Hangcultuur

Hangen in Agra, India
Hangen in Agra, India

Reizend door sommige landen van Azië viel het me op dat er weinig tot geen hangjongeren rondhangen. Niet in de grote metropolen, niet in de kleinere steden, niet in de dunbevolkte dorpjes. Geen graffiti spuitende jeugd met New York-pet achterstevoren over de stekelige haardos geschoven. Geen spannend leren jackets, wegscheurende BMW’s of gescheurde jeans.

In sommige buurten van mijn woonplaats is het fenomeen nochtans redelijk alledaags. En verdient het ook respect. Dat laatste blijkt uit een bewustmakingscampagne niet zo lang geleden. Een campagne opgestart na klacht van enkele leden van de oudere bevolking over het al te intrusieve en intimiderende gedrag van jongeren op een centrale plek in de stad. Tijd om het imago op te poetsen, dacht de jeugd. Met als gevolg een campagne vergezeld van een kortstondige betoging en speciaal ontworpen affiches getiteld: “Respect voor hangjongeren”.

Hangen in Bhaktapur, Nepal
Hangen in Bhaktapur, Nepal

Tijdens de campagne kwam ook het soms wel eigengereide hanggedrag van senioren ter sprake, waarna de oorspronkelijke campagne prompt werd uitgebreid met de actie “Respect voor hangsenioren”. Of de campagnes succesvol zijn, zal de toekomst moeten uitwijzen. Wel weten we nu dat hangen hier gangbaar is, zowel bij jong als oud.

Zelf ben ik nooit hangende geweest. Een statement waarbij menig collega vreemd opkeek toen ik het terloops vermeldde. “Nooit gehangen”?, vroeg er eentje. “Wat deed je dan wel?” “Cowboy en indiaantje spelen”, antwoordde ik. Dat was toen ik klein was. Meestal gebeurde het net na een tv-uitzending die mijn adrenalinegehalte tot ongekende hoogtes stuwde. Een naar het Duits gedubde Karl May-film slaagde daar doorgaans erg goed in.

Soms ging ik ook de fiets op om de Tour de France te imiteren. Eddy Merckx achterna. En op iets latere leeftijd ging ik voetballen op het plaatselijke pleintje. Maar rondhangen? Nee, dat was er nooit bij. Als ik al ooit een hangcultuur heb gehad, was het op nog iets latere leeftijd. Toen hing ik af en toe. Aan de toog. Niet dat ik daar ooit veel respect voor kreeg.

Hangen in Xi'An, China
Hangen in Xi’An, China

Waar hangen hangjongeren in Azië dan uit? Hangen ze het in het geniep? Of hangt hangen dan toch samen met de westerse levensstijl?

Renaat Brenard
Over Renaat Brenard 15 Artikelen
Renaat Brenard, vijftiger uit Genk Belgisch Limburg, draagt het motto "leven om te reizen" in zijn schild. Hij is gehuwd met de bevallige Chinese Bei. Inspiratie voor zijn verhalen puurt hij vooral uit zijn inmiddels gigantisch reisfotoarchief.