Hans Kazan strandt in Thailand


Thong is de man van Ning, een nicht van mijn vrouw Ooy. We zijn bij hen op bezoek, en vieren en passant Thong’s 39e verjaardag.

Lieven Kattestaart, Goocheltruc, Kazan
afb. Calm-o-matic.co.uk

Die avond, gezeten onder de mangoboom achter zijn huis, trek ik samen met Thong een paar flessen Leo bier open. Voor hem komt dat eigenlijk neer op vloeken in de tempel, want hij is al bijna 20 jaar chauffeur op een biertruck van Chang. Hij zit er echter niet mee en laat het gerstenat vlotjes naar binnen klokken.

We keuvelen wat, voorzover mijn Thais dat toelaat, werken ons door een zak pelpinda’s heen en worden langzaam teut.
Wat later stokt het praten een beetje, vooral vanwege mijn drank-inname die wel de feestvreugde, maar niet mijn Thaise spreekvaardigheid verhoogt.

Uit de hoge hoed

Lieven Kattestaart, Goocheltruc, Kazan
Afb. van Nepalbuzz.com

Dan krijg ik een lumineus idee. Ik zal mijn drinkmaat ter verhoging van de gezelligheid enkele kaarttrucs laten zien. Goocheltrucs zijn universeel, iedereen vindt ze leuk en het schept een band.

Even later, nadat Thong me een pakje speelkaarten heeft aangereikt , doe ik een van mijn vaste trucs. Het mooie van deze is dat het zelfwerkend is. Zolang ik de kaarten maar op een bepaalde manier schudt komt het altijd uit.

Zo ook deze keer. Van de oorspronkelijke wanorde van zwarte heren en rode dames is na het schudden als bij toverslag een keurig tableau op volgorde en soort verschenen. Onverklaarbaar op het eerste gezicht.

Bovennatuurlijke krachten

Ik kijk naar mijn gastheer, en verwacht enkel verbazing. En de gebruikelijke vraag van ‘hoe doe je dat?’ Maar hij kijkt me alleen ernstig aan, lacht dan als een boer met kiespijn en zegt er bang van te worden. Hij vermoedt dat hier bovennatuurlijke krachten in het spel zijn.

Lieven Kattestaart, Goocheltruc, Kazan
Afb. Pinterest

Zelfs nadat ik heb laten zien hoe de truc werkt (een simpel wiskundig systeem) blijft hij er huiverig van. Leuk dat ik dit kan, maar hij vindt het veiliger om het maar gewoon bij bier drinken te houden. Was Thong katholiek geweest, had hij er waarschijnlijk nog een kruisje bij geslagen, heb ik het idee.

Hierna besluit ik mijn andere trucs maar voor me te houden en berg inwendig zuchtend de speelkaarten weer op. Wat op een Nederlands verjaardagsfeestje tot lichte hilariteit zou leiden, glijdt hier weer af naar Jomanda-flauwekul en het zien van geesten.

Hadden ze Thong vroeger maar een goocheldoos voor zijn verjaardag gegeven, denk ik nog. In plaats van bier en spookverhalen.

Thais bijgeloof en drank, daartegen zou zelfs Hans Kazan het afleggen.


Lieven Kattestaart
Over Lieven Kattestaart 103 Artikelen
Lieven Kattestaart (1963) werd geboren in Middelharnis. Hij werkte van 1991 tot 2016 bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. Sinds 1993 bezoekt hij Thailand en raakte zoals zovelen verslaafd aan het land en de bevolking. In Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand, ontmoette hij zijn vrouw Pranom (Ooy).

2 Comments

  1. Ja, Antonin, daar heb je gelijk in.
    Ik verwachtte van alles, van verbazing tot interesse in de truc zelf. Maar het was alsof ik iemand een zwembad cadeau deed, en er toen achter kwam dat hij watervrees had.

  2. Een grappig verhaal en ik kan het me helemaal voorstellen. Jammer dat je het geheim van het kunstje prijsgaf zonder het gewenste doel te bereiken

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.