Na FNV ook Amerikaanse prijs voor Zuidkoreaanse vakbondsleider in gevangenschap

AT, Redactie, Vakbondsleider, Zuidkorea
Vakbondsleider Han
Foto van Industriall Union Org

Onderdrukking komt niet alleen voor in Noord-Korea, maar ook in Zuid-Korea. Zo is door de voormalige regering Park voorzitter Han Sang Gyun van de Koreaanse vakbonden voor drie jaar gevangengezet. Voor zijn moedige verzet tegen neoliberale arbeidshervormingen ontving de Koreaanse vakbondsman twee vakbondsprijzen voor mensenrechten. Van de FNV kreeg hij die in mei dit jaar, de Amerikaanse vakbond AFL-CIO is nu gevolgd.

De Febe Velasquez-prijs voor vakbondsrechten van Nederlandse vakcentrale werd op het vierjaarlijkse FNV-jaarcongres in Papendal uitgereikt aan Lee Sang Jin, de vice-voorzitter van de Zuidkoreaanse confederatie van vakbonden KCTU. Voorzitter Han zit namelijk sinds december 2015 in de cel. Hij kreeg vijf jaar voor zijn aandeel in demonstraties eerder dat jaar tegen de regering Park. In 2016 werd zijn straf in hoger beroep op drie jaar bepaald. De FNV-prijs wordt toegekend aan mensen die zich inzetten voor vakbondsrechten in landen waar die met voeten worden getreden.

 

AT, Redactie, Vakbondsleider, FNV
Uitreiking FNV-prijs vakbondsrechten door FNV-voorzitter Han Busker aan Lee Sang Yin

‘Een moedige man’

Algemeen secretaris Valter Sanches van IndustrialAll bezocht Han vorig jaar november in de gevangenis: “Ik was onder de indruk van zijn nederigheid, zijn sterkte en zijn inzet voor de strijd voor de vakbond en de mensenrechten in Korea. Het is een moedige man die veel heeft geofferd en  duizenden mensen geïnspireerd om in actie te komen. Dat leidde uiteindelijk tot de afzetting en de gevangenzetting van president mevrouw Park. ”

Ironisch genoeg worden oud-president Park en Samsung vice-voorzitter Lee Jay-yong in dezelfde gevangenis vastgehouden als Han. In een verklaring afgegeven bij het accepteren van de prijs, zei Han: “Het kapitalisme, dat de ware democratie en de levensbescherming van werknemers in mijn land heeft vernietigd, is een gevaarlijkere en angstaanjagendere vorm van dictatuur geworden dan de militaire dictaturen in ons verleden. In dit politieke klimaat, waar we als de vijand van de staat worden beschouwd, kunnen we als KCTU niet uit angst voor onderdrukking van onze vakbond voor de regering buigen. De geschiedenis van de KCTU is gebaseerd op strijd voor democratische rechten, arbeidersrechten en mensenrechten en verzet tegen aanvallen op deze rechten door de overheid en werkgevers.”

AT, Redactie, Vakbondsleider, Zuid-Korea
Protest Seoul tegen regering Park
Foto Korean Herald

Vanzelfsprekend in frontlinie

Han kondigde ook aan ‘voor deze rijke erfenis’ te blijven vechten. “Als leider van de KCTU en vertegenwoordiger van de arbeidersklasse is het voor mij vanzelfsprekend dat ik in de frontlinie zit. Toen aan mij werd meegedeeld dat ik de Febe Elizabeth Velasquez Trade Union Award mocht ontvangen, voelde ik mij in mijn kleine cel erg nederig en was ik eerlijk gezegd in verlegenheid gebracht.” De prijs is vernoemd naar de Salvadoraanse vakbondsleidster Febe Elizabeth Velásquez (1962-1989), die vermoord werd voor haar vakbond-activiteiten.

Vakbond AFL-CIO, heeft Han nu ook een prijs toegekend en roept, samen met de wereldwijde arbeidersbeweging en talrijke mensenrechtengroepen, de Zuid-Koreaanse regering op hem en andere vakbondsactivisten vrij te laten. AFL-CIO onderstreept de vele persoonlijke opofferingen van Han, evenals de moed en doorzettingsvermogen van Koreaanse arbeiders en activisten in het algemeen.

Bronnen: www.FNV.nl; www.industriallunion.org; www.aflcio.org

©Aziatische Tijger

 

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.