Bureaucratie en logica zullen elkaar ook in 2019 niet vinden

Hans Geleijnse, Heffingskorting, Logica

Nieuwjaarsdag. Het uur van ontwaken dringt niet tot me door, wel het doordringend geluid van m’n mobieltje. Een email ontvangen.  Ik kijk op het schermpje en zie ‘Een bericht van Mijn Overheid voor u’.

Ik schrik me dood. En dat mag niet, want een paar weken geleden heb ik de Sociale Verzekeringsbank digitaal via Mijn Overheid met gebruikmaking van mijn DigID laten weten dat ik nog fris en fruitig in het leven sta. Zouden ze dat niet geloven? Ondanks het meegestuurde formulier met het  stempeltje van het Thaise Social Security Office? Een bewijsstuk dat anno 2018 niet digitaal is te bemachtigen, maar in persoon, in gezelschap van dat andere levensbewijs, de echtgenote.

Ik begeef me al bij voorbaat kankerend – per slot van rekening heb ik voor dat Thaise stempeltje 140 km in files geleden – naar het grote scherm. En wat verschijnt daar? Een onbegrijpelijk bericht van Mijn Overheid over het Opheffen van De Heffingskorting. Uit het bijgeleverde pensioenstaatje blijkt dat er 00,00 heffing op mijn aow-tje plaatsvindt. Wat is dan de logica van korting zonder heffing? Dat er geen Nederlandse heffing bestaat is wel logisch, want Mijn Overheid zetelt al jaren in Bangkok en daar gaan mijn belastingcenten naar toe.

Minder van Drees trekken

Dit moet een staaltje niet te bevatten hogere bureaucratische wiskunde zijn. Moet ik me daar op Nieuwjaarsdag mee gaan bezighouden? Eigenlijk wel, want ik zie dat ik in 2019 minder centjes van Drees zal trekken. Ik word gekort.  Hoe is het mogelijk! Snel ga ik naar een Thailandforum waarvan ik weet dat men zich daar over zulk soort zaken enorm kan opwinden.

Hans Geleijnse, Heffingskorting, Logica

Ik tik Heffingskorting in en jawel hoor, het ene bericht na het andere. Helemaal gemist! Na wat gezoek tussen elkaar tegensprekende expertexpats blijkt me de crux: ik had ergens in 2014 of 2015 in een woud van appendixen, paragrafen en voetnoten in wetgeving uit 1961 en 2001 moeten ontdekken dat op een van die bargoense SVB-formulieren een kruisje had moeten zetten. Of juist niet. Daar kwam men bij Mijn Overheid pas eind oudjaar achter, maar omdat Mijn Overheid nooit voor eigen fouten hoeft te boeten moet ik De Heffingskorting gaan terugbetalen. Als ik het goed begrijp tenminste.

Voor de zekerheid google ik nog even of bij de Sociale Verzekerings Bank of De Belastingdienst mensen op straat zijn gezet of tenminste strafcorvee hebben gekregen voor deze blunder.  Nee natuurlijk. De dienaren van Mijn Overheid zijn namelijk allemaal patriotten, die het geld graag in de staatskas zien vloeien zodat het kan worden uitgegeven aan allemaal mooie zaken voor de burgers als onderwijs, gezondheidszorg, landsverdediging, enz.

Verzet zal niet baten

Hans Geleijnse, Heffingskorting, LogicaDaarom heb ik Mijn Overheid in Bangkok recentelijk ook een soort kortingsheffing cadeau gedaan. Ik ging voor een nieuw jaarvisum, een zgn. Gehuwdenvisum en de wekenlange verwerkingsperiode tussen aanvraag en toekenning viel samen met de verplichte negentig dagen melding bij immigratie. De overheidsdienaren hadden dit ondanks minutieuze bestudering van mijn paspoort over het hoofd gezien. Het was dus niet meer dan logisch dat ik een nieuw visum kreeg en tegelijkertijd illegaal in het land was wegens ‘overstay’. Misverstand, zei ik. 2000 baht boete, antwoordde de ambtenaar.

Bureaucratie en logica zullen elkaar nooit vinden. Er geldt slechts één grensoverschrijdende regel: Uw Overheden hebben altijd gelijk, de voor hen gezichtloze burgers niet. Verzet zal niet baten, of je nu door de Hollandse Hond of de Thaise Tijger wordt gebeten.

 

Meer logica? Lees ook Prent aan haar krent

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

9 Comments

 1. Voor we overgaan tot een discussie over hoe we het onrecht in de wereld het beste kunnen bestrijden, sluit de redactie dit artikel en de reacties daarop af. Wij danken u voor uw bijdragen.

 2. Beste Erik
  Woon in Thailand en heb gebeld met mijn pensioen verzekeraar volgens de verzekeraar passen ze de heffingskorting toe omdat ik vrijstelling belasting heb klopt dat.

 3. lijkt mij dat we een blok moeten gaan vormen omdat na mijn inziens het gewoon discriminatie is

 4. Mevrouw of meneer A. Koll, dit is een wetswijziging die al 1-1-2015 is ingegaan maar nu pas breed in de kijker komt omdat er vanaf 1-1-2019 al in de fase van de loonheffing wordt ingegrepen. Of je er wat aan kunt doen? Teken bezwaar aan met beroep op gelijke behandeling en zie wat tenslotte de Hoge Raad er van vindt; maar recht op gelijke behandeling is m.i. voorbehouden aan hen die zich in Nederland bevinden……. Doch niet geschoten is altijd mis!

 5. De SVB had vanaf 01-01-2015 de heffingskorting niet meer mogen toepassen maar heeft dat toch gedaan. Nu gaan ze dat vanaf heden wel doen. Maar wat een aandachtspunt moet zijn is dat er een naheffing kan komen van de ten onrechte toegepaste korting van 01-01-2015 t/m 01-01-2019.
  Ik heb geen antwoord op de heer of mevrouw Koll. Maar de algemene heffingskorting is een korting voor iedereen die gedurende het jaar in Nederland woont en belastingplichtig is. Wellicht vindt u in die omschrijving de oplossing?

  • Nee. Recht op heffingskorting bij wonen buiten NL heb je als je voldoet aan drie voorwaarden tegelijk. Je woont in de EU, EER, Zwitserland of op de BES eilanden, EN 90% van het wereldinkomen is belast in NL, EN je kunt een verklaring overleggen van de belastingdienst van jouw woonland. Dan ben je een kwalificerende belastingplichtige en heb je recht op heffingskorting.

 6. Vanaf januari 2019 krijgen de AOW’ers die in Azie wonen geen heffingskorting meer dat houdt in dat men minimal 100 euro per maand erop achteruit gaat. Kan deze rechtsongelijkheid tussen Nederlanders die in Nederland wonen en deze korting wel krijgen en de mensen in Azie niet meer krijgen gewoon door deze regering zomaar worden genomen zonder dat men er iets aan kunt doen: het is pure discriminatie voor AOW’ers in het buitenland. Dat zou strafbaar moeten zijn. Kunnen we hier iets tegen ondernemen? Graag een antwoord.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.