailand-reiziger. Meer van en over Bert Vos op zijn website http://www.bvtproducties.nl

2 Comments

  1. Nieuwe gouverneur van Chiang Rai wil niet zomaar meewerken aan de snelle door Bangkok beloofde verstrekking van Thaise papieren aan coach en twee van zijn teamleden. ‘Het moet volgens de regels verlopen.’ zegt hij. Kijk, als je bureaucraat bent denk je natuurlijk meteen aan de volgens de UNHCR 438.821 in Thailand gereigstreerde statenlozen. 23.000 van hen kregen in de afgelopen vier jaar de Thaise nationaliteit.

  2. Misschien is het ‘grot incident’ een wake-up call voor Thailand, zoveel mensen die er al zolang wonen zonder rechten. Triest, maar wel een mooi stuk om te lezen.

    Berthy, Chiang Mai

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*